En zo heeft de wintersportweerman er ineens weer een taak bij: het waarschuwen voor nachtvorst. Al moeten de amateur-weermannen misschien nog wat oefenen. Vrijdag werd de plank collectief misgeslagen.  Toch was Arjan niet te beroerd opnieuw zijn nek uit te steken en in de reacties een nieuwe verwachting voor de afgelopen nacht uit te spreken. Die best goed is uitgekomen! Op waarnemingshoogte was Berkhout (NH) met -3.0 het koudste station. Vlak boven de grond vroor het op meerdere plaatsen bijna 5 graden. Waar ging het vorige nacht mis? Enkele van de parameters waar de uitstraling van afhankelijk is kennen we allemaal: een eventueel sneeuwdek, bodemgesteldheid, bewolking, windsnelheid. Maar verder ook: aanwezigheid van bodemwarmte en natuurlijk de duur van de nacht. Zo tegen eind april was ook mijn inschatting dat er wel heel veel voor nodig is om het nog echt koud te laten worden. Daar was ik niet de enige in: alle modelberekeningen en alle weer-bureaus zaten er mijlenver naast. Toch hadden we wat dat betreft misschien beter moeten weten. Het is zeker de afgelopen winter vaker voorgekomen dat de minima veel lager uitvielen dan verwacht. Behalve dat de verschillen plaatselijk zeer groot zijn waar de modellen niet fijnmazig genoeg voor zijn en de diverse weer-bureaus niet eens spreken over een dergelijk zeer lokale schaal, gaat er kennelijk toch wel wat mis in die modelberekeningen. Die verschillen zijn ook nu erg groot geweest zoals op bovenstaand kaartje te zien valt. Het meest in het oog springend is wel de plek van de hoogste en de laagste temperatuur: Leeuwarden versus Lauwersoog, hemelsbreed zo’n 30 km. Peter de fruitteler gaf het in de reacties ook al mooi aan: voor of achter op de kavel kan wel 2 graden schelen! Verder kan hij misschien nog eens uitleggen waarom het van groot belang om de juiste beslissing te nemen (het kan volgens mij ook zo zijn dat er juist beter niet beregend kan worden?) Wat zei het KNMI er trouwens over? Uiteraard niet veel, maar tussen de regels doorlezend valt er toch wel iets te ontdekken. Hun verwachting voor de afgelopen nacht (gisteravond geplaatst):  Hirlam zit er actueel beter op dan de afgelopen nacht, maar toch is het waarschijnlijk dat het met name in de noordelijke helft op enkele plaatsen tot lichte vorst kan komen (actueel al 0.7 C in Nieuw-Beerta). Waarbij opgemerkt dat Hirlam opnieuw geen vorst verwachtte. Opnieuw mis dus.

Inmiddels bevindt 30 april zich binnen de 10 daagse hoofdrun van het Europese model.  Zowel de laatste hoofdruns die we voorbij zien komen als de ensemble plaatjes geven een al veel eenduidiger beeld dan een paar dagen geleden.  De hoofdrun van de berekening die gisteravond binnenkwam verwacht een graad of 14, maar behoort tot een klein groepje met de warmste oplossingen (al gaat een enkel lijntje tot 24 graden). De meesten houden het (flink) kouder. Het valt zelfs niet helemaal uit te sluiten dat het record-koud zal worden. Dit overigens pas na een paar hele mooie dagen: volgende week woensdag en donderdag komen we onder invloed van een zogenaamd “Euro-hoog”: hogedruk boven Frankrijk en Duitsland. Daardoor een zuidelijke stroming: lekker warm dus. In de loop van vrijdag zeer waarschijnlijk depressie-activiteit en oprukkende kou vanuit het noorden. De laatste jaren zijn we trouwens best verwend met Koninginnedag. Kijk hier voor een mooi overzicht.

Hierboven het nieuwe ensemble van het Europese model dat zojuist verschenen is, bevestigt mijn beeld. De hoofdrun is weliswaar nog redelijk zacht, maar zit (vanaf volgende week zondag) zo ver aan de bovenkant van de oplossingen dat ik hem helaas onwaarschijnlijk acht. Verder is de spreiding vooral naar beneden toe nog wel wat aanwezig. Koud of zeer koud dus.

De meeste sneeuw is voorlopig even gevallen, en vanaf morgen zal de sneeuwgrens fors gaan oplopen. Toch absoluut geen reden tot wanhoop. Er ligt nog erg veel sneeuw, dus zoek het wat hogerop. En volgende week zondag zijn de Pyreneeën en .. het Centraal Massief (!) waarschijnlijk  aan de beurt. Tussen een sterk hoog op de Atlantische oceaan en een laag op de Middellandse zee  valt met een straffe noordelijke stroming tot 25 cm verse poeder, en zie eens die sneeuwgrens: zakkend tot 800 meter! Voor de feestvierders in Val Thorens, die dan losgaan tijdens de Dutchweek, valt te hopen dat het boeltje wat in noordoostelijke richting opschuift, wie weet.

Webcambeelden in de reacties zijn van harte welkom!

Categorieën: Nieuws

Leo

Leo, chemisch analist, 50 jaar, is sinds zijn vroege jeugd enorm in (winter)weer- en sport geïnteresseerd. Zijn eerste sinterklaas-surprise was dan ook een ingevroren scheurkalender van Jan Pelleboer. Sinds de opkomst van het internet en vooral de toegankelijkheid van alle gegevens ging hij zich er wat verder in verdiepen. Tegelijkertijd kwam hij als vanzelf op de site van Hajo Smit uit. Dankzij mooie interactie met een aantal anderen die reageerden op de artikelen van Hajo ontstond het idee daar wat meer mee te gaan doen.

53 reacties

Gesloten voor reacties.