#SayHelloToSpring
Lees verder >

Uw Ski-ervaring wacht op u op de berg

Innsbruck
Lees verder >

Een bruisende stad met tal van mogelijkheden! Zoals klimmen, wandelen, fietsen of lekker eten.

DIE TAUPLITZ
Lees verder >

Wegdromen in het mooiste stukje Oostenrijk tijdens de zomermaanden.

loser Altaussee
Lees verder >

Een parel van een gebied op de grens van Oberösterreich en Steiermark wat zeer sneeuwzeker is ondanks de hoogte.

De doe-het-zelf-skileraar

check ook eens

60 Reacties

 1. jeroen schreef:

  Denk het grootste probleem met in de buurt blijven bij de kids is dat ze op je terugvallen..ook als ze in een klasje zitten. Als ze vallen met jou erbij doet het zeer en ben je er niet bij niet en buffelen ze door. Mijn voorkeur heeft de skiklas…alleen ook al uit sociaal aspect goed voorbeeld doet volgen van de andere kids. Daar hoeven ze niet eens een nl skileraar voor te hebben zelfs.

 2. Louise schreef:

  Ik ben een voorstander van een skiklasje maar wel voor en/of na de les nog samen in de sneeuw spelen of liefst nog, skiën.
  Ervaring bij mijn kinderen met bijv. leren zwemmen en skien is dat ze toch minder makkelijk wat van je willen aannemen dan van een vreemde.

  Paar weken geleden met een stel vrienden gaan skiën wiens kind in NL al had gelest. Ouder dacht zelf wel een beetje te kunnen lesgeven maar kind wilde niks aannemen maar wilde ook niet in een klasje. Skiën zat er voor de ouder niet meer in dat weekend. Wat mij betreft is het kusje, veel plezier toewensen en snel wegwezen. Klinkt hard maar de meeste kinderen krijgen er zo best wel plezier in samen met andere kinderen.

  • Roger schreef:

   Inderdaad Louise, vreemde ogen dwingen. Het allerbelangrijkste is wel dat mijn zoontje er uiteindelijk een heel goed gevoel aan over houdt. Ik weet nog niet welke variant ik ga kiezen, maar als hij uiteindelijk ook wintersportliefhebber is geworden, dan is het doel bereikt.

   • Rob schreef:

    Ik denk niet dat het doel moet zijn dat hij wintersportliefhebber wordt. Het doel moet zijn dat hij plezier heeft. Het voordeel is wel dat hij nu 4 jaar is en ze zijn erg leergierig op die leeftijd. En het ligt een beetje aan het kind, hoe sociaal hij is enzo, maar (met een beetje geluk) wat is er nou leuker dan met leeftijdsgenoten op skies klooien in de sneeuw. Als het maar hard gaat…
    Mocht hij ooit wintersportliefhebber worden dan is dat leuk meegenomen.

 3. Filzmooser schreef:

  Mijn Tip is zoek een skischool waar kinderen niet moeten maar mogen skiën.
  Daar zit het grote verschil namelijk in, als een kind even niet wil skiën dan moet je dat kunnen accepteren.
  Mijn dochter heeft dit zelf ondervonden toen ze drie was, haar eerste keer op de piste en in een klasje.
  Tot aan haar 7e jaar heeft ze spelende wijs het skiën geleerd en als ze niet wou dan mocht ze lekker gaan spelen.

  Oja en het helpt echt als de ouders bij de les aanwezig zijn en hun kroost enthousiasmeert.
  Helaas worden kinderen nog steeds gedumpt bij een skischool en ouders die heerlijk gaan skiën terwijl hun kroost met dikke tranen en een snotneus op de kleine latjes staan.

 4. Village schreef:

  Bij ons zijn de kids eerst een seizoen in Nederland op les gegaan, vonden ze hartstikke leuk was ook niet zo koud voor ze en voordeel was dat ze daarna in de echte sneeuw al mee konden skiën. S’ochtends verplicht op les en na de lunch gezellig met ons mee de piste op. Ideaal , wij konden in de ochtend lekker door skien en door de lessen in Nederland konden we ze gewoon in de middag meenemen de lift in en zelfs rode piste gingen prima . Mooie combi …

 5. Csie schreef:

  In nederland op les doen (geen taalprobleem), en daar zonder les een mooie tijd samen hebben!! en lukt het skien niet ga je lekker sleeen of met een band. geduld is een schone zaak in deze.

