Of mag er wat jou betreft nog wat sneeuw bij? Ik zeg altijd: te veel sneeuw bestaat niet. Dus laat er nog maar wat bij vallen. Maargoed de titel zegt het al, de 2 weken durende dump is dan toch eindelijk ten einde, en ja het heeft hier sinds 1 januari iedere dag gesneeuwd. We maken een rondje langs de partners om te zien hoe zij het doorstaan hebben. Hierboven Montafon als opener, het lijkt er al wat lichter te worden, prikt dat zonnetje er nog doorheen vandaag?

Om de hoek Kleinwalsertal waar de lantaarns net niet verdwenen zijn. Maar die muren langs de weg en hoeveelheden op dat hutje zeggen genoeg denk ik. Hier hadden ze afgelopen dagen de hoofdprijs.

We blijven nog even in Oostenrijk waar we uitkijken over Innsbruck vanaf de Nordkette. Er mist alleen iets op de foto… De metershoge lawinehekken zijn sinds gisterochtend 10 uur verdwenen.

Zell am See is ook weinig meer van over naast de enorme bulten sneeuw. Tafels, bomen en zelfs huisjes hebben de sneeuwval niet overleefd.

Nog iets naar het oosten ligt het bescheiden Filzmoos in het mega skigebied van Ski Amade. Niet de topper van afgelopen dagen, wel van afgelopen 2 weken denk ik. De hoeveelheden sneeuw op deze daken zijn echt onwerkelijk.

Minder verse sneeuw maar genoeg voor het perfecte plaatje: Val Gardena. Wat staat dit gebied hoog op m’n lijstje zeg. Het eten, de omgeving, de pistes… Bovenaan voor volgend jaar!

Last but not least want hier hebben ze vandaag de mooiste condities denk ik. De verse sneeuw van afgelopen dagen en gelijk vanaf het ochtendgloren de zon. Wat een droom in Les Menuires! Maar met verse sneeuw komen niet alleen dromen uit maar ook nachtmerries. In Valmorel is gister een Nederlandse toerist overleden toen hij met zijn zoon van 22 in een lawine terecht kwam toen zij off-piste aan het skiën waren. Ik heb een seizoen in het gebied gewerkt dus ken het gebied goed en weet waar het ongeveer gebeurd is, het is een makkelijk te bereiken helling. Het ongeluk raakt me. Medeleven voor de nabestaanden. En nog maar eens waarschuwen we: Ga niet off-piste!

Net als voor de Lage Landen zijn voor de Alpen de verschillen tussen het EC en GFS ook aanzienlijk. In het EC is mijn blik bijvoorbeeld al enkele dagen gericht op mogelijke zuidkantdumps omdat de depressies diep naar het zuiden afzakken. Zo kunnen ze daar gaan draaien en veel vocht van de Middellandse Zee oppikken. Perfecte recept voor megadumps in een kort tijdsbestek!

Situaties met maarliefst 35 centimeter verse sneeuw in 6 uurtjes (!) wat neerkomt op 5 cm ieder uur voor 6 uur lang. Dat zijn situaties die je alleen aan de zuidkant of bij een retour d’est ziet.

In het GFS geen ruimte voor afzakkende depressies maar ‘gewoon’ aanhoudend west/noordwest. De kansen voor de zuidkant daarmee ook flink gereduceerd. Hierboven zie je de sneeuwmomenten in het GFS waar de laatste 2 in de ultra verre termijn zitten. De uitgebreide analyse van de weerkaarten in het algemeen kan je ook in de Lage Landen update oppikken, lees hierrr meer.

Het goede nieuws waar beide modellen het wel over eens zijn is dat de zon zich uitbundig gaat laten zien in het Alpengebied komende dagen! Eindelijk weer wat vitamine D opnemen hier. Ik ga dus snel de piste op om de mooiste plaatjes van de eerste opklaringen voor jullie te schieten!


Jorne

Zo veel mogelijk skiënd en altijd kijkend naar de lucht en de wind. Al sinds de jonge jaren door m'n familie meegenomen, en jong geleerd is oud gedaan toch? 2 geweldige seizoenen doorgebracht in de Alpen. Mijn grote passie voor het weer mondde uit tot de eervolle job als een van de wintersportweermannen. Te veel sneeuw bestaat niet!

46 reacties

Gesloten voor reacties.