Oost, west, oost best. Dat is de goede beschrijving van het de algemene weersituatie in de Alpen de komende tijd, als je de resterende weken van het skiseizoen nog gaat skiën tenminste. We hadden het hier al meer dan een week in de mot. Vooral de oostelijke Alpen komen in een noordwestelijke bovenstroming terecht. Dus na de aanhoudende warmte van de voorbije weken die de sneeuwkwaliteit echt geen goed heeft gedaan, komt er stilaan meer variatie in de temperatuur, waarbij zachte dagen meer worden afgewisseld met koelere. De westelijke Alpenhelft daarentegen blijft in de zachtere lucht. Maar eerst richten we onze blik op de snel dalende sneeuwgrens in de Alpen vandaag, al moet die van heel hoog komen. 

Jura La Dole LaBarillette 1500m

Het koufront dat ons gisteren klank en lichtspel heeft bezorgd, schiet vandaag door naar de Alpen. Eerst naar de noordwestkant, later vandaag naar Oostenrijk. Maar jongens, wat ligt die sneeuwgrens vandaag hoog. De eerste neerslag valt bij een vorstgrens boven de 2500 meter om pas later vandaag snel te dalen. Maar dan zit de meeste neerslag er al weer op. Van webcamsmullen is voorlopig dus nog niet echt sprake. Dit plaatje komt uit La Dole in de Jura op 1500 meter. Dikke regen daar.

Berner Oberland Kleine Schneidegg 2060m

Wat meer naar het zuiden dan maar. Kleine Schneedegg op 2060 meter in Berner Oberland. Ook daar … regen. Hetzelfde beeld in Avoriaz in de Portes du Soleil. Regen, en verder hangen er te veel wolken om een goed beeld te kunnen krijgen. Volg de dalende sneeuwgrens daar hier op de livecams. En dat gaat zeker gebeuren, want zoals je bovenaan dit bericht kan zien, is het op 2200 meter in de Zwitserse Alpen momenteel al aan het sneeuwen! Nog meer naar het zuiden is het nog droog voorlopig. Gisteren kreeg ik nog de melding binnen dat het afgelopen weekend zelfs in Val Thorens op 2300 meter geregend heeft. Sneeuw is er dus broodnodig. Maar ook daar komt het vandaag wel in orde. Met de nadruk op vandaag, …

MS_746_ens

… want vanaf morgen gaan de Franse Alpen weer een droge en zachte periode tegemoet.

MS_1347_ens

Anders in de oostelijke Alpen. De hoge skipistes daar kunnen vandaag behoorlijk wat sneeuw vangen. Een lokale 20cm is mogelijk. Morgen wordt dan een dag met normale temperaturen zowaar. En zowel morgen als donderdag kunnen er nog een paar kleine sneeuwbuitjes overtrekken. Je ziet dat de oper een heel stuk droger is geworden voor de volgende sneeuwfase op de komende wisseldag, maar ook dat er nog heel wat potentie zit in het ensemble. Dat houden we nog even in de gaten.

gfs-0-96

Het hangt allemaal af van hoe fel een overtrekkende hoogtetrog zich gaat uitdiepen. In de GFS en EC-ochtendrun stelt het niet zo veel voor.

UW96-21

Bij het Engelse UKMO daarentegen wel. Nog even afwachten wat de volgende runs doen dus. In ieder geval zie je hier de algemene luchtdruksituatie. Hoog boven de oceaan ten zuidwesten van Ierland. En zoals ik het afgelopen zaterdag nog zei: die lijkt here to stay. Afgelopen runs waren er nog twijfels, maar die ebben steeds meer weg. Tsja, tenslotte is dat een zeer sterke voorkeurspositie van het Azorenhoog. Een die wekenlang kan aanhouden. Denk maar aan de grote droogte vorig jaar in juni en juli op de Britse Eilanden.

rainmap

De Lage Landen houden het in deze situatie de komende tijd vrij droog. De regen van gisteren en de buien van vandaag waren dan wel broodnodig voor de planten, voorlopig is het slechts een druppel op een hete plaat.

gfs-0-180

De oostelijke Alpen blijven dan meer in een noordwestelijke stroming. En daarin zijn late sneeuwverrassingen nog steeds mogelijk.


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

6 reacties

Gesloten voor reacties.