De plaatjes zullen vandaag in het teken staan van Innsbruck, en terecht! De Nordkette boven Innsbruck is geweldig en heeft alles. Wij waren vandaag op pad met enkele geluksvogels die zich hadden aangemeld voor de meet & greet, ze vallen met de neus in de boter want als bovenstaand je dag samenvat krijg je toch gewoon een glimlach op je gezicht? Wil je direct weten wat het weer in jouw voorjaarsvakantie wordt? Lees rustig door, we sluiten af met de voorlopige verwachting!

Gedurende dag gaf Hajo skitips en was er genoeg ruimte om zelf het gebiedje of het heerlijke restaurant de Seegrube te ontdekken. Een paar gasten uit de stad vermaakten zich opperbest in het funpark waar ik al m’n benen van breek als ik ernaar kijk. Spectaculair!

Natuurlijk lieten we ons even fotograferen op de welbekende webcam. Dat kruisje mensen zijn wij, achter ons kwam nog een uitgeputte tour skiër omhoog gelopen. Hij kon z’n welverdiende biertje halen op het feestje wat nu begint!

Mocht je het niet geloven, even gezoomd voor jullie. Ja ik moest ff kijken of de foto al gemaakt was, anders stonden we daar nu nog.

Voor de feestlocatie stonden er al aardig wat mensen aan de vrijmibo, hoe mooi wil je het hebben? De lichtjes van Innsbruck gaan inmiddels aan net als de muziek in de mega iglo van Cloud 9 waar we vanavond ook zeker een pilsje halen. Zojuist gaven we jullie al een impressie in onze live video:

Klik vooral even aan en kijk mee. Alles beter dan mijn hoofd als thumbnail blijven zien 😉

Maar niet alleen in Innsbruck was het top, in Val Gardena minstens zo mooi nu. Dikke pakken op de daken en op de schaduwkant nog besneeuwde bomen.

De Lage Landen kunnen niet achter blijven natuurlijk, al zal ik daar geen webcam van plaatsen want die zullen vrij grijs geweest zijn vandaag. Ja Stefan zat in de reacties wel aardig te balen dat hij het met sneeuw overladen Oostenrijk verlaten had voor kak. Ja de weekenden zijn bijzonder laatste tijd. Ik herinner me dooiweekend, föhnweekend, en nu? Blijfbinnenweekend. Veel wind, regen en gezellige avondjes samen binnen!

Morgen kan trouwens nog een best goeie dag worden ondanks de wind. Mijn focus voor de Lage Landen ligt even op de zondag, nog steeds speelt de kanaalrat met de modellen. Ze weten het maar niet zeker over of de depressie verder trekt ten zuidoosten van ons of dat ie nog even netjes de contreien van de Noordzee volgt (is een situatie die vaker voorkomt). ARPEGE komt vanavond met een situatie zoals net als laatste geschetst. Even inzoomen hoor…

Wow! een maximale windstoot van 148km/u. Ietwat overdreven wat mij betreft maar het geeft wel aan dat het wel eens een pittig stormpje kan worden. Ja verkleinwoord stormpje, want het is allemaal op kleine schaal, heel anders dan de grote zuidwester depressie waar we nu mee te maken hebben. Rij je 50km weg op het juiste moment kan je van storm naar windstiltje gaan. Vanwege de zuidwest-noordoost stroming is het wel waarschijnlijk dat Vlaanderen of Zeeland de hardste klap krijgt en dat daarna de zuidoostelijke helft van de Benelux de pineut is.

In het ensemble voor de gemiddelde windsnelheid 10 minuten lang zien we flinke spreiding voor zondag de 10e. Let op, dit gaat niet over windstoten dus de 148km/u ga je hier beslist niet zien. Stel je ziet het wel, laat het weten want dan is het einde nabij 😉

Er gebeurt zoveel komende tijd, want met het stormgeweld komt er ook nog eens een dumpje langs in de Alpen. Vanmorge gecovered en morgen weer verder, nu even de blik richting de eerste voorjaarsvakantie. Vanaf nu probeer ik in de iedere avondupdate een voorlopige verwachting voor de krokusweek mee te nemen! Zal nu nog in grote lijnen zijn vanwege de termijn, later steeds specifieker.  Het GFS kwam tussen de middag met weer eens een Sceurohoog, heerlijke term vind ik het!

Daarmee eindigen de Alpen in de kou en de Lage Landen met net niks qua winter. Ja nachtvorstjes en wel zonnige dagen, het kan ook slechter.

Maar vanavond zien we zoiets in het GFS. De in beperkte hoeveelheid aanwezige kou stroomt hier over Griekenland. De Alpen en Lage Landen allebei vol in de zon bij wat hogere temperaturen.

We vergelijken de luchtdruk ensembles van Oslo (Sceurohoog) en ergens midden Duitsland (Eurohoog). Duidelijk de kansen op een Eurohoog groter omdat de luchtdruklijntjes voor midden Duitsland hoger liggen dan de lijntjes van Oslo. Het verschil op 14 februari is ongeveer 10hpa. Daarna voor beide locaties wel weer een dalende trend.

Die dalende lijntjes in luchtdruk zijn vanavond zelfs een schitterende arctische uitbraak! IJSkoud! Meteofictie! Bespreken jullie in de reacties wat er met het Europese model gebeurt? Die kan ik helaas niet meer meenemen.

Hier dan de voorlopige verwachting voor de eerste krokusweek van 16 tot 23 februari:

  • Een zonnige start met temperaturen die iets onder of boven normaal uitkomen
  • Nachtvorsten kunnen lekker koud uitpakken
  • Later in de week mogelijk weersverandering met sneeuw

Jorne

Zo veel mogelijk skiënd en altijd kijkend naar de lucht en de wind. Al sinds de jonge jaren door m'n familie meegenomen, en jong geleerd is oud gedaan toch? 2 geweldige seizoenen doorgebracht in de Alpen. Mijn grote passie voor het weer mondde uit tot de eervolle job als een van de wintersportweermannen. Te veel sneeuw bestaat niet!

24 reacties

Gesloten voor reacties.