 6. Miente schreef:

  Ik lees met je mee….. De tips en straks het verhaal van je eigen ervaring neem ik mee in mijn overwegingen voor volgend jaar.

 7. Gerald schreef:

  Ik wil toch wel een tegenovergestelde reactie geven t.o.v. eerder reacties (hoewel ik alle reacties ook zeker ondersteun).

  Mijn zoon was 3,5 toen hij voor het eerst in Saas-Fee op de ski’s stond. Te jong voor de ski klas. Maar wat heeft hij een lol gehad. We hebben niets geforceerd. 15minuten op ski’s. 45 minuten met slee. 10 minuten hangend achter draaicaroussel op de ski’s. 2 uur rolle-bollen in de sneeuw. Waar mogelijk hielpen paps of mams of meegereisde vrienden. De dagen vol plezier vlogen voorbij. De foto’s zijn onvergetelijk. Ik glunder nog vol trots bij typen van dit bericht, maar…..

  Mijn zoon was 4,5 toen hij voor het 2e jaar op de ski’s stond. Was de zondag nog een veel betere versie van het 1e jaar (hij kon al weer veel beter skien en met de poortjes en de rupsband overweg), was het maandag aanvang ski-klas…… Na een uurtje kon hij aansluiten bij een ‘betere’ klas met 6 en 7 jarigen……
  Aan het begin van de middag zagen we hem weer, alle plezier verdwenen. Geen guitige tuit meer. Geen sneeuw grapjes meer. Ogen rood van de tranen. Ik heb me zelden zo schuldig gevoeld. Dat was voor mij de druppel.
  Ik heb de rest van de vakantie ‘opgeofferd’ (ik zou 2 weken later nog met vrienden gaan) om mijzelf de meest trotse pappa van alle ski gebieden te maken. En wat hebben we een lol samen gehad.
  Ja ik heb die vakantie minder geskied dan andere jaren, maar de herinnering nemen ze mij nooit meer af.

  Mijn zoon was 11,5 en had samen met zijn 2,5 jaar jongere broertje besloten dat ze in Zell am See een jaar zouden gaan snowboarden….. Hij heeft nog nooit zoveel plezier gehad…. in een ski klas.

  Mijn zonen zijn 16,5 en 14. Op 20 februari gaan we naar Obertauern. We verheugen ons al maanden om samen ons te vermaken op de pistes. Vol trots weet ik nu al dat ik ga glunderen wat ze kunnen of op de ski’s of op de snowboard. De foto’s en filmpjes die worden gemaakt worden onvergetelijk.

  Wat betreft overbrengen wintersport passie op mijn kinderen durf ik vol trots te zeggen: geschikt!

  Gerald

 8. Jacqueline schreef:

  Een aantal weken geleden vanuit de lift een ski klasje met kinders van jouw zoon z’n leeftijd aanschouwd. De leraar voorop en een hele trein erachteraan. Één van de laatste kindjes in de trein viel en moest geholpen worden door een voorbij skiënde dame omdat de leraar er flink de vaart in had en ondertussen al bijna bij de lift stond. Ik wil niet zeggen dat alle leraren zo zijn maar als je de kans hebt om de grondbeginselen zelf bij te brengen zou ik het doen. Succes met beslissen…

  • Roger schreef:

   Dank je wel! Tja, die grondbeginselen leert hij wel op de oefenweide. Maar het wordt spannender als hij de piste opgaat. Een goede skischool/leraar/lerares is dan wel van belang.

 9. EKlop schreef:

  Ski klas. Kinderen nemen eerder iets aan van een leraar dan van de ouders in een ‘leer’ situatie. Ook voor kinderen Is klasje gezelliger, ook al ben je nog zo een leuke/hippe/vrolijke/moderne ouder, je bent geen leeftijdsgenoot. Als ouder heb je teveel oog voor prestatie, dat kan vervelend zijn voor het kind, maar ook vermoeiend voor jezelf. Stuur je kinderen lekker op les en pak de vrije uurtjes samen. net als met elke relatie (ook ouder-kind) geef elkaar lucht en tijd zonder elkaar.

