Wat een geweldig verrassend bericht van Valentijn gistermiddag! Natuurlijk hebben we hier bericht dat een flink deel van Oostenrijk prachtig wit was geworden door Tom nadat iedereen in mineur was door het eraan voorafgaande waterballet. En natuurlijk hebben we aangegeven dat de huidige Kaiserwetter dagen misschien wel de mooiste zijn van het seizoen. Maar dat het zo spectaculair helemaal te wauw zou zijn hadden we ook niet gedacht. Of eigenlijk wel. Doet er niet toe. Valentijn bedankt voor je verslag en de yummie-foto’s. En het goede nieuws vanochtend is: Daan gaat op herhaling van deze exercitie: eerst hemeltergende plensregens langs de hele noordkant en dan toch afsluiten met dikke sneeuw tot in de laagste dalen.
[metaslider id=52493]
Meteen even die focus op de Franse Alpen. Hier zie je hoe de sneeuwverwachting (en ook de regenverwachting zaterdag) van noord naar zuid afneemt. Tja het is gewoon een Nordstau en dus hoef je in Isola 2000 niets te verwachten en is het in Les Deux Alpes op hoop van zegen. Les Menuires doet zeker een beetje mee en in plaatsen als de Portes du Soleil of Flaine en La Clusaz zit je dan wel goed. wat doet de sneeuwgrens tijdens Daan1, 2 en 3? Pak de temp op 850hPa en werk met de 6 graden per 1000 meter regel en trek nog 2 à 300 meter af van het resultaat. Kom ik dus op respectievelijk 1000m, 2200m en 500m. Daarom dus ook de titel: Daan zal na waterballet net als Tom op waardige witte wijze afscheid nemen. Ook in de Franse Alpen dus. Geen enkele reden om je dus zorgen te maken over de hoogte van je dorp voor de aankomende week. Het kan net als deze week een prachtige week worden met zon na een sneeuwdump.
Er blijven veel vragen komen over wat noordkant-zuidkant / West-Alpen / Hoofdkam / inneralpien etc etc nu precies voor mijn skidorp betekenen. Dit is echter veel minder geheimzinnig dan het lijkt. Welke wang wordt blauw als ik iemand keihard op zijn linkerbeen schop? Juist, niet zijn rechter been! En waar komt de blauwe plek als ik net onder de knie schop? Boven de knie of onder de knie? En gaat iemand eerder knock out als hij geen verdediging heeft bij een klap op het hoofd (Staulage) of met verdediging (inneralpien)? En heeft iemand die ik aan alle kanten in elkaar trap overal blauwe plekken of enkel lokaal? Of omgekeerd: als ik iemand 1 gerichte stomp geef, is die dan blauw over zijn hele lichaam of op 1 plek? En zo kan nog nog wel 20 analogieën verzinnen. De sneeuw valt daar waar de klap het hardst is, waar de gedwongen stijging door het gebergte het sterkst is, de luchtdruk het laagst, het temperatuurcontrast het grootst, de afscherming door andere bergketens het geringst. Etc etc. Maar OK: we gaan julie begrip heus wel verder faciliteren hier de komende jaren met fraaie animaties waar iedereen precies kan zien in hoeverre zijn of haar dorp precies in de prijzen valt.
Het beste nieuws in deze nieuwe run van het GFS model (oud & nieuw) is dat het waterballet van 16 tot en met 18 januari dat gisteren nog op de kaarten stond (in de parallel) is vervangen door een hele mooie sneeuwdump recht op de Franse Alpen en dus van noord naar zuid goed en zelfs voor de Italiaanse kant. Het gekke is wel dat in de parallel (de nieuwe versie van het model) deze dump helemaal is verdwenen, terwijl de oude versie dit stokje dus heeft overgenomen. En dit is dus weer “klassiek” neerslag tijdens een reisweekeinde. Gaan we dus ook weer op de voet volgen.
Leuk te noemen dat het Europese model ook meedoet aan die dump op dat moment. Sneeuwgrens prima OK. Ik begin vanochtend eerder minder dan meer bang te worden voor de WC. Het ziet ernaar uit dat tijdens de fasen van westenwind de Alpen mooi zonnig zullen zijn terwijl de uithalen toch steeds net koud genoeg zullen zijn om sneeuw naar de Alpen te brengen. Daan 2 is de bittere pil die we nog moeten slikken, maar Daan 3 zal dat helemaal vergoeden. Verder kunnen we best met vertrouwen de komende weken in kijken. Alleen die laaglandwinter is maar inie minie op de kaarten te ontdekken.
We sluiten vanochtend even af met een kiek uit Die Tauplitz die laat zien hoe geweldig het poedersneeuwkiën deze dagen weer is. En gevaarlijk! Die Amerikaanse jongens in Sölden zijn de hele wereld overgegaan natuurlijk. Maar een Italiaan in Gargellen, Montafon trof hetzelfde lot. In Obertauern brak een Duitser zijn been in een lawine, zie dit bericht met nog meer ongevallen. En dan zelfs aan de kant van de Alpen waar de minste sneeuw ligt kan het gruwelijk misgaan zoals we zien met dit bericht dat Hans in de reacties postte:
Lawine in Rein in Taufers
Die Lawine war gegen 12.30 Uhr am Schneespitz in Rein abgegangen und hatte drei Personen unter sich begraben. Zwei Personen konnten gerettet werden: Eine Person wurde von Freunden mithilfe eines Lawinensuchgerätes gefunden und geborgen: Sie zog sich keine ernsten Verletzungen zu. Eine weitere Person soll sich schwere Verletzungen zugezogen haben, sie wurde von einem der Rettungshubschrauber – es standen sowohl Pelikan 1 als auch Pelikan 2 im Einsatz – nach Bozen gebracht. Eine dritte Person blieb lange vermisst. Am späten Nachmittag erreichte die Redaktion dann die traurige Nachricht: die Person hat den Lawinenabgang nicht überlebt. Die Lawine soll nicht nur diese drei, sondern insgesamt über 20 Personen mitgerissen haben. Sie wurde von den Männern der Bergrettung als “riesig” beschrieben.
In dit bericht lezen we dat de omgekomen man geen lawinepieper droeg. Dat is niet meer van deze tijd voor deelname aan een grote toerskitocht met 30 man. Nu ja. Laat iedereen zelf gelukkig worden. Blijf op de piste. Daar ben je altijd (op extreme uitzonderingen met 0,00001% kans na) safe voor lawines (maar niet voor botsingen – zie filmpje Eric hieronder). Ga je offpiste zorg dan in elk geval dat je jaarlijks investeert in je materiaal en kennis. Ik zeg altijd zo: “Ik wil best in de krant komen dat ik tijdens uitoefening van mijn passie jammerlijk ben omgekomen, maar ik wil niet in de krant komen dat ik tijdens uitoefening van mijn passie jammerlijk ben omgekomen door totaal stupide voorbereiding en uitvoering”.
59 reacties
Reacties zijn gesloten.