st.puy 2

Openingsplaat met intense sneeuwval, zo meer over deze!

bergwang

We beginnen nog met de laatste zonnige platen van gisteren. Ron geniet in Bergwang en spreekt van fantastische omstandigheden. Nou beste Ron, je tekst was overbodig, foto zei genoeg!

3953_2017-12-26_1600_78968786309aeac8 (1)

Naja zonnige platen van gister. In Chatel, Portes du Soleil sneeuwde het gisteren al even net als in heel de Franse Alpen. Aan het einde van de dag klaarde het toch nog een beetje op, dat moet een heerlijk rustige skimiddag geweest zijn.

everlast

Everlast, onze reporter in omgeving Filzmoos deze week, stuurde dit kerstplaatje. Aangevroren mist uit een inversie van die nacht wellicht? De bomen hogerop weer groen namelijk door de heerlijke geniet-temperaturen van afgelopen dagen. Maar niet voor lang want op deze foto is de hoge bewolking al zichtbaar…

livigno

Want die hoge bewolking in Oostenrijk had alles te maken met een naderende depressie die Hajo de big dipper noemde. En hij is zijn naam waard, mooi afgezakt naar het zuiden en genoeg kou meegenomen, deze depressie dipt de gehele Alpen in een witte verfpot. Zie hier Livigno in de Italiaanse Alpen, naja meer dan sneeuwvlokken zien we niet op het tijdstip van schrijven.

isola

Hier meer te zien in Isola 2000. Geweldige webcam trouwens! Dit gebied natuurlijk spekkoper bij deze stroming, hier mooie accumulaties verwacht. Ja, sneeuwkettingen zijn wel nodig zien we, zonder bord hadden veel mensen zich dat ook wel gerealiseerd hoop ik.

st.puy

En dan mijn favoriete ontdekking van de dag. Op zoek naar webcams die onder een lantaarnpaal of iets dergelijks stonden voor mooie sneeuwplaatjes stuitte ik op deze. Een live Youtube HD cam in Puy Saint Vincent, juist waar vandaag veel sneeuw gaat vallen, zuidelijk Franse Alpen. Weer op kantoor vandaag na de kerstdagen? Zet deze live beelden op je tweede scherm! Het toeval bestond ook nog dat ik toevallig een bully voorbij zag komen, openingsplaat geboren.

radar

De actuele radar geeft ons dit beeld, die flinke pluk neerslag gaat de Zuidalpen bedienen. Dat ziet er veelbelovend uit! Ik sluit me aan bij Leo z’n hoeveelheden van 50cm tot zeer lokaal een meter mogelijk. We gaan het zien, nu duiken we snel de glazen bol van de weermodellen in.

rsum_17122821_17122612

Het Europese model is nog niet binnen, geen idee waarom, wellicht nog aan het bijkomen van al het kerstvoedsel, net als ik trouwens. Dan maar vasthouden aan het GFS, geen straf trouwens, positieve ontwikkelingen voor de korte termijn. Want hoeveelheden voor komende dagen weer wat naar boven afgetipt. Die meter voor zuid staat er weer op en ook de noordkant pakt er weer wat centimeters bij, daar 20 tot 35cm, Frankrijk tot 45cm. Voor alle regio’s een zeeer prima sneeuwgrens.

gfs-0-66

Het vervolg was afgelopen dagen geen pretje om over te schrijven. Maar vandaag lijkt het toch weer wat de betere kant op te vallen, zoals zo vaak trouwens deze winter! Hierboven de kaart voor 29 december. De rode pijlen geven de naderende, zo leek, onvermeidelijke regen aan die vooral de Franse en in mindere mate de Oostenrijkse Alpen ging vervuilen. Dat lijkt nog steeds te gaan gebeuren maar de bedreigde Franse Alpen krijgen juist nog een opkikkertje zo vlak voor die regen. Dat is nieuw in de afgelopen runs!

graphe12_1000_571_419___ (1)

Ik gebruik de mooie 0-gradengrens kaarten waar Roy ons gister aan herinnerde, hier mooi te zien wat er gebeurt is in de afgelopen runs. Hierboven de run van gistermiddag op prikpunt noord-west Alpen, deze liet op de 30e 1 flinke neerslagpiek zien bij een sneeuwgrens van 2000m. Pijnlijk!

graphe12_1000_571_419___

Maar in de afgelopen runs is dat toch sterk veranderd. Zie hier de meest verse run van vanochtend. Nog steeds een bobbel van regen op de 30e maar een veel kleinere hoeveelheid. Belangrijker nog, een nieuwe neerslagpiek de 29e bij een supermooie sneeuwgrens van 1000m! Als een duveltje uit een doosje binnen de termijn van 4 dagen, daar houden we van!

