brembergkopf2401

We openen vandaag met de Wintersport-Arena Sauerland waar het vanaf vanmiddag lekker zal sneeuwen. Schitterend de Brembergkopf vanochtend. Je zult er maar zitten of niet zitten. In het laatste geval zoals ik: wat heb ik verkeerd gedaan in mijn leven? Nu ja in de Lage Landen hebben we ook een beetje sneeuw om trots op te zijn. En er komt meer. Op de keper beschouwd wordt de winter eigenlijk helemaal niet weggeblazen vandaag. Maandagmiddag zijn we het pas echt even kwijt met dikke regen en waarschijnlijk “net” koud genoeg voor sneeuw in Sauerland. Maar woensdag kan het ook in ons kikkerlandje al weer sneeuwen. Zo dadelijk de pluim. Maar nu eerst het goede nieuws….

wig3001

De winterstorm is van de kaart. Het komt allemaal iets minder heftig en hierboven zie je donderdagmiddag de warme wig over München steken. De Alpen nog lekker koud en die ritssluiting sluit van oost naar west – tegen de windrichting in – zodat als de neerslag goed en wel tegen de Alpen drukt de kou eigenlijk alweer terug is. Zodoende zal er hoogstens een twijfelmomentje zijn in de aanhoudende sneeuwval. Misschien zie je – denk SkiWelt – even wat regen of graupel maar is het meteen daarna ook al weer sneeuw. Ja het zijn dagkoersen. Maar hoe dichter we naderen hoe zekerder we het weten.

accu2401-00

Voor de Franse Alpen blijft de meter sneeuw zo goed als zeker. Een groot deel van het nu peperdure Zwitserland (waarover maandag een apart artikel) krijgt ook een bak sneeuw. En Oostenrijk krijgt gewoon dik genoeg.

snowcover2301

Wereldwijd gezien zitten we in een fase met te weinig sneeuw. Wel zien we blauwe punten op bijzondere plekken. In Europa zal het volgende week allemaal blauw zijn wat de klok slaat.

cliffhnager2401-00

Dit is onze cliffhanger vanochtend voor 2 februari in het Europese weermodel. Het Amerikaanse model gaat erin mee maar laat er een zachte westcirculatie op volgen vanochtend. In de 18u run nog een dikke oceaanblokkade met aanhoudend winterweer. Heel bijzonder deze grote Europese winterdepressie begin februari. Houdt het hele continent toch gevangen in temperaturen ver onder gemiddeld. Het Azorenhoog hoeft maar even vriendjes te worden met het nog zwakke Groenland hoog en de boel zit op slot en we kunnen vriezend verder februari in.

kansverdeling

De kansverdeling hierbij in het Amerikaanse model voor een punt in Midden-Nederland spreekt boekdelen. Zo rond 2 februari is het erop of eronder. Met laten we zeggen 30% kans op het koude scenario.

noordkant

Aan de noordkant van de Alpen (en ook aan de zuidkant hoor) wintert het sowieso lekker door. Laat je niet afleiden door de gekke WC vanochtend in de hoofdrun. Mijn tweede boude voorspelling is veilig vooralsnog!

amerikafrickingcold

Afsluitend maar weer eens kijken wat Amerika doet…. want we beelden ons allemaal terecht of onterecht in dat het daar zachter moet worden om de Europese winter te verstevigen. Welnu dit is hun cliffhanger vanochtend. Say no more!

PS Maar het kan wel hoor daar én bij ons een heftige winter…. maar dan moet het wel gebeuren nu de komende week op de weerkaarten. Op een ijzige maartmaand zoals in 2013 zit niemand te wachten.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

82 reacties

Gesloten voor reacties.