 10. Arjan Ischgl schreef:

  Het blijft lastig kinderen van 4, 5, 6, 7 meenemen op wintersport. Ik heb er zelf 3 en ook vanaf 4 jaar oud meegenomen op wintersport. S’ochtends dumpen bij de les en dan zelf lekker gaan skiën, mijn kinderen hebben ook alle 3 wel een dag gehad dat ze stonden te huilen en eigenlijk niet wilden skiën. Wij hielden ze dan van een afstand in de gaten en als het dan echt niet ging haalden wij ze uit de les. Mijn kinderen zijn nu 8, 12 en 14 jaar oud en gaan nog steeds elke krokusvakantie minimaal 3 dagen op les. De jongste moet 4 dagen op les en vaak gaan de 2 oudste ook 4 dagen op les omdat het op die leeftijd gewoon leuk is met leeftijdsgenoten en uitdagende ski les. Vraag me wel af als ik het overnieuw zou mogen doen of ik mijn kinderen voor hun 8e mee zou nemen. Ben er van overtuigd dat als ze 8 jaar oud zijn en dan beginnen met lessen ze na een week op hetzelfde nivo zitten als kinderen die op hun 4e zijn begonnen. Onze kinderen kunnen niet wachten op aankomende krokusvakantie, ze gaan liever op wintersport dan naar de zon. We hebben nu wel het volgende probleem, mama kan de kinderen niet meer bijhouden.

  • Roger schreef:

   Gaaf verhaal Arjan. Eigenlijk kan ik zelf niet wachten (tot ze acht jaar zijn) om ze mee te nemen. Hoewel mijn jaarlijkse skitrip zónder de kinderen ook altijd hoog gewaardeerd wordt!

 11. Roland Bodegraven schreef:

  Ik ga vanaf komend weekend met mijn dochter voor het eerst naar de sneeuw. Ze is 3,5. Ik wil het eerst zelf gaan proberen.

  Trouwens… Ik vind het een heel erg bijzondere oplossing om vanwege kinderen maar afzonderlijk van elkaar op wintersport te gaan… Geen opa’s en oma’s? Zo hebben wij het gedaan.

 12. marijn schreef:

  Onze kids zijn vanaf hun 4 de jaar in een ski klas gegaan. Ze vinden dat meestal leuk en maken gedurende de week ook vriendjes. Wat helpt is om na de ski les een extra lange pauze te nemen……lekker even spelen in de sneeuw…..of kleurboeken mee en even lekker kleuren. Inmiddels zijn de kids 6, 7, 9 en 6 …..Ze hebben wat ervaring en kunnen met ons lekker de blauwe pistes af na de les…..voordeel van de kids op les is dat jezelf ook aan skiën toekomt.Toen de kinderen nog kleiner waren hadden we het geluk van een niet skien de oma……Oostenrijk heeft meestal s morgens 2 uur les en na de middag ook nog 2 uur. Zwitserland vaak alleen s morgens maar dan wel 3 uur

 13. Esther schreef:

  Kijken naar je kind en kijken naar jezelf….en dan beslissen wat het beste voelt. Sommige kinderen zijn wel geschikt om zo jong in een klasje te gaan, anderen niet. Sommige ouders kunnen les geven, anderen niet. Ik zou nooit zelf les geven, maar ik stond ook niet vooraan bij het uitdelen van geduld. Arme Atje. Bovendien zou ik niet weten hoe ik dat aan zou moeten pakken.
  Wat ik wel weet van de wintersport met mijn nichtje en neefje (toen 5 en 8): ze waren een stuk stoerder in het klasje dan wanneer papa en mama (of oma, opa, tante of wie dan ook) erbij waren. Ze vielen eerder en het drama was een stuk groter. Als ze met het klasje voorbij kwamen skiën zwaaiden ze vrolijk en was er niks aan het handje. En inderdaad beginnen in zo’n klas waar ze mogen ski-en maar niet moeten en waar ze een hitte stübe hebben om lekker in op te warmen als het al te koud wordt. Het is dan meer leuk spelen met leeftijdsgenoten dan wat anders.
  En wat ik weet uit eigen ervaring als kindje van 6 op de helling: ik wilde de eerste keer niet (te koud en sleeën was toch ook leuk), heb luid geprotesteerd maar ging 5 seizoenen lang een week op les bij ouderwetse Oostenrijkse skileraren. (wij gingen twee weken met kerst, 1 week lessen, 1 week met de familie) Ik vond het niet altijd even leuk omdat ik de taal niet kende en bij mijn ouders en zussen wilde blijven maar ik heb er een hoop van geleerd, en heb de passie voor het skiën zeker wel meegekregen.
  Ik ben benieuwd wat je gaat doen en hoe het bevalt.

