Opret nu endelig en pizza dum barn , jeg er vild med dig!“. Ik spreek geen Deens, maar het is duidelijk dat de vader zwaar geïrriteerd is, dat zijn dochter nog geen ‘pizza’ kan maken. Ze moet leren skiën, terwijl het meisje het al lang niet leuk meer vindt. Het huilen staat haar nader dan het lachen. “Als ik mijn zoon ooit zelf ski-instructies ga geven, dan moet ik dat echt anders doen”, beloof ik mezelf op dat moment.

De eerste twee levensjaren van onze zoon mocht hij mee op wintersportvakantie. Wij gingen dan skiën en we brachten onze zoon naar de Duitssprekende kinderopvang in het hotel. Om vervolgens gedreven door schuldgevoel (te) vroeg in de middag weer af te dalen en onze zoon weer tijdig op te halen.

Mijn vrouw (Renske) en ik zijn beide gek op de après ski, maar de après ski is alles behalve een goede plek om je baby of peuter mee naartoe te nemen. Het overmatige drankgebruik en snoeiharde, foute muziek zijn al op het randje, maar in de Oostenrijkse horecagelegenheden mag ook nog gewoon gerookt worden.
Het resultaat was dat we slechts kort gingen skiën en we deden niet of nauwelijks mee aan de après ski. Dat moesten we dus anders organiseren. Sindsdien gaan Renske en ik om de beurt een paar dagen op wintersport. En de thuisblijver zorgt voor de kinderen.

vadersmetkind

Maar op één of andere manier zou ik toch de passie voor de skisport op mijn kroost willen overbrengen. Daarom heb ik bedacht om volgende week een lang weekend naar Sauerland te gaan. In Willingen ben ik ooit eerder geweest, daar heb ik zelf leren snowboarden. Het gebied is dicht bij huis en overzichtelijk, dus dat lijkt me wel een geschikte plek om de edele kunst van het skiën over te brengen op mijn zoon.

Maar nu zit ik met de volgende vraag: zal ik mijn zoon van 4 jaar zelf skiles geven of zal ik hem op les doen? Voor beide scenario’s valt wat te zeggen.

Zelf doen zou ik wel zien zitten. Met wat hulpattributen zoals wat pionnetjes en een skituigje lukt dat waarschijnlijk best. Als ik het zelf zou doen, dan kan ik makkelijker inspelen op eventuele tegenzin. Mijn zoon heeft er immers niet om gevraagd om in de vrieskou buiten te spelen. Misschien vindt hij het helemaal niet zo leuk als wij. Als ik hem zelf les geef, kan ik in dat geval wat langere pauzes inlassen, zorgen voor wat extra afleiding, ordinair omkopen met snoep of gewoon wat eerder stoppen.
Daarnaast scheelt het geld als ik zelf voor skileraar ga spelen. Het lesgeld hou ik op zak en zelf heb ik waarschijnlijk ook niet direct een skipas nodig, maar zal een puntenkaart volstaan.
Het laatste en grootste voordeel van zelf les geven is toch wel dat het me gaaf lijkt om deze uitdaging samen aan te gaan. Echte qualitytime voor vader en zoon.

skiklasje op berg overdekte-kinderskilift-595x793

Natuurlijk zijn er ook voordelen te benoemen van een skiklas. In dat geval zou ik de uren dat mijn zoon les krijgt in een skiklas, zelf van de berg af kunnen suizen. Daarnaast verwacht ik zomaar dat een professional beter werk aflevert dan ik zelf zou kunnen. In een klas is het risico kleiner dat kinderen de techniek verkeerd zouden aanleren. Hoewel dit argument bij een 4 jarige redelijk te verwaarlozen valt. Een goede reden om hem wel op les te doen is dat vreemde ogen nou eenmaal dwingen. En dat kan best handig zijn. Hij is namelijk net zo eigenwijs als z’n moeder.

skiklasje in de sneeuw

Hebben jullie ervaringen met het zelf lesgeven aan een kleuter of ervaringen met jonge kinderen in een skiklas?
Ik zou je reactie graag lezen hieronder.


Roger

Roger kan behoorlijk schaatsen, redelijk snowboarden en goed skiën. Daarnaast verruilt hij moeiteloos zijn K2's op de piste voor K3 tijdens de après ski. Er zijn weinig wintersportzaken waar hij niet over mee kan praten. Hoewel Oostenrijk zijn favoriete wintersportland is, is hij ook bekend met skiën en boarden in Frankrijk, Duitsland en Noorwegen. Roger schrijft ook voor Vadersopreis.nl .

60 reacties

Gesloten voor reacties.