brembergkopf2401

We openen vandaag met de Wintersport-Arena Sauerland waar het vanaf vanmiddag lekker zal sneeuwen. Schitterend de Brembergkopf vanochtend. Je zult er maar zitten of niet zitten. In het laatste geval zoals ik: wat heb ik verkeerd gedaan in mijn leven? Nu ja in de Lage Landen hebben we ook een beetje sneeuw om trots op te zijn. En er komt meer. Op de keper beschouwd wordt de winter eigenlijk helemaal niet weggeblazen vandaag. Maandagmiddag zijn we het pas echt even kwijt met dikke regen en waarschijnlijk “net” koud genoeg voor sneeuw in Sauerland. Maar woensdag kan het ook in ons kikkerlandje al weer sneeuwen. Zo dadelijk de pluim. Maar nu eerst het goede nieuws….

wig3001

De winterstorm is van de kaart. Het komt allemaal iets minder heftig en hierboven zie je donderdagmiddag de warme wig over München steken. De Alpen nog lekker koud en die ritssluiting sluit van oost naar west – tegen de windrichting in – zodat als de neerslag goed en wel tegen de Alpen drukt de kou eigenlijk alweer terug is. Zodoende zal er hoogstens een twijfelmomentje zijn in de aanhoudende sneeuwval. Misschien zie je – denk SkiWelt – even wat regen of graupel maar is het meteen daarna ook al weer sneeuw. Ja het zijn dagkoersen. Maar hoe dichter we naderen hoe zekerder we het weten.

accu2401-00

Voor de Franse Alpen blijft de meter sneeuw zo goed als zeker. Een groot deel van het nu peperdure Zwitserland (waarover maandag een apart artikel) krijgt ook een bak sneeuw. En Oostenrijk krijgt gewoon dik genoeg.

snowcover2301

Wereldwijd gezien zitten we in een fase met te weinig sneeuw. Wel zien we blauwe punten op bijzondere plekken. In Europa zal het volgende week allemaal blauw zijn wat de klok slaat.

cliffhnager2401-00

Dit is onze cliffhanger vanochtend voor 2 februari in het Europese weermodel. Het Amerikaanse model gaat erin mee maar laat er een zachte westcirculatie op volgen vanochtend. In de 18u run nog een dikke oceaanblokkade met aanhoudend winterweer. Heel bijzonder deze grote Europese winterdepressie begin februari. Houdt het hele continent toch gevangen in temperaturen ver onder gemiddeld. Het Azorenhoog hoeft maar even vriendjes te worden met het nog zwakke Groenland hoog en de boel zit op slot en we kunnen vriezend verder februari in.

kansverdeling

De kansverdeling hierbij in het Amerikaanse model voor een punt in Midden-Nederland spreekt boekdelen. Zo rond 2 februari is het erop of eronder. Met laten we zeggen 30% kans op het koude scenario.

noordkant

Aan de noordkant van de Alpen (en ook aan de zuidkant hoor) wintert het sowieso lekker door. Laat je niet afleiden door de gekke WC vanochtend in de hoofdrun. Mijn tweede boude voorspelling is veilig vooralsnog!

amerikafrickingcold

Afsluitend maar weer eens kijken wat Amerika doet…. want we beelden ons allemaal terecht of onterecht in dat het daar zachter moet worden om de Europese winter te verstevigen. Welnu dit is hun cliffhanger vanochtend. Say no more!

PS Maar het kan wel hoor daar én bij ons een heftige winter…. maar dan moet het wel gebeuren nu de komende week op de weerkaarten. Op een ijzige maartmaand zoals in 2013 zit niemand te wachten.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

82 reacties

Gesloten voor reacties.