De vorst in de Lage Landen gaat er komen! Over die details later meer. Want we zouden het bijna vergeten, de Alpen hebben net weer verse sneeuw gekregen en dus lekkere webcambeelden! We beginnen ten zuiden van de Maurienne vallei in Frankrijk waar toch weinig sneeuw voorspeld was maar zoals we zien toch een leuke opfrisser is neergedaald in respectievelijk Les Deux Alpes.

Val Thorens kreeg voor hun doen een cosmetisch laagje mee maar ik laat jullie deze webcam zien vanwege de schitterende nachtelijke aanblik. Die net geen supermaan meer verlicht alle toppen. Hier dus al opklaringen vandaag, wat een topdag!

Eigenlijk was ik op zoek naar een ander webcambeeld maar ik kwam deze tegen. Weliswaar verse sneeuw tot 700 meter hier in Sixt maar ook de sneeuwkanonnen aan. Dat is een ongewoon beeld dit seizoen. In de allerlaagste gebieden moet men toch werken om het seizoen zo lang mogelijk te redden.

Hier dan nog het beeld waar ik eigenlijk naar opzoek was, Les Carroz, hoger in het skigebied Le Grand Domaine. Hier deden ze melding van 35cm op 2500m hoogte, de topper van gisteren?

Door naar Bellwald in Zwitserland, droomplaatje om ’s ochtends de lift mee in te stappen. Hier ook al de opklaringen zichtbaar. Maar de mooiste platen komen vanochtend uit Oostenrijk, Italë en Slovenië.

Gister voor het middaguur was het nog droog maar hadden veel mensen besloten niet meer de piste op te gaan in het Zillertal. Verlaten prive pistes maken het mindere zicht op zo’n dag wel goed.

Hier kwam de sneeuw natuurlijk wel snel op gang, de dorpen in het Kleinwalsertal zijn weer wit gekleurd.

Schrocken nog wat lager een mooi kerstplaatje. Zijn daar in de verte de opklaringen al zichtbaar? Anyway, kijk naar die temperatuur, een wintersportdag zoals velen zich voorstellen: verse sneeuw, koud en opkomende opklaringen.

Lokaal sneeuwt het gebied nog wat uit vanochtend zoals hier in Fieberbrunn. Hier is toch ook wel een flinke laag gevallen, meer dan oorspronkelijk verwacht. Dat zijn lekkere meevallers!

In Innsbruck breekt de bewolking langzaam en is zo te zien de stad zelf ook licht wit geworden!

In Obertauern sneeuwt het ook nog wat uit en moet de sneeuw worden afgevoerd met met vrachtwagens. Ik heb meegemaakt dat de sneeuw werd verplaatst van hogere gebieden naar de pistes omdat daar te weinig lag. Nu gooien ze het gewoon weg omdat ze niet weten wat ze ermee moeten.

Dan op naar de oostelijke zuidkant wat zoals verwacht een van de grootste accumulaties kreeg gisteren en vandaag. Dit panorama van Val Gardena moet je beslist even aanklikken om hem in het groot te bekijken. Zet hem dan gelijk op de achtergrond van je computer. Droomplaat!

Tot slot de darkhorse, Slovenië, hier sneeuwt het nog even door maar moeten ze nu al de liften uitgraven. En dat op dalniveau. Door naar de kaarten!

Over de Alpen kan ik redelijk kort zijn. KOUD! Hierboven het ensemble voor Innsbruck waar het op 1700m amper boven -5 wordt. ’s Nachts kiezen enkele lijntjes zelfs voor -25. Geen imposante dumps in beeld, wel af en toe koude puntjes op hoogte die voor wat verstoring en lichte sneeuwval zullen zorgen.

Zo koud kan het dus worden in de hogere gedeeltes. Wordt die kou nog een beetje aangenaam? Dat is afhankelijk van de bewolking en wind. Met de koude puntjes en invloed van lage druk ten zuiden van de Alpen kan de hoeveelheid zon nog best wel eens tegenvallen. Geen uitgesproken zonnige periode door koude straffe oostelijke stroming. Dat die stroming niet zo straf is zorgt dan wel weer voor weinig wind wat het iets aangenamer maakt.

Het EC komt met een leuke berekening qua sneeuwval. Kans op een zuidkantdumpje met kou uit het oosten en vocht uit het zuiden. Deste opvallender de sneeuw tot in Venetië! Uitbijter nu maar zou een leuke stunt zijn.

Ik presenteer u daar waar we zo lang op gehoopt hebben en dat binnen de betrouwbare termijn van 3 dagen! Vanaf morgen gaat het beginnen en komt de oostelijke stroming langzaam op gang. Dat gaat in ieder geval een aantal lekkere nachten vorst opleveren!

Morgenochtend kan het lokaal al vriezen en wordt het vanaf maandag stabiel koud! Hoe koud het wordt zal voor een groot deel ook afhangen van de bewolking en wel of niet sneeuwdek. Lokale verschillen gaan dus veel voorkomen, in de berekening hierboven zelfs een keer -13 voor Limburg. De temperaturen overdags zullen rond of net boven het vriespunt liggen, maar geen zorgen dauwpunten blijven laag dus zullen de sneeuw en vooral ijssmelt tegen gaan!

