Als je dit nu leest, je in de Alpen bent en je tegen een dik wolkendek aan kijkt. Stop dan direct met lezen en pak zo snel mogelijk de lift omhoog! Boven de wolken schijnt de zon volop! Wat ligt de Hohe Salve er na het waterballet van gister dan mooi bij, hier op de top natuurlijk wel gewoon verse sneeuw.

In hoger gelegen dorpen zoals Zuachensee natuurlijk geen last van deze dalnevel. Gister nog januari-omstandigheden hier, vandaag bluebird… Waar het vandaag ook top is is in Fieberbrunn waar de Freeride World Tour bezig is, in mijn ogen de meest spectaculaire skiwedstrijd van de wereld. En ja daarmee wordt ook de Hahnenkamm overtroffen. Kijk snel mee via de livestream op onze site!

In Obertauern natuurlijk ook weinig last van bewolking maar gewoon een dikke poederdag, ik ben wel een beetje jaloers.

Afsluitend dit mooie panorama uit Kühtai waar ik eerder dit jaar met de gezellige meet & greet rond skiede, leuk gebiedje midden in het hooggebergte. Is vandaag net als Obertauern poederen al zal hier wel minder gevallen zijn. Gisteravond was ik even in mineur dus vandaag pakken we het weer lekker op!

De runs zijn me dan ook iets beter gezind vanmorgen, kijk mee. Het einde van de hoge druk op de 27e is definitef met dan ook de warmste dag voor in dit geval de grens van Zwitserland en Frankrijk (ongeveer precies waar Avoriaz ligt, beetje eigen belang).Daarna dan even in een zuidwestelijke stroming met nog steeds temperaturen te warm voor de tijd van het jaar. Dan ligt vanaf 5 maart het weer helemaal open! Zei iemand wat over overdreven neerslaghoeveelheden volgens de GFS hoofdrun? 😉

Wat een bizarre serie! Praktisch geen rust voor de Alpen, laat ik nou net die 10 maart terug aankomen in de Alpen op een degelijke hoogte. Want de sneeuwgrens kan in zo’n situatie aardig schommelen. De stroming is meer westelijk dan noordelijk dus voor iedere kern aankomt in de Alpen gaat de sneeuwgrens in een tijdelijke zuidwester even omhoog.

En het is niet eens een gekke uitbijter vanochtend want ook vannacht zat het GFS op dit spoor vanaf ongeveer 4 maart. Na de 27e kunnen we dus de 4e in onze agenda zetten voor mogelijke omslagdag.

En vandaag ben ik best tevreden met de cliffhangers van zowel het GEM als het EC. Beide modellen hebben een treinlading aan neerslag met redelijk koele luchten klaar liggen!

Zo ziet dat eruit in het Europese model, eerst dus de warme sector maar daarna zal de buientrein op gang komen. Ik begin enthousiast te worden.

En ook niet onbelangrijk, EC ziet al eerder sneeuw bij wel af en toe een hoge sneeuwgrens, maar zou het dan toch vanaf de maandwissel al interessant worden? En niet onbelangrijk; de reisdag?!

De jetstream is belangrijk in dit verhaal, de snelweg waarover de depressies gaan koersen. Tot 240 uur vooruit is het een golvende zuidwester met zoals we dagen wel af en toe sneeuw zoals het EC bedacht.

Maar daarna komt de west-noord-wester erin met de Alpen volop op het pad. Wat de sneeuwgrens en hoeveelheden gaan doen komt neer op: onzeker. Eerste deze situatie maar eens op de kaarten houden! Maarrr natuurlijk verwen ik jullie even met mogelijke hoeveelheden:

Groetjes van het Amerikaanse model!

 


Jorne

Zo veel mogelijk skiënd en altijd kijkend naar de lucht en de wind. Al sinds de jonge jaren door m'n familie meegenomen, en jong geleerd is oud gedaan toch? 2 geweldige seizoenen doorgebracht in de Alpen. Mijn grote passie voor het weer mondde uit tot de eervolle job als een van de wintersportweermannen. Te veel sneeuw bestaat niet!

33 reacties

Gesloten voor reacties.