Deze pisteur uit Bormio staat echt heerlijk verbluft op de foto. Hij overziet zijn hele carrière en realiseert zich dat hij nooit eerder in oktober zo veel sneeuw heeft gezien. Hij staat dan ook exact op de goed plek en hoogte: Bormio 3000. Er is altijd die ene spot die de lotto wint en dat zou nu Bormio kunnen zijn. Maar…

Goed 1 meter 90 op de top is nice maar….

… 1000m lager is het nog maar 2cm en in het dorp ligt niets. Wat dat betreft is de ware winnaar….

VERBIER! 🍾🍾🍾Zij hebben vandaag middels een persbericht laten weten op 2 november open te gaan. En echt dankzij moeder natuur ….  

… met een vleugje kunstsneeuw.

Wat een skiarena al zeg op de valreep van oktober! Ik erken maar ruiterlijk: ik kan er niet bij zijn…. die vrijdag namelijk met Cescia in Montafon bij de VVV het seizoen doornemen. En dan snel met de Renault Kadjar terug naar Kaprun voor het WOW Glacier Love festival komende zaterdag.

Nog eentje dan uit Verbier. Dorp ligt op 1750m.


Maar nee. Nils kwam er onmiddellijk en onverbiddelijk in in de reacties. Verbier dorp is groen zegt hij. Maar Breuil-Cevinia niet. En de Italiaanse kant van het Matterhorn skigebied gaat dan ook al open dit weekeinde en daar ski je dan echt tot in het dorp.

En hoe opvallend dat even verderop in Les Menuires op die hoogte maar een poedersuikertje neerdaalde. Je had echt net de kou in het westen nodig en toch de plek waar de Sirocco er tegenaan knalde. Dat was niet in de Franse Alpen dus.

Hans tipte ook Sulden als plek met massa’s sneeuw. Hier zie je ook die typische sporen van de overgang naar regen. Het zijn die verticale strepen in het sneeuwdek. Die de waterstroom door en onder het sneeuwdek aanduiden. Ik heb in 1989 daaromtrent in dergelijke condities in St. Jean d’Aulps leren snowboarden waarbij ik dan met mijn knieën soms door de sneeuwlaag heen brak tot in die waterstroom. Dat vergeet je niet. Het sneeuwde toen 3 dagen en regende vervolgens 3 dagen. Maar niet in oktober.

In de avondruns van de weermodellen is sprake van langdurige Föhn nu. Aan de noordkant temperaturen op of zelfs ruim boven de 10°C op 1500m. De vraag of de intussen aangelegde pistes dat gaan overleven.

En toch ook weer veel neerslag in Italië in de berekening. Met wederom zeer hoge sneeuwgrens. Gaat ze nog heugen dit! Ook die pisteur op de foto bovenaan. En dan komende winter hopelijk ook weer meters sneeuw in de Apennijnen. Dan rij ik er eens heen om dat mee te maken!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

15 reacties

Gesloten voor reacties.