Het is net echt. Net echt winter. Nee het is nog altijd augustus maar normaliter staat dat garant voor al wat eerste sneeuw na de zomer. Normale mensen denken nu nog gewoon aan zomer terwijl jij hier zit te lezen over winter. Ik kan je vast zeggen: op winter moet je nog zeker 3 maanden wachten. Maar we zouden Wintersportweerman niet zijn als we toch met de eerste kansjes zouden flirten. Hajo tipte ons in zijn bericht trouwens over de sneeuw hierboven op de Pitztaler gletsjer, in de reacties zien we daar ook spectaculaire beelden uit Australië!

Winterse perikelen in de Alpen betekent meestal herfst in Nederland. Het plaatje hierboven geeft bevestiging. Al is alles nog bij een aangename temperatuur, als de zon er even doorkomt is het gelijk weer lekker. Maar niet voor lang meer hoor, na nog 1 zuur weekend (waardoor je trouwens geld toe krijgt om je tent op Lowlands op te zetten) lijken we weer de semi-zomerse kant op te gaan.

De temperatuur reikt slechts tot de helft van de waardes die we enkele weken geleden hadden maar de amplitude tussen dag- en nachttemperaturen verraadt dat we vanaf maandag een zonniger weertype krijgen. De grote buien gaan eruit en de wind gaat liggen, augustus gaat zeer aangenaam eindigen!

Vanmorgen op m’n werk zat ik stiekem wat kaarten te kijken omdat ik al een tijdje wat leuks zag komen. Vanochtend pakte het mooi uit, ik downloadde de kaarten gelijk en tipte jullie alvast over dit middagberichtje. Komende week komt de oceaan een beetje tot rust en vormt zich een hoge druk bastion over Europa, iets wat later mogelijk uitmondt in het Scandihoog hierboven.

En bij het horen van Scandihoog gaan alle alarmbellen af natuurlijk 😉 Maak je geen zorgen, je schaatsen mag je nog even op zolder laten. Maar het is wel leuk. Het hoog houdt nog goed contact met de bron van de warmte, wat geheel normaal is voor de tijd van het jaar, waardoor de oostenwind nooit echt doordrukt. Dat het echter tot diep in Europa kan komen is al mooi meegenomen.

En opvallend genoeg zit daar best wel wat kou op! Als het zo loopt gaat er zeker op aanzienlijke schaal nachtvorst komen in het noordoosten van Europa. Wij zullen het moeten doen met aan de grond misschien een stuiptrekking van kou.

En opzich is die koudebel niet zo gek, wel heldhaftig. Kijk eens wat een eenzaam smalle strook vanaf de noordpool tot aan de Duitsland. Zo zien we nog maar eens waar een Scandihoog tot in staat is, zelfs in augustus! Zakt die bel nou iets zuidelijker maken de Alpen direct kans op sneeuw onder de 1500m, dat zou ik toch spectaculair vinden met een oostelijke aanvoer rond deze tijd.

Wat levert het nu op volgens deze aangename run van het Amerikaanse model? Ach wat vlokken rond 2000m. Maakt ook helemaal niet uit want die sneeuw smelt toch weer, zelfs in het absolute hooggebergte.

Wat levert het voor Europa verder op? Een flinke hap uit de rode warmte, dat stemt mij weer gematigd gelukkig! Onder invloed van het Scandihoog zal die 16 graden die we voor de Lage Landen zien nog steeds prima aanvoelen hoor. Maargoed, de eerste winterse beschietingen zitten in de kaarten, en ja daar mag over geschreven worden! Eens in de reacties zien of de trend die we hierboven zien zich doorzet 🙂


Jorne

Zo veel mogelijk skiënd en altijd kijkend naar de lucht en de wind. Al sinds de jonge jaren door m'n familie meegenomen, en jong geleerd is oud gedaan toch? 2 geweldige seizoenen doorgebracht in de Alpen. Mijn grote passie voor het weer mondde uit tot de eervolle job als een van de wintersportweermannen. Te veel sneeuw bestaat niet!

183 reacties

Gesloten voor reacties.