Webp.net-gifmaker (19)

Oorzaak is het veel sterker uitdiepen vaan een laagje boven Londen. ik vergelijk hierboven de runs van gistermiddag en vanochtend voor de 29e. Op de kaart van gistermiddag was het slechts een kronkel van lage druk met minimale neerslag. Maar in de verse run vanochtend een volwaardig depressietje met een kerndruk van 985 die neerslag naar vooral de westkant stuurt. Warrrrme broodjes, vers uit de GFS-oven!

rart_17123012_17122700

Deze extra laag sneeuw zal zorgen dat de schade van de opeenvolgende regen beperkt blijft. Want zoals gezegd, dit lijkt onvermijdelijk. Hoewel in de afgelopen runs de hoeveelheden van deze regen aanzienlijk zijn afgenomen, warmere dagen richting de jaarwisseling zijn wel een zekerheidje.

graphe3_1000_733_327___

Oostenrijk krijgt van de bovenstaande thriller iets minder mee. Tot ongeveer Vorarlberg geldt het bovenstaande verhaal. Op het ensemble voor Innsbruck is te zien dat de sneeuwval van de 29e niet echt tot hier reikt. Jammer. Maar de regen van de de 30e lijkt hier ook een stuk onzekerder. De hoeveelheden minder, sneeuwgrens nog wel hoog. Het wordt een touch en go maar mijn gutfeel zegt dat het nog wel eens reuze kan meevallen omdat het pure weststroming is. Maargoed, ga uit van een vieze aankomst voor de 2e week kerstgangers. Hopen dat er op die wisseldag weinig mensen naar buiten kijken of op de piste staan.

rart_18010200_17122700

Daarna dan de nieuwjaarssneeuw. Pff wat gebeurt er toch een hoop in korte tijd, rollercoaster. Tijdens de jaarwisseling begint het dan weer met sneeuwen aan de gehele noordkant, bij aanvang in het westen een sneeuwgrens van 1300m en oosten 1100m. Sneeuwgrens dalend tijdens nieuwjaarsdag, hoeveelheden nog erg onzeker. Ik denk nu aan 10 tot 40cm, dat zou toch een mooi begin zijn van 2018!

graphe3_1000_733_327___

Zoals gezegd onzekerheid, ja ensemble voor Innsbruck zegt hetzelfde. Tot 2018 zeker, maar rollercoaster, die temperatuurlijn zou in de Efteling niet misstaan. Dan tot 6 januari een zeer onzekere periode qua temperatuur en neerslag, WC ligt op de loer maar is tot nu toe al de hele winter afgewezen, ik heb goeie hoop. Daarna dan een dalende trend? Of is het wishful thinking? Neem hoe jij het wilt.

Webp.net-gifmaker (20)

Kijken we voor de lol nog even naar een interessante ontwikkeling in het onzekere gebied. Gewoon omdat ie leuk is. Een kanaalrat 3 januari? Een snel uitdiepend laagje kan zomaar voor storm in de zuidelijke Lage Landen zorgen, spannend!

tm85_18010312_17122700

Deze storm legt een zeer warme taartpunt over Nederland en de Alpen.

rart_18010406_17122700

Maar laat daarna de noord west stroming erin knallen met natte sneeuw voor de Lage Landen en natuurlijk droge sneeuw voor de Alpen. Over rollercoasters gesproken. Woensdag een warmterecord en donderdag in de sneeuw? In Nederland? Spectaculair is het wel!

rart_18010612_17122700

Nog stiekem even die mogelijke dalende trend bekijken na 5 januari… Afscheid van de WC en hallo tegen een weersoepje met noordwest stroming waarin er kansen zijn voor zowel de noord als de zuidkant, onzekerheid overheerst.

rart_17122915_17122700

Kijken we naar Nederland dan. De door mij op 21 december voorspelde (verzonnen) sneeuwbom voor Nederland de 29e gaat vandaag aan ons voorbij en lijkt bedoeld voor meer binnenlandse regio’s. Zie hieronder nog eens.

rart_17122906_17122100-1

Het was ook te mooi om waar te zijn 😉

rart_18010100_17122700

Nog even in detail naar de jaarwisseling in Nederland. Al dan niet in eigen belang want ik sta komende 3 dagen vuurwerk te verkopen dus dan ook niet present op wswm. Wisselvallig gaat het zeker zijn de 31e en 1e. Maar uit de afgelopen runs maak ik op dat er ook een droge periode tussen zit van ongeveer 12 uur lang. In deze GFS run valt deze periode ’s middags en aan het begin van de avond, rond 12 uur meer kans op regen. Duim de droogte dus naar 12 uur, dat zal een hoop vuurpijlen goed doen. Wind rond 4 bft.

1514357795124-1219158992

Afsluiten doen we met Dirk die ons uit Devoluy laat weten dat het ook daar lekker doorsneeuwt. Doet mij goed, 5 januari een weekendje daar.

st. puy 3

En dan nog 1x deze… Alle poederaars staan klaar om het gebied in te trekken, jaloers!


Jorne

Zo veel mogelijk skiënd en altijd kijkend naar de lucht en de wind. Al sinds de jonge jaren door m'n familie meegenomen, en jong geleerd is oud gedaan toch? 2 geweldige seizoenen doorgebracht in de Alpen. Mijn grote passie voor het weer mondde uit tot de eervolle job als een van de wintersportweermannen. Te veel sneeuw bestaat niet!

101 reacties

Gesloten voor reacties.