Uit onverwachte hoek zie ik me gedwongen vanochtend de categorie “crazy shit” weer eens aan te spreken. Zie foto. Een van de geliefde weersites bij weeramateurs is de France meteohemel! Meteociel dus. Ik geef ze bij deze een link maar je hoeft er niet op te klikken want er staat (H/T Aart):

Most of the site will be back on March 15th, if the electrical fix by OVH succeeds.
Some features will be added back here.

Met Bitcoin of andere decentrale oplossingen kan zo iets nooit gebeuren, maar sites die ervoor kiezen kosten te besparen door niet gespiegeld in twee datacenters te staan, lopen dit risico. En het was me het brandje wel ….

Je zult maar als eigenaar van een grote webshop zo je winkel zien affakkelen, wetende dat elke dag offline je duizenden euro’s kost. Beetje het lockdown-gevoel zeg maar wat veel horecaondernemers zullen hebben. Maar dat is en slechte vergelijking want bij de lockdown is er niks stuk maar ben je wel veel langer uit de lucht. Bizar eigenlijk: 6 maanden lockdown. Stel je eens voor.

https://twitter.com/PompiersFR/status/1369544801817944071?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1369544801817944071%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.midilibre.fr%2F2021%2F03%2F10%2Fun-important-incendie-sur-un-centre-de-donnees-a-strasbourg-plusieurs-sites-internet-impactes-9418685.php

Hier het bluswerk.

En hier het droge statement van de CEO van het datacenter: “We raden u aan uw rampenherstelplan in werking te zetten”. Zo uit het script van een film. Min rampenherstelplan is dat we switchen naar Weerplaza.nl ….

…. waar we zien dat de 110km/u inmiddels is aangetipt in Voorschoten, terwijl in Vlissingen en Wijk aan Zee windkracht 9 is genoteerd (status 9.30u). Zijn er nog windsurfers op zee? Of zelfs kitesurfers?

Nou hier – ook van weerplaza – en setje kaarten dat ik echt normaal bij Meteociel opvis. De maximale windstoot de komende uren. Paars is > 110km/u. Daar hebben we nog tot 11 uur mee te maken!

Dat was het weer. Groeten uit Hinterglemm met een blik op de Zwölfer met wilgenkatjes op de voorgrond. Vanwege een Europacup parallelslalom draait de lift. Maar ga nu eerst met de toerski’s omhoog. Dan nog ff alpine. Vannacht rond 3 uur passeerde ik met mijn Meldezettel en eerlijke verhaal dat ik voor een sollicitatie even in Nederland was, moeiteloos de grens. Dat was wel even een kicken moment. Fijne dag allemaal.


Hajo

Hajo Smit is wintersport- en sneeuwgoeroe en bovenal de nationale wintersportweerman. Op deze blog vind je tijdens de wintermaanden dagelijks nieuwe berichten!

3 reacties

Marco · 11 maart 2021 op 10:47

Gespiegeld over twee datacenters is vaak vrij duur, dat doe je vooral als continuïteit belangrijk is (bijv. 112 of NS). Dat valt voor Meteociel wel mee. Het is beter om te zorgen voor goede backups en een duidelijk (repliceerbaar!) deploymentproces. Dan zou je in theorie binnen een uurtje op een ander datacenter in de lucht kunnen zijn.

    Hajo · 11 maart 2021 op 13:07

    Ha dank voor deze inside information. En krijg je in dit geval de kosten van je nieuwe deployment betaald door de afgebrande partij?

      Marco · 11 maart 2021 op 13:49

      Dat denk ik niet. Het is uiteindelijk een kostenafweging.

Gesloten voor reacties.