Vanochtend wilde ik voor Appart Laijola in mijn Renault Kadjar stappen. Ineens zag ik het. Pollen! Strak aan het begin van het kalendarische voorjaar.  Vorig jaar kwam ik op 24 april met een artikel over de toenmalige pollenexplosie in Beieren. Destijds was het echt bar. Ook bij mij thuis in Hopfgarten. Nu volgens mij een vroeg matig begin van pollen. Met maandag tot woensdag weer even de rem erop als de winter heel tijdelijk terugkeert. Wel een mooie aanleiding om jullie alvast weer even de tips te geven hoe je heel eenvoudig kunt zorgen dat je geen last hebt van hooikoorts.

In Nederland moet je als hooikoortslijder de app of website pollennieuws hebben. Het was mijn trouwe metgezel in de 30 lange jaren dat ik nog ernstige hooikoorts had. Je vindt er de intensiteit van de pollen, plus een uitleg van een bioloog welke pollen die dagen het meest in de lucht zijn. Plus een prognose voor de komende dagen. Ik heb 30 jaar niet van het voorjaar kunnen genieten (van 18 tot 48). Kon niet hardlopen of fietsen zonder zonnebril om niet gek te worden. De huisarts stamelde: er is geen genezing voor. Lariekoek ontdekte ik in de twee jaar daarna! Geloof je nu werkelijk dat wij mensen honderdduizenden jaren zijn geëvolueerd met de meest wonderlijke complexe biochemische mechanismen in ons lichaam en dat de oermens in het voorjaar niet kon jagen vanwege tranende ogen?

Ik zal eens een e-boekje schrijven over hoe simpel ik er uiteindelijk na twee jaar studeren en experimenteren van af gekomen ben. Tip van de sluier: hooikoorts is ALTIJD een kruisallergie met iets in de darm. Of beter gezegd in je bloed want een hooikoortslijder heeft een leaky gut: lichaamsvreemde planteneiwitten komen in de bloedbaan en triggeren het immuunsysteem. Dierlijke eiwitten zijn geen probleem omdat ze gewoon op onze eiwitten lijken. Vleesallergie is daarom ook extreem zeldzaam. Maar één derde van de mensen heeft hooikoorts. De boosdoeners zijn groenten en vooral fruit. Ons lichaam is niet gemaakt om het hele jaar hetzelfde fruit of dezelfde noten te eten. Na 12 maanden appels of aardbeien of walnoten is je lichaam het echt zat.

Mijdt in elk geval als de pest wat je mbt de actuele pollen (zie pollennieuws) vindt op websites die de kruisallergieën aangeven. Op wikipedia staan de belangrijkste. Als je dus ziet dat appels en berkenpollen samen een ramp vormen, dan eet je in het seizoen van de berkenpollen geen appels. In het graspollenseizoen eet je geen….. granen natuurlijk! En al helemaal geen gluten! Als vleeseter kun je helemaal los op de pollenrijke BBQ-dagen. Geloof je het niet? Eet dan als hooikoortslijder eens op pollenrijke dagen uitsluitend dierlijke producten (alleen lactosevrije zuivel – lees: kaas en boter). Doe dat alleen even om te voelen dat het werkt. Daarna kun je gaan sorteren wat wel en niet triggert met de kruisallergietabellen in de hand.

Heb je nog eens lichte irritatie van de ogen of de luchtwegen ga dan aan de slag met Buteyko ademhaling. Zie de video. Simpel gezegd is dat een oplossing voor ons moderne haastige bestaan. Het gaat om te leren minimaal te ademen. Zo min mogelijk in en uit. Kleine bekertjes vol lucht in en uit door de neus. De CO2 concentratie in je longen en daarmee in je bloed hoog houden. Daar gaat het om. Waarom dat zo goed is? Zoek maar eens op Bohr effect op Wikipedia. Duizenden mensen zijn genezen van hun asthma met deze ademhalingstechniek en het helpt ook bij hooikoorts. Maar je voeding aanpassen is de grootste stap om er vanaf te komen.Ik denk dat ik vroeger echt dagelijks 2 appels at. Tegenwoordig hooguit 50 per jaar waarvan de meeste netjes in de tijd dat ze ook rijp aan de boom hangen.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

4 reacties

Gesloten voor reacties.