Een mystiek plaatje vanochtend vanaf de Buchsteinwand waar gister op de top nog wel wat sneeuw viel maar in het dal regen, daar waar gister regen viel lag er gelukkig nog zoveel sneeuw dat niemand zich echt druk maakte. Alleen de vakantieganger zelf werd na een week volop zon even bestolen van goed weer.

Als je nog een dagje langer bleef kreeg je wel nog een topdag cadeau, ofwel je aankomst was heerlijk zonnig. Morgen ook weer heerlijk de zon erbij en weer 2 graadjes warmer. In het Duitse Garmisch ontstond alweer wat dalnevel, ik denk dat de meeste Alpendalen hier geen last van zullen hebben.

Het was ook geweldig weer voor de spectaculaire Freeride World Tour in Fieberbrunn, hierboven zien we een van de vele highlights. Ben jij al blij als je van het hobbeltje naast de piste weer veilig op de piste landt? Deze gasten doen 2 vrijwel verticale cliffjumps na elkaar, maar pas op, ook de dames wisten spectaculair te scoren! Een sport die ieder jaar innoveert en eigenlijk bij iedere wedstrijd wordt er wel iets nieuws gedaan.

Berthus stuurde ons deze toe vanochtend, locatie onbekend. Laten we er een quiz van maken. Waar is de foto gemaakt? Ik zal aftrappen; ik zie een koud sneewdek zonder waterschade (en misschien wel verse sneeuw), bomen en een niet al te hoge piek op de achtergrond. Ik vermoed erg ver in het oosten van Oostenrijk of zelfs in Tsjechië, mijn beste gok is Hinterstoder. Wie raadt er met me mee? En wellicht wil Berthus het antwoord geven.

In de zuidelijke Franse Alpen nog altijd prima sneeuw en zon in overvloed. Nog genoeg mensen willen de dag afsluiten op de pistes ondanks dat de zon al onder is.

Het luxere afsluiten gebeurt in Megeve, een luxe wellness is nooit verkeerd. Ik heb net ook even een duik genomen bij Leamwirt, het heerlijke hotel van m’n ouders waar ik ook mijn 2 maanden Oostenrijk zal afsluiten. Nu snel over naar de weerkaarten!

Als we naar de actuele weerkaart kijken zien we in onze regionen een heerlijk hoog met aangename temperaturen. In de schaduw hadden we het bij een briesje nog steeds wat koud en moest de jas weer dicht. Maar wat het meest opvalt is de sneeuwsnelweg door de Bosporus wat sneeuw achter laat over de Griekse eilanden, een paar dagen geleden zagen we het al voorbij komen maar nu komt het ook echt uit:

Blizzard op Samothrace Island. Ben je benieuwd waar dat ligt?

Ja deze zomer ga je er gewoon weer op een heerlijke zonvakantie 😉

En onze Alpen dan? Want meerdere onder ons beginnen zich toch langzaam een beetje druk te maken met eerst weer hoge druk gevolgd door een zwakke zuidwester. Komt er nog wel wat verse sneeuw en valt dat niet als regen? Nou het GFS heeft weer een prima spoortje te pakken met na 4 maart de aanval van de Oceaan. Vochtige oceaanlucht komt onze kant op, en met vochtige oceaanlucht komt meestal niet direct de extreme kou. Wel goed voor de neerslaghoeveelheden want warme lucht kan meer kou bevatten.

Na de 5e komt er nog wel een keer wat meer kou richting de Alpen volgens de hoofdrun maar voor dat enthousiasme behoed ik jullie vanavond even. Ik wil laten zien dat de trend duidelijk is maar dat je je nog lang niet mag rijk rekenen met enige details. Als je naar de luchtdruk hierboven kijkt zie je in vrijwel ieder lijntje een golvend patroon vanaf zo ongeveer 2 maart, een komen en gaan van depressies dus met ook wisselende sneeuwvalgrenzen. Het neerslagsignaal komt hiermee natuurlijk ook van de grond, dat is vooral het positieve. Het komen en gaan van depressies zal gepaard gaan met eerst altijd een warmere sector gevolgd door de koudere lucht.

GFS dus vrij eensgezind met neerslag vanaf ongeveer 4 maart. Het EC daarentegen ziet al eerder een deuk in het hoog ook tot de Alpen reiken, net als vanmorgen! Het is eigenlijk een situatie waar we dagen geleden op hoopten maar toen lang van de kaarten verdween, nu ineens lijkt het erop dat de 2e voorjaarsweek ook afsluit met sneeuw (en regen). Aldus het Europese model.

De situatie lijkt verdacht veel op die van eergister alleen nu ligt het allemaal wat westelijker. Met opnieuw geen top sneeuwgrens maar genoeg voor veel van de westelijke gebieden. Eens zien of het GFS er binnenkort ook mee over de boeg komt. Met de situatie van eergister was het GFS namelijk erg laat. Wellicht dat het EC weer de voorloper is, de toekomst gaat het ons leren. De kaarten zijn weer leuk en speels! Neerslag komt, maar wanneer en in welke vorm is nog helemaal open, blijf het hier volgen 🙂

 


Jorne

Zo veel mogelijk skiënd en altijd kijkend naar de lucht en de wind. Al sinds de jonge jaren door m'n familie meegenomen, en jong geleerd is oud gedaan toch? 2 geweldige seizoenen doorgebracht in de Alpen. Mijn grote passie voor het weer mondde uit tot de eervolle job als een van de wintersportweermannen. Te veel sneeuw bestaat niet!

9 reacties

Gesloten voor reacties.