Vanaf vannacht wordt het hier voor de rest van de winter wit! Toch? Avoriaz op 1800m hoogte zal het toch wel redden zo tot in maart ofzo? Hier valt volgens Bergfex toch even een lekkere 70cm in het dorp t/m dinsdag. Op het webcambeeld van vanmiddag zien we de bewolking uit het westen al naderen. De radar geeft nu al wat neerslag aan:

Jup, vooralsnog regen maar vanavond zal de sneeuwgrens rap dalen. Morgenochtend ligt er dan een mooie opwarmer voor de rest van het weekend, reken op 10cm. Vanaf morgenavond komt de echte dump er dan in met ruim 3 dagen dikke stuwing. Voor we naar de meest recente weerkaarten gaan, beloof dat we allemaal dik gaan genieten van alle webcams dit weekend 🙂 Oh en maak je geen zorgen over die kaarten hoor, we zien weer leuke dingen!

Ook in Les Menuires zagen we de bewolking naderen tijdens zonsondergang, mooi plaatje, nu al. Maar waait het daar zo hard? Kijk eens naar die bakjes van de lift, niet echt waterpas… Hajo komt er vanavond aan voor de leuke meet & greet en gaat zeker van zich laten horen!

Aan de komende sneeuwval ga ik geen woorden meer wijden, vanaf nu gewoon lekker nowcasten. Op de handige kaartjes van WXcharts zien we dat Arpege met maximaal 205cm verse sneeuw komt (ja vast wel ergens op een top van 4000m). De meeste dalen zullen een mooie 40cm krijgen met hogerop natuurlijk meer, prima timing en qua hoeveelheden genoeg om veel pistes zeker te stellen! Gaat Hajo in Les Menuires in 96cm verse sneeuw duiken, video’s graag!

Nee ik kijk graag even naar de ontwikkelingen na de dump. Er vestigt zich een hoge druk gebied boven het hoge noorden maar nu leek het de afgelopen runs dat deze razendsnel wordt opgeruimd door de machtige oceaandepressie. Ook hier op het kaartje van het Europese model het gevecht te zien.

Na eerst wat antiwinterse runs ben ik natuurlijk verheugd om deze terugvechtende kou te zien. Even de ensembles van het GFS van Middelburg en Groningen erbij gepakt om te kijken of er iets valt te zeggen. Groningen natuurlijk de koudere maar het is zeer opvallend hoe groot de verschillen zijn in ons kleine kikkerlandje. Ja het gevecht tussen warm en koud zou boven onze hoofden uitgevochten kunnen worden, maar aan de spreiding kunnen we zien dat er eigenlijk vanaf de 11e nog weinig te zeggen is. Controle run zit wel lekker laag, laten we de afzonderlijke belangrijkste modellen eens naast elkaar leggen en zien wat ze ons vanavond vertellen.

Een van de grote jongens, het Europese model deed het dus best prima, zo meer daarover. De hoofdrun van de Amerikanen doet het ook niet slecht en laat de kou pas vanaf de 15e echt verdrijven. Daarna is de hoofdrun nog steeds niet slecht, zowel voor de LL (koel/normaal winterweer) als de Alpen (nieuwe dump met wisselende sneeuwgrens)

De Controle van het GFS was nog beter zagen we al in het ensemble, hier de warmte pas 2 dagen later op de 17e. Daarna alles open.

Het GEM van de Canadezen gewoon echt kansloos. Het Scandihoog wordt hier vrijwel direct verdreven. Warme zuidwester blaast over de LL en Alpen heen, niet het gewenste scenario.

Afsluitend het UKMO (thanks to Ab) die eigenlijk het meest gewenste scenario schetst. De oostenwind blijft in stand door het sterkere Scandihoog, zie blauwe pijl. De zuidwester met warmte wordt afgesneden door een uitstulping van het Atlantische hoge druk gebied, zie rode pijl. En juist die uitstulping zou dan ook nog eens sneeuw kunnen opleveren voor de Alpen of zelfs de Lage Landen.

Het EC geeft een mooi voorbeeld hiervan! Die run is qua sneeuw sws weer lekker spectaculair, net als de vorige EC runs trouwens. Maar wat is er op basis van alle modellen nu te zeggen? nou, veel onzekerheid, maar mijn gevoel neigt wel een beetje naar de iets langer volhoudende kou.

Het EC ensemble voor de Bilt laat de aanwezige sneeuwkansjes en de bizarre hoofdrun zien. De kaarten van het EC komen nu altijd pas binnen dus die pas hier achterin het bericht.

Hier de gehele reeks van de 13e tot de 16e, ik wilde ze jullie niet onthouden. Wat lekker!

Maar eentje moet ik er toch even uit lichten, wat een GENIALE kaart. Pak je bingokaart erbij en streep alles af: volhoudend Scandihoog, sneeuwstorm voor de Franse Alpen, Oostenrijk en de zuidkant rustige stuwing, Duitsland giga ochtendspits, zuidwest kust van de LL met 10bft windstoten en de andere helft van Nederland met sneeuwchaos. Geniaal. Mooie afsluiter.


Jorne

Zo veel mogelijk skiënd en altijd kijkend naar de lucht en de wind. Al sinds de jonge jaren door m'n familie meegenomen, en jong geleerd is oud gedaan toch? 2 geweldige seizoenen doorgebracht in de Alpen. Mijn grote passie voor het weer mondde uit tot de eervolle job als een van de wintersportweermannen. Te veel sneeuw bestaat niet!

60 reacties

Gesloten voor reacties.