Een hele aangename goedemorgen in Zermatt. De plek waar deze winter sneeuwchaos was en mensen dagenlang opgesloten zaten vanwege lawinegevaar. Lijkt nu vrij onwerkelijk heh? Zonnetje vanaf half 7 ’s ochtends en dikke lage sneeuw op de pistes, voorjaar ik hou er wel van!

Ja op heel veel plekken liggen nog dikke lagen sneeuw, eergister scrollde ik wat door de webcams en vergeleek ik afgelopen jaren met de huidige situatie in Innsbruck. 3 jaar lang te weinig sneeuw, en nu verdwijnen de lawinehekken bijna. Wat een topwinter!

Terug naar actueel, sneeuwval aan de noordkant. Geen astronomische hoeveelheden maar een lage sneeuwgrens met enkele centimeters accumulatie. Zo is het toch gelukt de groene weides van Zell am See weer wit (grijs?) te maken. Het sneeuwt er vandaag nog lichtjes door.

Zo ook in het Zillertal, een dunne laag sneeuw, wel fijn wakker worden. Dit dal zag ik vorige week nog binnen 7 dagen van licht winters naar lente veranderen. Bij aankomst lagen er overal nog plakken sneeuw terwijl het aan het einde van de week zo groen als gras was. Heerlijk geskied trouwens, de Hintertux Gletsjer heeft me daar het meest positief verrast.

Nog een topper aan de noordkant in geval van sneeuw, niet te veel woorden aan vuil maken.

Meer naar het westen in Champery waar Hajo volgens mij nog steeds zit nu(?) is ook een cosmetisch laagje gevallen maar breekt de zon door. Dat moet een heerlijke frisse ochtend zijn.

Tussen Champery en Zermatt in vinden we Val d’Anniviers, wederom een cosmetisch laagje. Dichter bij de hoofdkam en zuidkant dus hier alweer eerder strak blauw.

Zuidelijke Franse Alpen hebben niets van het sneeuwtje meegemaakt. Hier gewoon Grand Beau met prima temperaturen voor de tijd van het jaar. Hier bovenop de Gletsjer van Les Deux Alpes gaat het seizoen nog wel even door.

En zo is het dan aan de pure zuidkant. Opgevroren race pistes waar de zon de sneeuw snel doet transformeren naar speels en superveel grip. Alta Badia laat vanaf vroeg in de ochtend al schitterende blauwe luchten zien. Vannacht was het er echter nog mooier.

Wouw!

Nog een zeer opvallend plaatje uit Kreta, bosbranden? Bloedmaan? Kapotte webcam? Allemaal fout, een enorme hoeveelheid saharazand heeft de Middellandse Zee overgestoken en zet het Griekse eiland in een bijzonder sfeertje. Nu op naar de komende complexe situatie!

Vandaag en komende dagen zitten zowel de Alpen als de Lage Landen een beetje in niemandsland, vis noch vlees. Voor beide gebieden betekent dat; weinig wind, af en toe wat flarden neerslag en het zonnetje dat het probeert. Merk op de koude depressie over Spanje, daar in de hogere gebieden weer sneeuwval. Maar aan de rust komt een einde, hoe dat gaat gebeuren lijkt in ieder geval spectaculair te worden.

Zie hier spektakel 1 in het GFS: omvangrijk lage druk gebied met de kern ten noorden van de LL en een groot windveld. Op grote schaal 6 tot 7 BFT beukende westenwind met aan de kust stoten tot 100km/u. Dat zal weer even wennen zijn.

En hier presenteer ik u spektakel nummer 2 in het EC: Een wat minder actieve maar zuidelijker gelegen depressie trekt door de LL. Ja letterlijk er doorheen met de kern boven ons hoofd. Dat zorgt altijd voor zeer spannende situaties! Weten we nog het begin van het seizoen toen heel de LL een aardige laag sneeuw kreeg? Zo’n soort situatie laat het EC nu weer zien.

Want kijk eens naar de neerslagkaart. Hoe verder de run vordert, hoe zuidelijker de regen overgaat in sneeuwval.

