Zo, na het lezen van de titel staan we weer met beide benen op de grond. We zijn hard op weg (ondanks de verwachte zomerse dagen) om weer een negatieve maandgemiddelde te gaan scoren. Op dit moment zitten we ruim 1 graad onder het maandgemiddelde. Houden we dat vast dan wordt dit de 6e op rij. Bijzonder? opmerkelijk is het wel. Hoe vaak hebben we al lekker de BBQ aangestoken in de avond? Hoeveel warme stranddagen hebben we al te pakken? Hoe vaak is het op de Waddeneilanden al boven de 20 graden geweest? en ga zo maar door. Voor Hajo is dit niet nieuw, hij kwam er al eerder mee met 15 graden als new level. Euforie ten top nu de temperatuur eindelijk gaat stijgen begin volgende week richting de 30 graden. Komt eindelijk die lang verwachte zomer op gang? Ik dacht het niet. Het wordt een speldenprik, daarna schakelen we gewoon weer over naar Hollands zomerweer maar dan wel in de new level style. Drama? Nee hoor, er komen nog zat mooie momenten en het zal heus nog wel een keer voor een langere periode warm weer worden deze zomer. Maar ja, het zijn de keiharde feiten. Daar moeten we het mee doen.Dus moeten we de warme dagen koesteren en met volle teugen hiervan gaan genieten. Ik ben ook fan van warm zomerweer met veel zon. Ik moet wel wennen aan de new level style. Overdag is het goed te doen, de zon doet vaak goede zaken en veel regendagen hebben we niet gehad. Voordelen zijn er dus ook. Maar elke keer het jasje aan in de avond daar wordt je toch niet zo vrolijk van, zeker niet nu we al bijna de langste dag van de zomer gaan naderen en dus weer langzaam teruggaan naar het winterseizoen. Ja nu zie ik u weer lachen.
[dc_slider slider=”18158″ captions=”true”] Er is al genoeg verteld over de luchtdrukverdeling. Ik ga het dan ook kort houden. Er zijn weinig veranderingen ten opzichte van de vorige berichtgevingen. Het wordt een schampschot van een warm, mogelijk heet intermezzo. Het oosten en zuidoosten pakken het meeste mee van de warmte maar ook op de Waddeneilanden komt het kwik 1 a 2 dagen op 20 graden of iets meer uit.

De pubrun van het amerikaanse model maakt het weer erg bont met 32 tot 34 graden op woensdag. Die knalt erin zeg. De warmte is dus wat westelijker opgeschoven en ook Engeland doet nu tijdelijk mee. Of het echt zo heet wordt is nog even afwachten maar de termijn komt steeds dichterbij, dus de kansen stijgen wat mij betreft. Ook lijkt het wat zonniger en langer droog te blijven. Duimen voor dit scenario voor de liefhebbers. Geen zin in hitte, trek dan naar de kust voor verkoeling.

De modellen zijn het unaniem eens, vrijdag is het afgelopen met de (extreme) warmte. Voor de vooruitzichten van Europa en de Alpenlanden verwijs ik jullie naar het bericht van gisteren

De 14 daagse verwachting van het Europese model zegt genoeg. De zwarte lijn geeft de gemiddelde maximum temperatuur aan waar we recht op zouden moeten hebben. Wie goed is in rekenen ziet dat we met de huidige berekeningen de 6e te koude maand op rij virtueel al in de pocket hebben. Waar gaat dit heen? Verder wordt de meeste neerslag nu op donderdag verwacht, dit laat nu ook het amerikaanse model zien. Daardoor kunnen de eerste dagen droger verlopen met meer zonneschijn. De weersituatie ligt echter wel complex met zulke (extreme) warmte kan het spontaan tot een onweersbui komen. Ook hagel en zware windstoten behoren tot de mogelijkheden. De grootste kans hierop is op dit moment voor woensdagavond en donderdag.

Vergeten we dan vaderdag niet? Met het weer wordt hij wel verwend. De wind neemt af en de zon schijnt af en toe tussen de stapelbewolking door. Het kwik ligt in de middag tussen 16 en 19 graden aan zee en rond 20 graden in het binnenland. Het zuidoosten kan tippen aan de 22 graden.

Sluiten we af met Siberië. Van 30 graden naar een pak sneeuw binnen een dag. Lees het hier. Sprakeloos.


Arjan Ehlert

Arjan Ehlert, 35 jaar, reageerde veelvuldig op de wintersportsite van Hajo en is enorm weerfan. Vanaf zijn 6e levensjaar al geïnspireerd door het weer. Zijn enthousiasme is Hajo ook opgevallen. Hier regelmatig te zien op de site en schrijft af en toe een blog over het weer en de wintersportgebieden. Ik heb enige ski-ervaring en naast het weer als hobby komt wintersport op nummer 2.

86 reacties

Gesloten voor reacties.