Wat doe je als wintersport-reporter wanneer je verblijft in een van de mooiste Alpendalen terwijl de skigebieden doordeweeks nog gesloten zijn? Juist, dan ga je op zoek naar de mooiste plekjes om een nog beter beeld van deze regio te geven! 

Val d'Anniviers maandag-5

Om te beginnen eerst nog even een korte les ”Val d’Anniviers topografie”. Het Val d’Anniviers is een noord-zuid georiënteerd dal gelegen in het hart van de Zuid-Zwitserse regio Wallis. Het dal kent in totaal acht dorpen waarvan er vijf een eigen skigebied bezitten: Vercorin, St. Luc, Chandolin, Grimentz en het meeste bekende dorp Zinal dat aan het einde van de vallei is gelegen. 


Grotere kaart weergeven

Iets ten zuiden van Zinal loopt de vallei uiteindelijk dood. Enkele minuten buiten het dorp stoppen de wegen en blijft enkel een wandelpad over. 

Val d'Anniviers maandag-6

Volg je dit wandelpad, dan kom je eerst nog wat kleine huisjes tegen, maar al snel blijft er niets anders dan ruwe natuur over. Een uurtje lopen verder sta je uiteindelijk op een van de meest indrukwekkende en tevens best bereikbare Gletsjers van de Alpen: de Moiry Gletsjer. Dit uurtje wandelen is echter gebaseerd op een tocht tijdens de zomer, in de winter is de Gletsjer vanzelfsprekend een stukje lastiger te bereiken. 

Val d'Anniviers maandag-7

Als je vanuit het Zuidelijk gelegen Zinal vervolgens terug rijdt richting het noorden heb je de keuze uit twee richtingen, linksaf richting Grimentz, of rechtsaf om uiteindelijk via Vissoie door te rijden richting St. Luc en Chandolin of zelfs terug richting het Rhonedal. Bovenstaande foto laat deze scheiding mooi zien. Net links buiten beeld ligt Grimentz, het dorpje links tegen de helling is Saint-Jean en in de verte rechts tegen de helling net onder de wolkenlijn ligt St. Luc.

Val d'Anniviers maandag-9

Hierboven een uitzicht over de daken van het pittoreske skidorpje Grimentz. Zoals eerder ook al gemeld zal dit dorp inclusief skigebied vanaf half januari verbonden worden met het skigebied van Zinal door de opening van de gloednieuwe gondellift die je op onderstaande foto nog in aanbouw ziet.

Val d'Anniviers 261113--8

Om onze tour ‘compleet’ te maken zijn we uiteindelijk via Vissoie en St. Luc uiteindelijk nog naar Chandolin gereden. Bij helder weer kijk je vanaf dit dorp, dat aan het begin van de vallei hoog tegen de bergflanken ligt, het gehele dal door. Helaas hadden we nu te maken met wat bewolking die de vergezichten verborgen hield. 

Val d'Anniviers maandag-12

De andere kant op kijkend was er echter wel een prachtig uitzicht te bewonderen neerkijkend op het uitgestrekte Rhônedal.

Val d'Anniviers maandag-13 
Nu zou je zeggen dat met deze foto het plaatje van het Val d’Anniviers ook compleet is. De oplettende lezer heeft echter gemerkt dat nog één dorp met skigebied ontbreekt in dit verhaal, namelijk Vercorin. Dit dorp is een geval apart. Hoewel Vercorin zeker tot de skigebieden van het Val d’Anniviers behoort, beschikt dit dorp echter over zijn eigen toegangsweg en zelfs gondelverbinding vanuit het Rhônedal. Hopelijk krijgen we snel een kans om dit freeride gebied, dat bekend staat om zijn eindeloze treeruns bij verse sneeuwval, te gaan ontdekken. 

Tot slot krijgen alle WSWM-bezoekers nog de hartelijke groeten van de eigenaar en eigenares van het prachtige Hotel Bella Tola, die ons tijdens het weekend met ongekende gastvrijheid hebben ontvangen! 

Val d'Anniviers maandag-11

  


Finn

Finn Brouwers (23 jaar) reageerde veelvuldig op Hajo's vorige platform toen hij als 17-jarige snowboarder op het VWO zat. Hajo viel op hoe veel kijk hij op meteorologie had. Hajo en Finn spraken af en Finn werd vaste invalkracht. Finn startte een studie tot beroepsvlieger aan de KLS en had steeds minder tijd. Inmiddels is Finn ruim een jaar afgestudeerd en vliegt hij vanaf Schiphol naar vakantiebestemmingen binnen en buiten Europa. Daarnaast vind je Finn nog altijd op WSWM om Hajo bij te staan tijdens de drukke momenten in het winterseizoen!

6 reacties

Gesloten voor reacties.