De Noren hebben een sneeuwarm seizoen maar nu dumpt het weer in de Fjorden! Hierboven een plaat van Sognefjord waar de pistebully’s af en aan rijden vandaag. Laten we snel bekijken wat er aan de hand is en hoe dit samenhangt met het Oostzee-front.[dc_slider slider=”11279″ captions=”true”]Niets ontstaat uit niets. Het komende Oostzee-front doet me een beetje denken aan de meteoriet bij Tsjeljabinsk (allemaal uit je hoofd leren die naam en nooit meer vergeten): er komt iets aan suizen vanuit het westen – west-Föhn over de Noorse hoofkam – en dan midden boven de Oostzee spat het projectiel uit elkaar als een sublieme vuurpijl. Zie je het ook?

zinal 

Pas dinsdag heerst er in Noorwegen weer Scandihoog en hebben ze daar weer waarvoor we vandaag in de Franse Alpen en West-Zwitserland moeten zijn: grand beau, blue bird, Kaiserwetter of hoe we het noemen. Hierboven Zinal in het onovertroffen sneeuw- én zonrijke Val d’Anniviers. Oostenrijk en de Italiaanse zuidkant zijn vandaag bewolkt met lichte sneeuwval maar maandag en dinsdag ook prima. Woensdag en donderdag in Oostenrijk dus nordstau. Ons gezin heeft geluk dat het front donderdag toch in mindere mate over de hoofdkam springt. Wel sneeuw voor Val Gardena maar toch vooral zonnig in Livigno waar wij morgen al zitten. 

In Nederland klopt Koning Thialf al aan de poort vannacht. -4,7°C in Enschede. De eerste potentiële ijsdag is woensdag. De eerste potentiële schaatsdag lijkt me zaterdag. Zou tof zijn want wij zijn dat weekeinde al terug. We moeten de komende dagen op zoek naar de verrassingen van de weermodellen vanaf het nieuwe lage plateau. Zijn er uitschieters omlaag? Verscherping van de vorst? Of overgang naar voorjaarsweer? Of wat we de modellen zien berekenen: een golfbeweging van steeds iets minder koud en dan weer terug naar de vorst (GFS00u bijvoorbeeld).

accu 1702

Het is natuurlijk niet niets wat er de komende week gebeurt. Europa gaat voor een groot deel dik de winter in. Krokusgangers kunnen zowat op de langlauflatten terug naar huis. Nederland grotendeels sneeuwvrij in de huidige berekeningen. Een prima basis voor zwart ijs natuurlijk. Al was het voor één dag. We weten ook dat vanuit en sneeuwbedekt Europa verrassingen mogelijk zijn. En sowieso hoeven we ons voor de Alpen al helemaal geen zorgen te maken: hoewel er een hele zonnig fase aankomt na de frontpassage is nog lang geen dooiweer op komst!

850hPa1702_00_0303

In feite gebeuren er de eerste dagen van maart zéér spannende dingen in de atmosfeer. Geen meteoriet hopen we, maar wel ander vuurwerk. Midden onder het 1040hPa sterke hoog en dus grotendeels wolkenloos komen zachte lucht en zeer koude lucht op rond 1500m zeer dicht bij elkaar. Welke van de twee gaat winnen? Als het blauwe monster tegen de laatste berekeningen in wel verder naar het westen weet op te rukken… dan mag je echt blijmoedig gaan fantaseren over Hellmann-getallen en dat soort dingen…   

Volg ook de discussies over de modellen op de weerpro pagina!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

11 reacties

Gesloten voor reacties.