Afgelopen week hebben we weer mooie extremen in het weer gehad. Eerst de berichten van diverse stations waarin werd gemeld dat we record warmte tegemoet konden zien, daarna werd er gerept over extreem weer met mega neerslag in het gehele land, dikke bliksem met vette hagel en alle ellende die daarmee gepaard zou gaan en als klap op de vuurpijl was er gisteren de “excuus-truus” dag waarin vele meteorologen alle facetten erbij sleepte om duidelijk te maken waarom het uiteindelijk niet is geworden wat men verwachtte. Hulde in deze voor onze eigen “huis meteoroloog”, rots in de branding voor de zgn. pro’s en eigenaar van deze site, Hajo Smit. Gewoon toegeven dat je fout zat en lering daaruit trekken. Ik had het niet beter gekund. En zo zie je maar weer dat met het weer niet te sollen valt en dat niets zo veranderlijk is als het weer. Dat geeft ons weer voldoende uitdagingen om nog beter te kijken en onze “gut feelings” te uiten. Het is overigens enorm lastig (lees: niet te doen) om onweer goed en op de juiste locatie te voorspellen. Nou ja, de in het verleden behaalde resultaten brengen geen garantie voor de toekomst, is het toch? Daarom richten we ons maar weer eens op de toekomst en wat er voor ons qua weer  in het verschiet zit. Moeder natuur haalt vandaag en morgen flink de bezem door de atmosfeer. Alle stofresten wegblazen, een plens water in alle hoeken en gaten en de weg is vrijgemaakt voor een wedergeboorte van de lente. Hoe en wat? Dat gaan we maar eens even bekijken? [dc_slider slider=”18626″ captions=”true”] Vandaag en morgen trekt een betrekkelijk actieve depressie over de Britse Eilanden richting de Lage Landen. Aan de zuidflank van deze depressie ligt een flink windveld waar we de komende 2 dagen ook mee moeten afrekenen. Tevens zijn er van tijd tot tijd perioden met regen. Vandaag zal in de loop van de middag een regenzone ons land passeren. De meeste activiteit is voor het noorden van het land weggelegd, maar ook de zuidelijke helft en België kunnen een paar druppels opvangen. De temperaturen liggen rond de 19° C. Aan de kust en de Waddeneilanden is de temperatuur aanmerkelijk lager, in het binnenland kan wellicht aan de 21° C getipt worden. De bewolking zal in deze tijd van het jaar een belangrijke rol spelen. De wind neemt echter flink toe en zal ook een voorname factor zijn. [dc_slider slider=”18637″ captions=”true”] Tot en met dinsdag zullen er diverse neerslagperioden zijn en de temperaturen doen elke dag weer een stapje terug. Pas vanaf woensdag neemt de hogedruk vanaf de oceaan weer wat toe en komt er een weersverbetering. Geen knallende warmte zoals we afgelopen week hebben gehad, maar lente achtige temperaturen. Tegen het midden van de week komt de 20° C weer inzicht. De bewolking zal grotendeels de benen nemen en met een noordwestelijk stromingspatroon is het aangenaam.

Als we naar de pluim kijken, dan bevestigd dat ons vermoeden dat we vanaf woensdag de goede kant op gaan. De temperatuur zit in de lift, en van de neerslag blijft niet veel over. Na woensdag tot het volgende weekend hogedruk invloeden in onze omgeving. Pas vanaf vrijdag neemt de onzekerheid weer toe.

 [dc_slider slider=”18558″ captions=”true”] Kijken we nog even over de grens. In Calgary  (Alberta – Canada) hebben ze te maken met de hevigste overstromingen sinds jaren. Eigenlijk komt dat ook omdat de tornado activiteit zich ook meer naar het noorden heeft verplaatst. Daardoor heerst er in Saskatchewan en Alberta (provincies in Canada) extreem slecht weer. In mei is in de Rocky Mountains nog verschrikkelijk veel sneeuw gevallen. Door de hogere temperaturen in combinatie met veel regen lopen steden als Calgary onder water. Net zoiets als we 2 weken geleden gezien hebben in Oostenrijk, Duitsland en de Oost Europese landen.

Maar dan in het kwadraat. In Europa lopen de snelwegen en huizen onder water, in Calgary spoelen de snelwegen en huizen gewoon weg. Huizen, tuinen en auto’s verdwijnen in het wassende water. Lees meer over de overstromingen hier. In het het late NOS nieuws van gisteren zit een reportage van de overstromingen. [dc_slider slider=”18568″ captions=”true”] En natuurlijk hebben we ook nog nieuws uit Nieuw Zeeland. Niet alleen in de hogere gedeeltes van het Zuidereiland is veel sneeuw gevallen, maar ook in de lagere gedeeltes. De foto’s van de Mount Hutt zijn bekend maar ook de foto’s van de lagere gedeeltes zorgen voor mooie plaatsjes. Het Noordereiland heeft over het algemeen te maken met regen. Maar ook in de hogere gebieden ligt enorm veel sneeuw. Wel eens op een actieve vulkaan willen skiën, kijk dan maar eens op deze pagina van Mount Ruapehu. Klinkt exotisch. Hier vindt je het grootste skigebied van Nieuw Zeeland. Niet dat het voor ons eenvoudige stervelingen bereikbaar is….maar het is wel smullen.

 

Als laatste iets heel anders: gisteren was de zonnewende. Op zich geen spektakel dus niet enorm interessant. Is het niet dat het gepaard gaat met een enorme grote volle maan. Morgen tijdens de opkomst van de maan is hij super groot. De maan staat dan het dichtst bij de aarde dit jaar, en juist op het moment wanneer hij volledig beschenen wordt door de zon. Door de dampkring wordt het effect nog eens vergroot en het infrarood van het spectrum maken de maan dan een grote rode bol. Voor de fotografen onder ons een gelikte mogelijkheid om mooie pica’s te schieten, mits er niet te veel bewolking is. Fijn weekend allemaal.


Ronaldo

Ronaldo: Geboren in 1968, Amsterdammer maar voornamelijk Purmerender. Trotse vader van Mikey en trotse WSWM weerman. All season freak maar voornamelijk winter. Skiën, fietsen en voetbal. Absolute levensgenieter & traveler! USA & Afrika maar zeker ook verrassend mooi Canada.

78 reacties

Gesloten voor reacties.