Alvorens de avondupdate te lezen, sla het bericht van Hajo zeker niet over, dat is in feite ook nog vers van de pers.

[dc_slider slider=”16401″ captions=”true”]

Het is begonnen. Voor de onverbeterlijke liefhebber zoals schrijver van dit bericht een geweldig slottoneel van de winter -extended version. Al was het maar vanwege de voorpret, want dit zien we al weer 6 dagen aankomen! Bovenstaande kaartjes laten de actuele situatie van de temperatuur op 1500 en 5000 meter hoogte zien. De koude put zo ongeveer boven Groot-Brittannië. Over een uurtje of 6 bevindt één en ander zich boven het westen van de Benelux, met temperaturen op die niveaus van -4 respectievelijk -35°C. Precies wat we, in combinatie met de zware neerslag die op de activerende occlusie zit, nodig hebben voor spektakel. Wat kunnen we precies verwachten?

[dc_slider slider=”16410″ captions=”true”]

Er staat van alles op de kaarten. Zware regenbuien, (korrel)hagel, onweer, en in de Ardennen vrijdagmorgen (natte) sneeuw. De GFS 12h run laat zelfs wat ijzel zien. Op deze kaartjes echter een aanzienlijk verschil tussen de twee modellen (het Amerikaanse en het Europese) voor morgenmiddag. Het GFS laat de zwaarste neerslag vooral boven België vallen, ECMWF geeft ook de Hollanders er flink van langs. We zouden nog verder kunnen kijken naar andere modellen -zo berekent ook HIRLAM 12h vannacht wat natte sneeuw net ten noordoosten van de Achterhoek en vrijdagmorgen in de Ardennen- maar dit wordt een typisch gevalletje nowcasten. Het valt echt niet uit te sluiten dat er ook in Nederland wat natte sneeuw gaat vallen. In de winter noemen we dat “lantaarnpaal staren”, nu is dat nauwelijks nodig; om 5 uur wordt het licht!

Het echte werk is natuurlijk weggelegd voor de Alpen. In een groot gebied gaat het langdurig sneeuwen. Heet meeste lijkt nog steeds westelijk Oostenrijk te krijgen, plaatselijk zal het meer dan een halve meter zijn! Hajo was wat voorzichtiger, maar ik zie toch continu de sneeuwgrens in met name Oostenrijk van vrijdagochtend tot en met zondagochtend tussen de 600 en 1200 meter liggen. Dat gaat schitterende platen maar misschien ook wel overlast opleveren. Zeker voor de ronde van de Italië. Check hier de verwachting voor de top van de Stelvio. Hevige sneeuwval bij -6 °C, de vorstgrens op 1200 meter. Dat gaat hem inderdaad niet worden.

Wat Sjaco goed in de gaten houdt zijn de actuele temperaturen. Heino (Overijssel) had op 10 cm hoogte al -0.8 °C te pakken. Op waarnemingshoogte was het in zowel Berkhout (Noord-Holland) als Heino even +2.5 °C. Op nadering van de buien loopt de temperatuur weer iets op, maar hij gaat lekker hoor. Benieuwd of de sneeuwradar nog geel of oranje gaat kleuren. Bekijk ook deze, er zit nog wel eens wat verschil tussen.

Hier nog een lijstje om de datumrecords te checken. Behalve morgen, zijn ook vrijdag en zondag in de race. Het record voor de gehele decade staat op 9.0 °C, kleine kans.

En we kunnen er maar geen genoeg van krijgen, Arjan gaat verder met de -naar ik verwacht spectaculaire- middellange termijnverwachting!


Leo

Leo, chemisch analist, 50 jaar, is sinds zijn vroege jeugd enorm in (winter)weer- en sport geïnteresseerd. Zijn eerste sinterklaas-surprise was dan ook een ingevroren scheurkalender van Jan Pelleboer. Sinds de opkomst van het internet en vooral de toegankelijkheid van alle gegevens ging hij zich er wat verder in verdiepen. Tegelijkertijd kwam hij als vanzelf op de site van Hajo Smit uit. Dankzij mooie interactie met een aantal anderen die reageerden op de artikelen van Hajo ontstond het idee daar wat meer mee te gaan doen.

10 reacties

Gesloten voor reacties.