1390165976

Krantenkop van 20 januari 1977

Als kleine jongen van 8 jaar was ik nog helemaal niet met het weer bezig. Het was volgens mij het allereerste jaar dat ik op wintersport ging met mijn ouders naar Going in Oostenrijk, het Blattlehof. Ik weet het nog goed. Ik had nog nooit zoveel sneeuw gezien. Mijn vader, inmiddels 76 en nog immer een race-opa op de latten, vertelde mij dat het altijd sneeuwt in de Alpen in de winter. Het verschil tussen tropen, de gematigde zones en de poolstreken of hooggebergte was mij geheel onbekend. Wist ik veel waar Miami lag en dat het daar ook sneeuwde en dat dat heel erg zeldzaam was. Inmiddels ben ik al een paar keer in Miami geweest. In de zomer. Nooit in de winter.  Laat staan in januari 1977 toen het oosten van de Verenigde Staten onder het regime lag van Koning Winter en die daar als een soort terreurgroep stevig het heft in handen had. Ook op de Bahama’s. En inmiddels ook 39 jaar wijzer.

0627

Ruitje krabben in Miami

Daar sta je dan in Miami. Ik vraag me af waar hij z’n voorruit mee schoonmaakt. Wellicht had deze inwoner van Florida nog nooit sneeuw gezien. Een ijskrabber?…..wat is dat? En lekker met de blote handjes want handschoenen verkopen ze denk ik niet in Florida. Daar is het altijd warm en mooi. Witte stranden toch? Jazeker, in 1977 van de sneeuw.

2bc66c6e5c093a60256e0dc955ac30d2

Zeldzame sneeuw in Florida

En ook deze familie in Florida is vereeuwigd met een kleine laag wit goud op de auto. Deze foto is uit Tampa. Dat ligt aan de andere kant van Florida, aan de Golf van Mexico.

snow mh

Extra extra…read all about it!!

De volgende dag waren de koppen in de krant niet aan te slepen. Oplages werden verhoogd en de krantenjongens en meisjes schreeuwden door de straten: Extra extra….read all about it. Snow in florida and the Bahama’s. Want het was erg koud in de USA in januari 1977.

jan-1977

weerkaart 17 januari 1977

Het begon allemaal rond 16 januari. De straalstroom was noord-west / zuid-oost georiënteerd. Dat kwam mede door de poolwervel die op grote hoogte reeds gesplit was en juist boven het noordoosten van de USA lag. Tevens was er boven de Golf van Mexico opbouw van een krachtig hoog. Hierdoor werd dus lucht vanuit het hoge noorden (Yukon Canada) rechtstreeks naar Florida geblazen. Een afstand van zo’n 4500 kilometer. Das best veel. Het bijzondere is dat een tweede front als 2-traps raket fungeerde boven de Canadese grens. De aangezogen lucht werd in sneltreinvaart naar het zuiden verplaatst. Een front boven Kentucky zoog die koude lucht aan en transporteerde het verder over de Golf van Mexico rechtstreeks naar Florida. 1+1 = 2. Koude lucht boven warm water….juist. Neerslag.

PetPeevesandRearEndCollisions_700mb_12Z_January19_1977

Weerkaart op +/- 3 km hoogte

Helaas zijn er weinig weerkaarten bekend uit die periode. Ze zullen er ongetwijfeld zijn maar voordat ik die gevonden heb is het morgenochtend 🙂 Wel kun je hier goed zien waar de koude lucht helemaal vandaan kwam.

1-19-1977_weather_map

Weerkaart 19 januari 1977

Op 19 januari was het dus bingo in Florida. Kou en sneeuw teisterde het land. 5 cm in Tampa, 9 cm in West Palm Beach. Daar was voor het laatst sneeuw gerapporteerd sinds 1899.  Ook viel er sneeuw op de Bahama’s. De Citrusoogst ging compleet verloren en de schade werd gesteld op 2 miljard dollar (1977) In Pensacola was het -12C (alleen in 1985 was het daar met -15C kouder) in Orlando -7C, Tampa en Fort Lauderdale -7, Miami -3C, Napels, aan de Golf van Mexico helemaal in het Zuiden, -5. Erg koud dus.

PV19012015

Polar Vortex anno 19-01-2016

Terug naar de dag van vandaag. Wederom een sterke Poolwervel boven het noordoosten van de USA en Canada. Echter is de constellatie anders. Florida krijgt veel meer met lucht te maken vanuit de subtropen. Dat is mooi te zien als je een verdieping lager gaat kijken.

straalstroom

Straalstroom

Dit is de straalstroom. Die kennen we wel. Je ziet duidelijk dat de lucht voor Florida dit keer vanuit Mexico word geblazen. Dat is de subtropische Jet. De deuk, aan de bovenkant van die dikke roze streep, is een lagedrukgebied dat is vastgenageld aan de Poolwervel, die enkele kilometers hoger ligt. En dan kijken we nog een verdieping lager.

pv 500 hpa

5,5 kilometer hoogte (500 hpa)

Voila. Koude lucht wordt op 5,5 kilometer hoogte de USA en Canada ingeblazen. Florida dit keer in de warme sector. Geen sneeuw, geen kou, wel een tornado eergisteren. Dat betekent dat de lucht verzadigd is van vocht, erg onstabiel en de bovenlucht veel windschering bevat. Geen ingrediënten voor sneeuwval.

graphe6_1000___-80.625_27.375_

T2M pluim Florida

Nope….geen sneeuw en ijs in Florida de komende tijd…..

NYSTgraphe6_1000___-72.1875_46.125_

T2M New York State

….maar New York State. Oi oi oi.

Categorieën: Weer van toen

Ronaldo

Ronaldo: Geboren in 1968, Amsterdammer maar voornamelijk Purmerender. Trotse vader van Mikey en trotse WSWM weerman. All season freak maar voornamelijk winter. Skiën, fietsen en voetbal. Absolute levensgenieter & traveler! USA & Afrika maar zeker ook verrassend mooi Canada.

10 reacties

Gesloten voor reacties.