Zaterdag 2 juli is de Stubai UltraTrail 2022. Ik ga 32 km (de K32) rennen. De komende dagen lees je over mijn voorbereidingen en ervaringen. Nu neem ik je alvast even mee naar wat trail running voor mij betekent.

Toen ik in 2009 naar Oostenrijk emigreerde, was sneeuw misschien wel de belangrijkste reden. Ik houd van sneeuw. Kan er uren naar kijken. En skiën is een van mijn grote passies. Ik neem graag vrijblijvend gasten mee als ik ga skiën en in de winter neem ik ook teams mee op IgloExperience. We gaan de bergen in om iglo’s te bouwen én overnachten erin.

Mijn eerste jaren in de bergen keek ik in mei alweer uit naar de volgende winter. Naar oktober, als de verse sneeuw in Kaprun de gletsjer weer bedekte. En naar december als ik “in onze achtertuin” kon poedersneeuw skiën.

‘Hardlopend de bergen beleven op plekken waar bijna niemand komt,
is magisch.’

Hans Bruns

Ongeveer vier jaar geleden besloot ik meer te gaan bewegen. Twee vrienden staken me aan met het trail running virus. Na een aantal keren hardlopen in de bergen, was ik verkocht. Hardlopend de bergen beleven op plekken waar bijna niemand komt is magisch. En waar vroeger de lente het einde van de winter betekende, betekent het voor mij nu het begin van het ‘trailrun-seizoen.’

Fit om straks hoog de bergen in te gaan, lange tochten te maken en van de bergen te genieten. Alleen, in stilte of met een podcastje op, of met vrienden. Ik heb vrienden uit Nederland ook geïnspireerd om te gaan trailrunnen en zij komen ook regelmatig naar de bergen voor een trailrunevent.

Wedstrijden
Nee, ik heb niet altijd zin om te gaan hardlopen. Trailrunevents geven me een doel
om ook bij slecht weer mijn hardloopschoenen aan te doen. Zo heb ik begin mei tijdens de Innsbrucktrail de Marathon-afstand gelopen. Omdat deze vroeg in het hardloopseizoen viel, ‘dwong’ ik mezelf om vroeg fit te zijn. Met als groot voordeel dat ik dan nog de hele zomer van deze fitheid kan genieten.

Daarna heb ik nog een speedtrail gelopen van 22km en 1200 hoogtemeters in Hochköning. En vorig weekend een ultratrail in de Wilder Kaiser van 57km en 3650 hm. Deze laatste was echt een uitdaging. Het laatste deel was moeilijk, met veel wortels, rotsen, steile afdalingen en bitse klimmen. En hij was lang: ik was zo’n 11 ½ uur onderweg.

De Stubai Ultra Trail
Komend weekend staat de Stubai UltraTrail 2022 op het programma. Natuurlijk in het Stubaital, een van de vele schitterende dalen die Oostenrijk rijk is. Wat ik op voorhand al mooi vind bij dit event, is dat voor er voor elke trail liefhebber een passende afstand is:

  • een echte instapper: de K9 [9 km, met een klim van 1400 hoogtemeters],
  • een soort ‘speedtrail’: de K20 [20 km, met een totale stijging van 2000 hoogtemeters],
  • een wat meer marathon-afstand van 32 km [die ik dus ga lopen],
  • en voor de echte bikkels een Ultra van 68km [68km en bijna 5000 hoogtemeters].

Met een schuin oog heb ik gekeken naar de route van 68 km. Al was het maar omdat ik nog een keer een trail wil doen die ’s nachts start (deze start om 0.15 uur). Maar twee ultratrails lopen in een week vind ik een beetje veel van het goede. Dus ik heb me voor de 32 km in geschreven.

On top of the world
De trail heeft een interessant hoogteprofiel: de trail gaat vooral omhoog. 3000 omhoog en maar 700 meter omlaag. En: de organisatie heeft de finish bovenop de Stubai-gletscher gepland: op 3150 meter. On top of the world.

Op vrijdag 1 juli een nieuwe update


Hans

Hans Bruns en woont met mijn gezin sinds 2009 in Rauris, Oostenrijk. Ze runnen appartementenchalet, coachen mensen met een gastenaccommodatiedroom en hebben nog een aantal ander businesses (zie Bergbeleving.com). Hans heeft als speciale passie mensen in beweging te brengen in de bergen. 

1 reactie

Frans · 1 juli 2022 op 16:51

Mooi bericht, interessant om te lezen. Heel veel succes morgen!

Gesloten voor reacties.