 14. Paul A Club 1989 schreef:

  Mijn kinderen hebben 2 jaar op les gezeten, nu geeft mijn vrouw ze les. We gaan dan naar een gebied met meer blauw (dit jaar Mühlbach), dus de basis geleerd in een skiklas en daarna hier zelf op voorgeborduurd. Dit jaar gaan ze 1 ochtend op privéles en daarna weer achter hun moeder aan. (Ik snowboard dus kan ze geen les geven 😉 )

 15. Ingrid schreef:

  Ik denk dat het ook erg aan het kind ligt. Mijn zoon vond het helemaal fantastisch inmiddels is hij zelf ski leraar. Mijn dochter heb ik 2x huilend uit een klas gehaald omdat ze bang bleef. Ik heb haar uiteindelijk in Nederland op een band les laten geven dat ging prima. Nu ze 22 is heeft ze het nog weleens over de lessen van toen:)

 16. Hans schreef:

  Mijn kinderen vanaf jaar 1 meegenomen en “spelenderwijs”, letterlijk spelen in de sneeuw, vinden ze maar wat leuk. Moet er niet aan denken om de kinderen te DUMPEN (kunnen “we” lekker skiën…) wat veel ouders doen bij opvang of wat dan ook, verschrikkelijk!
  Vanaf 4 jaar in de skiklas 3 dagen (dus GEEN hele week), ma di wo en de andere dagen met pappie en mammie mee en leren ze ook verder. Vonden ze GEWELDIG en pappie en mammie ook. Trots op de kids en zelf zijn ze trots op wat ze in een paar dagen hebben geleerd en kunnen laten zien. Voordat je het weet zijn ze groot. Nee, geniet er maar zoveel mogelijk van om ook SAMEN met jouw kinderen te genieten van de vakantie. 🙂 Hans De SneeuwGek

 17. Joke,riederalp schreef:

  Ik had een uitwisseling met een vriendin… De eerste 3 jaar bleven de kinderen in Nl bij de oppasvriendin en als zei ging skien kreeg ik ze van haar! Vanaf 4 jaar gingen ze mee en beide hebben 1 week skiles gehad (3 uur s’ochtends) daarna alles zelf gedaan en nu mogen we als we geluk hebben met hun mee!haha Nu er 4 kleinkinderen zijn is het wat veranderd.Omdat wij hier wonen is het eenvoudiger ze al vanaf babyleeftijd mee te nemen. De twee oudste 5 en 6 zijn al voor het tweede jaar een week op skiles geweest maar omdat ze vaker hier skien waren ze dit jaar de guppen van de klas!Zij zelf hadden er geen last van maar de oudere kinderen keken wel wat bedenkelijk de eerste dag! Gelukkig alles goed gegaan en veel lol gehad! De jongste twee van 3 ging er een van vrolijk naar de skischool en de andere absoluut niet (wilde al niet zijn skischoenen aan hebben haha)maar, die heeft zich prima vermaakt met sleeen en sneeuwpoppen bouwen…. Die gaat gewoon een jaar later beginnen want die was er beslist nog niet aan toe! Ik moet wel zeggen dat tegenwoordig zeker voor de hele kleintjes de faciliteiten een stuk beter zijn dan vroeger! Rollerband ipv meteen op een anker………mijn kinderen moesten vroeger uren wachten tot iedereen boven was en dan was al bijna de les voorbij!!! Het ging dus een stuk sneller om ze niet naar de skischool te sturen….. en een heleboel plezier gehad.

