Een groot deel van Oostenrijk wacht nog even op de zon maar in het westen van de Alpen is het al genieten. Het funpark van Laax ligt klaar voor de cracks. Nouja hoeft niet perse hoor, ik heb laatst ook zo’n grote halfpipe zoals links geprobeerd, het zag er waarschijnlijk niet zo spectaculair uit.

De zuidkant (natuurlijk) ook zonovergoten, wat een grappig liftje is dit in een bijzondere omgeving. Wie heeft er wel eens in dit liftje in Cortina d’Ampezzo gezeten?

Hajo en ik wilde vandaag eigenlijk op skisafari maar de bewolking blijft wat langer hangen dan verwacht dus twijfelen we nu. Vanaf de Steinplatte zou je normaal namelijk schitterende vergezichten hebben die ons nu afgenomen worden. Wat wel imposant is in dit Duits-Oostenrijkse skigebied is de hoeveelheid sneeuw. Die sneeuwmuren zijn net zo hoog als de eerste verdieping. Ik nam deze webcam zelfs op in het lijstje van de 10 meest sneeuwrijke webcams.

Vervolgens zouden we praktisch langs Hochfilzen rijden waar Hajo een tijdje terug deze video maakte.

Eindigen zouden we in Fieberbrunn, bekend schneeloch en sinds 3 jaar verbonden met Saalbach. Hier ook nog stevig bewolkt. We kijken het nog een uurtje aan.

En gebeurt er nog wat op de kaarten vandaag? Natuurlijk! Het zou toch saai worden als de kaarten het altijd eens zouden zijn en er geen verrassingen zouden zijn. Vandaag komt de verrassing in het nogal wisselvallige GFS: gisterochtend nog warm Eurohoog, gisteravond kouder Sceurohoog en vandaag een halfbakken westcirculatie. Maarrr vooraf gegaan door sneeuw voor de westkant wat wel welkom is!

Het laagje wat zou gaan zorgen voor een noordelijker hoog splitst nu pas af boven Frankrijk met de bijbehorende sneeuw. Het noordelijke hoog valt hiermee wel een beetje weg uit de opties.

In het ensemble voor de westkant zien we de sneeuwval op de 19e, veel lijntjes houden het nog droog. Maar in het ensemble zien we ook gelijk waarom zo’n situatie niet echt m’n voorkeur heeft: warm in het vervolg met een grote bak water midden in de 2e vakantieweek. Gelukkig staat de hoofdrun er praktisch alleen voor en is deze situatie een nieuwkomer in de mogelijke scenario’s. Dit is zo weer weg geduimd uit de voorspellingen!

Het EC laat de depressie wel gewoon optijd afsplitsen met dan de logische gevolgen die we al een aantal dagen in het vizier hebben..

Een mooie koude start van de 2e krokusweek! Met nog steeds de zon zeer aanwezig in het gehele Alpengebied. Het Canadese model steunt deze optie net als het Britse model ondanks de beperkte termijn waar dit model mee rekent. Alleen het Duitse ICON vind ik ook niet echt positief maar voorlopig ga ik mee met het Europese model. Of ziet het Amerikaanse model iets wat de rest niet ziet? In de komende runs zal dat beslist worden want de 18e komt snel dichterbij.

En deze nog even voor de eerste week voorjaarsgangers. Kijk trouwens vooral even tot de 19e want vanaf de dan de genoemde onzekerheid. Dit is de directe output van de GFS hoofdrun voor Fiss in Oostenrijk. Bergfex zit naar mijn idee veel te hoog en deze iets te laag dus reken op maxima rond de 5 graden en gewoon nachtvorst. Het voordeel is dat het in de zon een stuk warmer zal aanvoelen, heerlijk dus!

Ennn zeer belangrijk voor de sneeuwsmelt; de dauwpunten liggen zelfs in de middag onder of rond het vriespunt. Daarmee zou de smelt in de schaduw echt minimaal zijn. De zon heeft z’n kracht wel weer gewonnen waardoor de zuidhellingen het wel wat lastiger gaan krijgen, dan is het effect van het lage dauwpunt even ondergeschikt.

Dit zouden de dauwpunten in de nacht zijn, droge lucht en heldere nachten 1+1=2

In de Lage Landen wachten ons echt heerlijke lentedagen met ik denk vrijdag de allermooiste dag! Heb je zonnepanelen dan wrijf je ook weer eens in je handjes na de winter.

Vrijdag kan er een lokale 15 graden gehaald worden en wordt mogelijk het datumrecord voor hoogste temperatuur verbroken. De nacht ervoor is wel gewoon nog nachtvorst dus ik noem het lente-achtig in de winter. Geniet dus gewoon volop van de zon, zowel in de Alpen als in de Lage Landen! Voor de termijn na de 18e kijken we vanavond weer naar, blijf het vooral volgen in de reacties!


Jorne

Zo veel mogelijk skiënd en altijd kijkend naar de lucht en de wind. Al sinds de jonge jaren door m'n familie meegenomen, en jong geleerd is oud gedaan toch? 2 geweldige seizoenen doorgebracht in de Alpen. Mijn grote passie voor het weer mondde uit tot de eervolle job als een van de wintersportweermannen. Te veel sneeuw bestaat niet!

62 reacties

Gesloten voor reacties.