Hierboven de blik vanaf mijn geliefde Säntis (2500m) in Noordoost-Zwitserland. Met name in Zwitserland treedt vandaag hardnekkige mist in de dalen op. Verder is het in de hele Alpen grand beau oftewel Kaiserwetter. Morgenvroeg sneeuwt het licht in de Franse Alpen te beginnen boven 700m maar dan staat er:

En cours de nuit, la neige descend en plaine. Prévoir des difficultés de circulation en cours et fin de nuit.

Heerlijk is dat. Descend en plaine! Daalt naar de laagvlakte. Wat ze in Groningen ook letterlijk kunnen nemen. Een enkel sneeuwbuitje is die nacht ook daar mogelijk. Eind van de middag arriveert de sneeuwval in het westen van Oostenrijk en daar lezen we ook over het weekeinde dat er in tiefen Lagen nog regen bij kan zitten. Zou dat een slag om de arm zijn in verband met hun misser van gisteren dat er 15 tot 25cm sneeuw zou vallen aan de noordkant? Mijn commentaar daarop was:

Wat is dit? 15 tot 25cm in Oostenrijk tot vanavond laat? Duhhh. Is dat niet wat optimistisch van de Oostenrijkse weerdienst?

Het was inderdaad eenflater maar wat ergerlijker is, is dat ik mijn belofte (geen BV) niet heb kunnen houden dat Zell am See (zie meteo) en Mayrhofen vanochtend wit zouden zijn. Het is niet gelukt! Ik beloof het nu opnieuw voor vrijdagochtend en het is aan jou of je me (nog) vertrouwt 😉 Laten we eens wat plaatjes kijken…

badischl2201

Gisteren toonde ik dit plaatje zonder het fraaie uitzicht. Het is de Katrinalm boven Bad Ischl op 1400m. Een oostelijke Staulage waar gisteren denk ik de meeste sneeuw is gevallen van de hele noordkant. 10cm max dus. Overal elders was eigenlijk alleen sprake van een poedersuikertje. Graag jullie “lokale metingen” om dit te bevestigen dan wel ontkennen.

lauterbrunnen2201

Nu dan kijken naar die sneeuwgrens. Dit is Lauterbrunnen op 800m bij Interlaken. Sneeuwgrens gisteren? 900m!

stgallenkirch2201

Deze is van Jannes in het Montafon (zie meteo). St. Gallenkirch op 900m. Het sneeuwde gisteren wel tot in het dal maar de sneeuw dooide toch weer weg tot 1000m.

obertauern2201

Dan maar wat hoger kijken. In Obertauern op 1800m. Ook hier weer een mooie dag. Yoran, onze man ter plaatse zal blij zijn met de blauwe lucht. De laatste dagen was het grauw terwijl er ook niet veel sneeuw viel.

tauplitz2201

 

Waar het wel lekker heeft gesneeuwd in in Die Tauplitz. Ook zo’n oostelijke Staulage.

ctauplitz2201b tauplitz2201b

Nog maar twee dan. Zo mooi! En ook in het dal op 800m is het hier wit. Tja beetje landklimaat al.

 

accu_ec_2201_00

Als we weer een week verder zijn ziet de wereld er anders uit. Dit zegt het Europese model qua neerslag allemaal als sneeuw boven minimaal 600m.

accu_gfs_2201_00

En dit zegt het Amerikaanse model op +192u.

[metaslider id=36841]

Zo zie je nog duidelijker dat de wereld niet meer dezelfde zal zijn. Het Amerikaanse model berekent voor de noordelijke provincies zelfs 12cm sneeuwdek komende zondag.

[metaslider id=36844]

Als het Europese model hetzelfde berekent dat mag je er een beetje op vertrouwen. Dit model maakt er zelfs een dubbelklapper van! Wel afgesloten met regen op 27 januari maar dat is nog ver weg!

ens2201_00

 

Kijk eens hoe extreem de hoofdrun van het Europese model nu is voor Noordoost-Nederland. Heel even een dip naar -12,5°C op zondagavond. En in de nacht op donderdan weer bijna strenge vorst. Ik denk dat we kunnen zeggen dat ons land de aankomende week pas voor de twee keer deze winter matige vorst (<-5°C) gaat laten zien. Wat kan ik nog toevoegen? We weten wat we moeten weten: er komt veel sneeuw naar de noordkant in de komende 10 dagen. Of willen we ook meteofiction? Welnu op dat gebied moet ik de verwachtingen wederom matigen: beide modellen en van het Amerikaanse ook de 06u zijn voor begin februari niet Siberisch en laten zelfs in de Alpen de vorstgrens tijdelijk naar 1500m klimmen. Ik denk dat dat mee gaat vallen. Dat in de gebieden waar straks sneeuw ligt de winter hardnekkiger zal zijn dan nu berekend. Mooie meteofiction als die nog komt moeten we weer minstens twee dagen opsparen voor het een beetje geloofwaardig begint te worden…


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

63 reacties

Gesloten voor reacties.