 18. Martijn schreef:

  Interessant onderwerp, net deze fase achter de rug. Wij zijn beide skileraar en weet wel uit ervaring dat om goed les te geven de theorie ervan je heel veel steunt om het plezier goed over te kunnen brengen ook het aanvoelen van grenzen is daardoor goed ontwikkeld. En ja ouders bij de skiklassen maken het alleen maar moeilijk en lastig en zelfs soms vervelend. Want zodra ze hun kunt hebben gekeerd en ik bedoel echt (dus niet op een afstandje ) of achter een hoekje want dat voelen de kids gewoon, dan veranderd het humeur meteen naar een lachend vrolijk kind. Enkele uitzonderingen nagelaten. Die willen gewoon echt niet. Dan is er maar 1 ding mogelijk: iets anders met ze gaan doen of de ouders moeten ze ophalen.

  Toen mijn eigen kinderen. Een dilemma.
  Zelf lesgeven of klas? zelf lesgeven kunnen we wel (samen hebben we 100-den mensen en kinderen les gegeven). Of gewoon leuk zelf. Mijn dochter vond skien vanaf seconde 1 fantastisch. Dus dat was makkelijk, zelf lesgeven dus. Mijn zoon was erg complex. wilde eigenlijk niks. Hij is dus die uitzondering! Dus werd het met skien in het begin niks.
  Even 1x in n skiklas geprobeerd, drama. Zelf even geprobeerd ook drama. die jongen wilde sneeuwpoppen bouwen en verder geen gedoe. Nou dat werd dus een alternatief programma met afwisseling: eerst ik met mijn dochter skien, daarna mijn vrouw met haar. Afwisselend. Zeg maar paar afdalingen om beurten. Ondertussen met mijn zoontje spelen in de sneeuw. Gewoon geen druk, zeker bij hem werkt dat echt averechts. Alleen toen hij merkte dat zijn zusje steeds harder ging vond hij het kennelijk wel welletjes en wilde hij toch echt zijn zusje voorbij streven. Toen eigenlijk heel geleidelijk steeds meer met hem geskied. vorig jaar nog steeds 2 a 3 uurtjes per dag. En dit jaar een uur ofzo langer. Hij vindt het nu wel leuk maar met mate. Mijn dochter wil niets anders dan skiën. Dus daar moeten we gewoon rekening mee houden. We gaan niks forceren, want bij hem heeft dat echt een averechts effect. Veel kinderen kun je wel overtuigen, maar sommige niet. Maar je moet een fijne vakantie voor iedereen creëren. daar gaat het om! nou heel verhaal, mijn strekking is dus: gewoon iets proberen een duidelijke afweging is er niet. Het kind bepaalt. Probeer eerst eens een klasje; vinden ze het leuk, prima. Zo niet gewoon iets anders leuks met ze doen. Maar vooral gewoon een positief gevoel met sneeuwvakanties creëren.

 19. Glenn schreef:

  Geef je kind thuis zelf een zwemles of in een andere sport. Zoals dat gaat zal ook de skiles worden die je geeft. Ik zou ze op skiles, klas doen. Als ik mijn kinderen train, les geef in skiën, hockey of wielrennen dan zijn het al gauw instructies hoe ze beter kunnen worden. Dat wordt meteen uitgelegd door hun alsof ze niet goed genoeg zijn en dus falen. Ik regel dan vaak dat een andere ouder mijn kinderen instrueert en ik die van hem, haar. Zelfde instructie wordt dan anders geïnterpreteerd. Ik heb veel kinderen les gegeven in ben enige jaren trainer geweest op de clubs van mijn kinderen. Ik zou eerst thuis oefen met voetbal instructie of zwem instructie. Kijk wat de reactie is. Tevens maken ze in de skiklas vriendjes en spreken ze voor volgend jaar af om weer samen te lessen.

