Om de titel van dit bericht maar meteen te verklaren: niet alleen de grond is droog: ook de lucht! Het resulteerde gisteren in absurd lage dauwpunten: lokaal maar net boven de 0 graden!

Dergelijke lage luchtvochtigheden zien we -zeker in de zomer- vrijwel nooit! Het maakt dat we kunnen genieten van strakblauwe luchten én dat de zomerse warmte goed te verdragen valt; niets benauwd!

Op hoogte in de atmosfeer is de stroming noord tot noordoost en droogte dus onderweg naar ons verder uit. Aan de grond onder de invloed van het Scandi-hoog pal oostelijk; met bovendien een stevige gradiënt!

Dus zeker vandaag een bijna hinderlijke wind; stevig hoor! Vrij vlagerig van karakter bovendien; windstoten tot lokaal zo’n 55 km/uur.

Ik ben benieuwd hoe warm het vandaag wordt en ook waar de hoogste maxima -in Nederland- gehaald zullen worden. Er zitten nogal verschillen in de modelberekeningen. Het ECMWF en bovenstaande HARMONIE model doen het wezenlijk anders dan het GFS en HIRLAM. Die laatste twee leggen de hoogste waarden weg voor het zuid(oost)en van Brabant, maar bovenstaand zien we net als bij het EC model Zeeland en een deel van Zuid-Holland er uit springen en sowieso zit het HARMONIE het hoogst. Een en ander zal verband houden met de omgang met de droge grond én de meest warme lucht op hoogte; die bevindt zich over het zuidwesten. Om die reden in ieder geval nóg wat warmer dan elders in het zuidwesten van België. Los daarvan ga ik voor de bovenstaande HARMONIE verwachting.

Vanaf dinsdag zoekt de wind weer wat meer de noordoost- tot noordhoek op, maar de hogedrukinvloed blijft. Slechts iets vochtiger maar verder meer van hetzelfde: veel zon en aanhoudend aangename temperaturen. Vanaf zaterdag neemt de onzekerheid toe; de positie van de hoge luchtdruk is daar de oorzaak van. De bovenstroming zou wat noordelijker kunnen worden; in dat geval iets lagere temperaturen. Evengoed houden we het zoals het nu is of zelfs iets minder wind waardoor het nog wat warmer zou kunnen worden. De controlerun doet tenslotte in de meteo-fictie echt even de zuidhoek opzoeken.

Daar hebben we hem weer maar ja veel spannender weet ik dit bericht niet te maken. Het kan gebeuren dat er -mede door de droge lucht én op zijn beurt daardoor maximaal inkomende straling- actueel (gisteren) zo’n 5.2 tot 5.7 mm per dag verdampt; extreem! De groene lijn (helaas slechts een theoretische waarde!) passeren we vandaag. En zoals eerder aangestipt: parallel lopend aan 1976.  Nog even een kleine toelichting op mijn eerdere statement dat het zo goed als onmogelijk is dat het record van 1976 verbroken gaat worden. Ik heb het in dit artikel niet helemaal goed verwoord. Theoretisch kán het wel maar alle parameters bij elkaar genomen is het statistisch gezien vrijwel uitgesloten is wat ik bedoelde. Zie ook bovenstaande grafiek: slechts wanneer we het huidige extreem droge én zonnige weertype onafgebroken vasthouden lukt dat.  Om maar met Hajo te spreken: zeg nooit nooit. Ik zet de kans nu op 1%. Over de zonnestraling later wellicht nog een apart item (ik moet me nog wat verder inlezen) maar ik zie dat we de de laatste dagen zo’n 3000 J/cm2 ontvangen; het zal tegen recordwaardes aanzitten.

Gaf ik eerder aan dat het nog meeviel met de droogte; nu gaat het dus bijzonder snel. De stevige wind zal nog wat helpen.

De donkerste kleuren komen goed overeen met daar waar het risico op natuurbranden het grootst is zien we op natuurbrandrisico.nl. Gisteren en ook vanmorgen ging het al mis in onder meer Bergen op Zoom en Alphen (bij Chaam). De problemen zullen nu snel toenemen.

Wat dat betreft nog altijd geen goed nieuws; zowel EC als GFS blijven kurkdroog. Verder aanhoudend prima zomers dus. Goed weekend nog!


Leo

Leo, chemisch analist, 50 jaar, is sinds zijn vroege jeugd enorm in (winter)weer- en sport geïnteresseerd. Zijn eerste sinterklaas-surprise was dan ook een ingevroren scheurkalender van Jan Pelleboer. Sinds de opkomst van het internet en vooral de toegankelijkheid van alle gegevens ging hij zich er wat verder in verdiepen. Tegelijkertijd kwam hij als vanzelf op de site van Hajo Smit uit. Dankzij mooie interactie met een aantal anderen die reageerden op de artikelen van Hajo ontstond het idee daar wat meer mee te gaan doen.

18 reacties

Gesloten voor reacties.