Ik pak de kaart van het Europese model er weer even bij en heb zelf een rode cirkel toegevoegd. Daar zit de beslissende factor, het redelijk zwakke hoog wat we daar zien duwt de depressie precies zuidelijk genoeg om de wind even vanuit oost te zetten in de LL. Als je terug kijkt naar de GFS kaart zie je dat dit hoog eigenlijk niet echt aanwezig is. Hoe komt dat dan weer?

In het EC weet het Azorenhoog wat warmte op hoogte te verplaatsen richting het noorden waardoor het hoog bij Ijsland zich beter kan ontwikkelen. Erg fragiel wel want het de lucht gaat net aan voor de inkomende depressies uit het wetsen langs.

In het GFS is die warmte advectie iets minder sterk en wordt snel ingehaald door de westelijke stroming. Te weinig bouwstenen voor een hoog bij Ijsland dus. De gevolgen hebben we hierboven gezien.

Het verschil ook goed zichtbaar in de jetstream kaarten van beide grote modellen. Het GFS zet ons midden in de zw stroming terwijl het EC hem onderlangs stuurt. Kleine verschillen op de korte termijn die gaan uitmaken of we nog wat winter of herfst krijgen, en dat in de lente 😉

Kijken we naar wat andere modellen, misschien dat die de doorslag kunnen geven. GEM volgt braaf het EC, zoals wel vaker heb ik het idee.

En UKMO gaat voor meer een GFS warm regen scenario. Gelijkspel dus nog, laatste toevlucht naar de ensembles dan maar.

De windpluim van het GFS weet het zeker, een stevige piek de 28e, onvermijdelijk lijkt het zo. Onderaan het windroosje die ook eensgezind is, west of zuidwest. En dan te bedenken dat dit nog het ensemble is voor Noord Nederland, daar waar volgens het EC het meeste kans op kou zou moeten zijn.

De kou zit wel in de pluim van het EC, volledige steun van het ensemble zoals bij het GFS heeft de hoofdrun alleen niet. De wind zal ons een beter beeld geven:

In de windrichting duidelijk de bifurcatie naar W en O te zien. De hoofd- en controlerun lijken het zeker te weten terwijl de meerderheid van de lijntjes voor W gaat. Het blijft nog even onbeslist dus! Vanwege de onzekerheid voor de LL op de middellange termijn laat ik het vervolg even voor wat het is, morgen meer! Tipje van de sluier; een frisse Pasen is nog steeds mogelijk.

De Alpen krijgfen zoals gezegd ook te maken met een ander weertype vanaf ongeveer dinsdag. Dan ook dezelfde verschillen tussen de grote modellen. Bij het GFS blijft de depressie noordelijke dus wordt het geen full hit voor de Alpen en is de stroming WZW, mocht het uitkomen is het mooi dat de neerslag hoeveelheden meevallen. De west en noordkant mag in dit geval rekenen op zo’n 20cm boven de 1600 meter. Precieze hoeveelheden en sneeuwgrens details zijn op deze termijn trouwens nog uiterst onzeker. Want kijk ook eens naar het verschil met het EC. Zoals we zagen de depressie een stuk zuidelijker met de kern waardoor we wel een full hit op de Alpen krijgen met een meer NW stroming en dus ook kouder. In dit geval zien we meer dan een halve meter sneeuw voor de noord west kant van de Alpen boven de 1300m. Zou goed nieuws zijn voor veel paasgangers!

Zie hier het prettige accumulatie kaartje van het Europese model, ja dit is de dump waar Hajo gister over sprak!

Het vervolg voor de Alpen is dan weer iets zekerder. Een zuidkantdump lijkt onderweg naar het paasweekeinde. Flinke hoeveelheden sneeuw op hoogte kunnen we dan verwachten maar het is helaas nog meteofictie. Zermatt dan wederom in een chaotische situatie? Het blijft dus erg spannend voor zowel de LL als de Alpen, morgen hoop ik duidelijkheid te kunnen geven, fijne dag!


Jorne

Zo veel mogelijk skiënd en altijd kijkend naar de lucht en de wind. Al sinds de jonge jaren door m'n familie meegenomen, en jong geleerd is oud gedaan toch? 2 geweldige seizoenen doorgebracht in de Alpen. Mijn grote passie voor het weer mondde uit tot de eervolle job als een van de wintersportweermannen. Te veel sneeuw bestaat niet!

32 reacties

Gesloten voor reacties.