 20. Raymond schreef:

  Wij hebben vanaf dat ze 3.5 jaar waren ongeveer ze op de kids und spiel les gedaan. Eerst alleen twee uurtjes in de ochtend. Hierbij vonden ze, dochter nu zes en zoon nu vier, het prachtig en leuk. Onze zoon vond het lastig als we weg gingen, dat hebben we dus niet gedaan. Wel na een half uurtje gezegd dat ik aan de overkant ergen een bakkie koffie ging doen en wees hem waar dat was. Geen probleem en ik geniet dan dubbel van zo’n bakkie en dat ik zie hoeveel plezier ze hebben! Hij heeft immers ook vakantie waarom kost wat kost te gaan skieen als ouder terwijl je kind de hele toko bij elkaar huilt. Zelf meerdere malen gezien dat de ouders hun kind dropte een kus gaven weg waren ze, gevolg een ontroostbaar kind. Dit beinvloede de ski klas die maar twee uur duurde met als gevolg dat ik die kleine jonge van een ander op schoot had en hij rustig werd. Hij blij, ik minder blij, skiklas blij, maximaal geskied en gespeeld. De ouders hadden het motto het gaat wel over als we weg zijn het duurt niet lang! Jochie was 3.5. Dit gebeurde elke dag inmiddels heeft het kereltje verlatings angst, leuk vakantie! Kortom, wij doen beetje skiles beetje zelf skieen met ze.

  We hebben een ski tuigje gekocht en dat werkt fantastisch. Onze dochter zes heeft dit jaar de hele dag les gehad en ze deed het erg goed. Zelf vond ze het ook leuk!

  Samengevat:
  Is jouw skiniveau hoog genoeg om ze les te geven en nemen ze het ook van je aan, zou ik het overwegen.

 21. nils schreef:

  onze kleine:
  Cervinia: met 2 jaar en 9 maanden, italiaanse/ engelse kinderopvang, 4 uur per dag tot 13 uur, naast de lift. Dan samen eten en andere dingen doen, top!
  La chapelle d’abondance (familiedorp bij uitstek) net 3 jaar in de club pioupiou. Best wat traantjes met wegbrengen maar met halen werd er genoeg gelachen. Veilig vlak terrein!
  Konigsleiten afgelopen 1e kerstweek. Sublieme Nederlandse skiles midden in het dorp op een skibaantje van sneeuw dat per aanhanger werd gebracht. zonzonzon!! ‘s ochtends en ‘s middags met veel plezier. We haalden hem wel iets eerder zodat hij nog mee naar de top kon en daar nog zijn skikunsten kon laten zien en sleeen en koffie/choco enz!
  De 20e weer naar la chapelle, met opa/oma want die halen hem op zodat wij nog tot 14 uur door gaan. Daarna zijn de pistes toch niets meer en wij vinden het heerlijk om nog wat met hem te gaan doen!
  We nemen ook het skituigje mee, is dit goed te doen???

 22. Raymond schreef:

  Skituigje is erg leuk voor beide, ouder en kind. Letwel dat jezelf altijd in controll moetzijn en blijven, ook bij situaties waar iets ontstaat waar je geen grip op had. Kamikaze piloten, vooral op blauwe pistes heb je de anfangers die dus denken dat ze kunnen skieen en als een mallebabbe die piste afgaan. Zelf meegemaakt dat ze hem bijna van sokken skiede, door een kleine correctie te geven stuurde hij weg van het gevaar. Wij vinden het geweldig en onze kinderen ook, lekker glijden, bochtjes maken en pizzapunten.
  Veel oefenen op de blauwe pisten en genieten. Kan helaas het filmpje niet plaatsen wordt niet ondersteund.

  • nils schreef:

   thanx! Filmpje vind ik wel.
   In ons dorpje ligt een klein gebiedje met vooral slepers en een paar lange laffe blauwe pistes. De meeste mensen gaan met de bus naar het grote gebied. Doen wij ook in de ochtend maar ‘s middags met de kleine op pad!