Want dat is voor veel van ons natuurlijk ook een mooie extra, kan er geschaatst worden? Hier de ijspluim voor regio midden Nederland. De lichte dooi overdag doet de ijslaag weinig zo te zien. Dit is wel een pluim voor stilstaand water, stromend water zal denk ik niet geschikt zijn voor schaatsen omdat de hoge waterstanden deze stroming nog even extra aanzwengelen. Mijn conclusie; schaatsbanen zullen we vanaf dinsdag of woensdag al snel openen en daarna volgen er ook gauw weilanden en sloten waar geschaatst kan worden. Of er echt lange toertochten over natuurijs georganiseerd gaan worden weet ik niet, zal afhangen van de details.

Een belangrijk detail is natuurlijk het temperatuursverloop over langere periode. Ik heb prikpunt Limburg zoals gewoonlijk gepakt. Hoofdrun aan de warme kant, controle run komt tot aan het gaatje amper boven 0. Toch direct zichtbaar dat de temperatuur niet extreem laag zal zijn. Zoals eerder gezegd geen straffe aanhoudende stroming uit het oosten met extreme transportkou. Let trouwens op het knikje in de kabel op de 7e, wat onzekerheid daar, zo meer daarover.

Voor hetzelfde punt hier de de windrichting onderin toegevoegd. Van 5 tot en met 8 februari noordoostelijke stroming, daarna even niemandsland in een koude bel en vervolgens weer kansen op oost. Zoals eerder in de reacties genoemd is het mooie hieraan dat er weinig lijnen kiezen voor WC of warme zuidwester. Straks pakken we de EC pluim er ook nog bij.

Een andere belangrijke factor voor de ijsaangroei is sneeuw. Sneeuw op ijs isoleert namelijk en zorgt ervoor dat het ijs niet verder kan aangroeien. Hierboven op zondagochtend lichte sneeuwval voor het oosten an het land. Waar komt die pluk ineens vandaan in redelijk hoge druk?

Daarvoor zoeken we het hogerop, een koudepuntje wat precies langs de Lage Landen koerst en wat dus voor onenigheid in de atmosfeer zorgt. Hetzelfde zagen we regelmatig voor de Alpen. Maar geen zorgen over deze neerslag hoor, het zijn slechts wat losse vlokken.

Een spannender moment zal plaatsvinden op de 7e. Een frontje slaat zijn weg door de hoge druk en kan voor wat opwarming en neerslag zorgen in de Benelux. Het is dat knikje wat we eerder in de pluim zagen. In deze berekening weet de hoge druk zich sterk te houden en laat de opwarming en sneeuw slechts over het westen van de regio komen.

Het EC schotelt ons een ietwat anders scenario voor. Hier weer dezelfde push uit het noordwest aangegeven met de zwarte pijl maar hulp uit onverwachte hoek uit het zuiden (groene lijn). Naja hulp… Het houdt de opwarming weliswaar op afstand…

Maar sneeuwval is erger dan een tijdelijke opwarming, dit zou verse sneeuw op de reeds gevormde ijslaag betekenen voor het zuiden van de Benelux. Ik zie deze oplossing voor het eerst maar we moeten er rekening mee houden.

Uitgaande van het slechtste geval van het EC deze totalen voor de gehele vorstperiode, trek er nog 8 vanaf van wat er vandaag en morgen nog aan regen valt. 5cm sneeuw dus voor het zuiden… Friesland opvallend droog 😉

Pluim EC tov gisteren wel verslechterd, vooral die sprong naar boven op de 10e terwijl het gister nog aandoudend koud leek te blijven. Ach na afgelopen weken weten we wat er op die termijn van meer dan een week kan gebeuren, zelfs met pluimen.

Voor de voorpret nog even een kaartje van die ozo mooie controle run van het GFS, kou en oostenwinden tot aan het gaatje. Wat verwacht ik er concreet van? De gehele Lage Landen komen op de schaats, het westen misschien alleen op weilandjes en ijsbanen, het oosten ook op bredere sloten. Wel kans op een vlok sneeuw de 7e wat het ijs niet goed zou doen. Vanaf de 10e minder extreme kou maar we blijven hangen in een koude bel, geen beukende invloeden van de oceaan zoals het EC ons vanochtend voorschoteld, eerder een GFS situatie. Ik ga er helaas weinig van mee krijgen want zoek de extremere kou op in de Alpen, ook geen straf. Ik hou jullie op de hoogte vanaf daar en geniet van de kou!


Jorne

Zo veel mogelijk skiënd en altijd kijkend naar de lucht en de wind. Al sinds de jonge jaren door m'n familie meegenomen, en jong geleerd is oud gedaan toch? 2 geweldige seizoenen doorgebracht in de Alpen. Mijn grote passie voor het weer mondde uit tot de eervolle job als een van de wintersportweermannen. Te veel sneeuw bestaat niet!

67 reacties

Gesloten voor reacties.