 23. Frederic schreef:

  Ik heb mijn jongste dochter van 3,5 jaar oud toen vorig jaar zelf leren skiën m.b.v. zo’n skituigje. Werkte verbazend goed.
  De tweede week dat we op skivakantie gingen hoefde ik het zelfs niet meer boven te halen. Maar ik denk dat het echt wel aan het kind ligt ook. Schrik heeft ze bijvoorbeeld niet, en ze wil het natuurlijk evengoed doen als de grote zus he 😉

  • nils schreef:

   Stoer! nou, onze zoon kreeg een zeer brede grijns op zijn gezicht toen we vertelden dat ij met ons op de “grote” piste mag met zo’n skituigje. Aan zijn lef zal het niet liggen, eerder aan het remmen… In Oostenrijk ging het al best aardig. hopen dat die Fransen hem in de ochtenden ook nog wat bijleren.

 24. Marlies schreef:

  Ik vind de leraren en leraressen in Oostenrijk veel fijner. In Frankrijk vroeg ik me wel eens af waarom ze er in hemelsnaam voor hadden gekozen. Tuurlijk overal zijn uitzonderingen maar ik zie duidelijk verschil. Voordeel in Frankrijk is weer dat veel kinderen een dagdeel les nemen en je voor de rest samen kan skiën of wat anders doen. In Oostenrijk is het vaak toch een hele dag. De beste zet vond ik de lessen op de indoor skibaan. Hierdoor is mijn dochter haar angst kwijt geraakt. En ze leren veel sneller!

  • Roger schreef:

   Ik ga dit keer naar Sauerland. Om het een keer te proberen is dat ver genoeg. Ik heb alleen ervaring met Oostenrijkse skileraren en leraressen. Bijna altijd goed. Over Franse en Duitse leraren en leraressen heb ik (nog) geen mening.

 25. marcel schreef:

  leuk onderwerp en wat een diversiteit aan reacties.
  Toen mijn kinderen klein waren verschillende ervaringen ermee gehad.
  Zoon met drie jaar in franse skiklas werkte niet, hij wilde kletsen en er was daar geen nederlands sprekende juf of meester.
  Twwe jaar later met inmiddels zoon van 5 en dochter van drie met ook bevriend echtpaar en twee zonen ging het heel goed in de klas in frankrijk. Goed omdat ze bekenden bij zich hadden en er toen een aantal nederlandse kinderen bij zaten. In het algemeen vond ik wel dat ze relatief weinig leerde door de grootte van de groep en iedereen aan bod kwam wat ook veel wachten betekende.
  Twee jaar later mn zoon was inmiddels 7 en dochter 5 en niet meer op les maar met mn vrouw mee en ik met mn dochter van drie in de ochtend aan het lessen, spelen, oefenenen.
  Dit ging heel goed en ze was leergierig en dus heel snel de vaardigheden tot haar nemend. persoonlijk vond ik dat leukste periode als ik terugkijk op het aanleren van skieen bij mijn kinderen.
  Inmiddels is mn zoon 20 en mn dochters 18, 16 en 11 (de laatste heeft het spelenderwijs van ons allemaal geleerd) en hebben ze allemaal rond hun negende de overstap gemaakt naar snowboarden waarbij alleen mn zoon destijds in Oostenrijk een halve week les heeft genomen wat hem enorm beviel. Met de andere gewoon afwisselend ik of mn vrouw een dagdeel oefenen.
  Nu dus allemaal op snowboard (behalve mijn vrouw) en laatste vier jaar in overzichtelijk gebied (hochzeiger/jerzens) in verschillende koppels/trioos/quatroos door het gebied afwisselend off piste (kan heel makkelijk in dit gebied tussen de pistes) on piste, fast carvend, fun boardend enz..
  achteraf vrij ongedwongen en organisch verlopen afstemmend op je kind en het ook met elkaar willen doen.(en natuurlijk was er af en toe ook een huilen of geen zin of irritatie bij ons ouders) En opgevallen dat met 1 op 1 aandacht je heel snel resultaat hebt en iedere keer goed kan inspelen op de volgende leerfase.
  Ik geloof zelf dat wanneer ik iets nieuws zou willen aanleren ik nog liever een middag dan met bijv. twee personen prive een leraar zou nemen om daarna zelf weer met het aangeleerde verder te oefenen.
  Maar hoe dan ook Roger, have fun en qualitytime

 26. Geert (Almere) schreef:

  http://www.dsv-skischule-wiwa.de/wiwa/ is wat mij betreft de kinderskischool van willingen… de nederlandse skischool zou ik mijden als de pest.

  Veel plezier wat je keuze ook is… Volgens mij maakt het niet zo veel uit als je maar die keuze maakt waarvan jij denkt dat die het beste bij jou kind past.

  • Roger schreef:

   Dank je wel Geert. Heb je een slechte ervaring met de Nederlandse skischool? Het sprak mij -op papier- wel aan.

   • Geert (Almere) schreef:

    Kom er regelmatig, hebben zo ver ik weet geen vast team skileraren je kan het treffen en een goede hebben of niet… In het verleden vaak ook geen nederlandse skileraren vooral buiten de nederlandse schoolvakanties om, naar mijn meening gewoon een commerciele truck om die “domme hollanders” zoveel mogelijk geld te laten uitgeven.

    WiWa heeft al jaren een vast team (in de basis) heeft een mooi ruim kinderland, beschikt over een van de langste lopende banden van het sauerland (handig voor als het al een beetje lukt) en als je zelf even wilt skiien schiet je zo de stoeltjes lift in naar boven om dan via het bospad bij de sonnelift uit te komen, naar mijn meening een van de mooiste pistes van het sauerland…

    Verder is die kant van willingen vaak net iets rustiger.. Nadeel is dat de verbinding met de rest van willingen niet optimaal is daarvoor moet je een klein stukje lopen.

    Wij hadden meestal een huisje bijna aan de Ritzhagen piste, ideaal zo de deur uit op je ski’s zoon afgeven bij de skischool zelf een paar keer snel op en neer en als de klasjes dan echt begonnen waren vanaf het teras voor het huisje genieten van de eerste ski beginsellen van me dochter..

    Hou er wel rekening mee dat de skilessen vooral voor aanvang iets rommeliger zijn dan in oostenrijk, er zijn veel dagjes mensen die bijvoorbeeld alleen ‘s ochtends of alleen ‘s middags een blok van twee uur afnemen, dus de groepen worden elke keer weer opnieuw ingedeelt al houden ze er wel rekening mee dat iemand die meer lessen boekt bij dezelfde skileraar terecht komt, dat lukt bijna altijd. Ook is er geen “overblijf” dus kids om 12 uur afhalen en om 13:30 weer afgeven… Een hele dag zelf skieen terwijl de kids op de skischool zijn is dus niet mogelijk (bij geen een skischool in willingen geloof ik)

    Groet,

    Geert

 27. Martijn schreef:

  Ik heb als kind elke carnavalsvakantie in een skiklas gezeten. Van mijn 6e tot mijn 16e. Ben mijn ouders daar nu (ik ben nu 41) nog altijd dankbaar voor. Zeer goed leren skiën, en daarna bij dezelfde Oostenrijkse skischool in Tauplitzalam mijn Anwarter gehaald. Zeker in een kleiner skigebied was het heerlijk om met een goede skileraar aan techniek te schaven en veilig off- piste te leren skiën. Mijn ouders namen met een groep kennissen daar trouwens ook ieder jaar les van dezelfde skileraar. Hierbij moet ik wel zeggen dat we ook dan nog eens 1 keer per jaar naar een ander gebied gingen en dan geen skiles hadden.

WSWM.nl heeft duidelijke spelregels voor reageerders. Surf eens naar deze spelregels zodat je weet hoe we het hier leuk en gezellig en vooral informatief houden. Discussie is leuk maar we vallen niemand persoonlijk aan. Een kritische houding is welkom - opbouwende kritiek is een geschenk - maar laat misschien ook eens blijken hoe zeer je het harde werken van het team waardeert. Om dat meteen even om te keren: het team van WSWM.nl draagt alle reageerders op handen! Onze levendige community is waar we het allemaal voor doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alvast bedankt voor je bijdrage aan dit mooie platform. Controleer je reactie nog eens op spelfouten en al te scherpe randjes.

Plaats de url van je uploaded image tussen [img] [/img] tags in je comment. Uploaden kan met het fototoestel bovenin of op http://nl.tinypic.com/.