ensvinger

Daan3 duwt een wijsvinger in de temperatuurlijnen in de ALpen komende zondag. Na flinke regen vooral in het oostelijk Alpengebied keldert het kwik op 1500m ineens met bijna 15 graden! Sneeuw tot in de laagste dalen dus.

koudevinger

Hier zie je die “koude vinger” ingebed in een krachtige WNW-stroming de Alpen passeren.

omdehoek

En hier zien we nog eens duidelijk wat ik gisteren ook al opmerkte: de sneeuw kan zondag ver naar het zuiden over de Franse Alpen uitstromen door een specifieke vorm die het hoog gaat aannemen. Kijk eens naar het idiote luchtdrukverschil tussen Vorarlberg en Trentino nog geen 150km verderop: van 1025hPa ga je dan naar 1009hPa! Je ziet hier hoeveel moeite de dikke yoghurt van de onderste atmosfeer heeft om over die 4km hoge hoofdkam te springen. Aan de zuidkant ontstaat een geweldige onderdruk waardoor zelfs sneeuw langs Wenen weer terug naar Val Gardena, Livigno en het Valle d’Aosta wordt getrokken. Nog meer sneeuw neemt de afslag aan de noordkant van de Alpen en zoekt zijn weg wervelend langs de toppen naar de Côte d’Azur. De gemakkelijke weg naar het Rhôhnedal waar je een Mistral zou vermoeden is geblokkeerd door de wig die het hoog vormt. Nog steeds hoef je in Isola 2000 weinig te verwachten maar bijvoorbeeld in Les Menuires zou er heus ook wel 20-30cm kunnen neerdalen…

verwachting0901

Hier zie je de verwachting in ons eigen model. Let op het “geblokte” patroon van bergketens die het meeste opvangen en de gaten die ertussen vallen. Draait de wind een graad of 5 à 10 anders dan berekend komen die blokken of sjoelstenen net weer ergens anders te liggen. Zodoende zal het altijd een loterij zijn of jouw dal 50cm krijgt of net een dalletje verder. Wat ik bedoel met de titel van dit artikel is dat dit precies is hoe wintersport in de Alpen en andere gebergten werkt. Het doet er namelijk niet toe dat het kwik meteen na de sneeuwval weer een graad of 10 stijgt. De sneeuw die is gevallen ligt er en zolang de zon niet te fel schijnt doen dooitemperaturen weinig met het sneeuwdek. Je weet het: kou is zwaarder dan warmte en zo wordt de koude laag op de grond tamelijk effectief gescheiden van de warmere atmosfeer. Pas in het voorjaar krijgen we de situatie dat een dump van 50cm binnen enkele dagen al weer verdwenen kan zijn. Voorlopig zullen de sneeuwhoogtes blijven stijgen van dump naar dump.

flachauwinkel

Elly stuurt deze uit Flauchauwinkel. Maar dat wat gisteren. De pracht van wat Tom heeft gebracht is alom.

Deze cam uit Werfenweng met windzak (ja het is een paragliding hotspot) laat voor mij prima het weertype zien in de Alpen vandaag. Zeer grauw. Vanochtend nog een vaal zonnetje. Opstekende wind. Uiteindelijk zal ook langs de Oostenrijkse noordkant de wind flink aantrekken. Graag jullie berichten daarover.

En zo is de Wintersport-Arena Sauerland vandaag. Door de storm draaien lang niet alle liften. Je ziet dat het dooit en dat buiten de pistes de sneeuw zienderogen verdwijnt. Het is niet moeilijk te raden wat er vannacht gebeurt als het regen en hoge temperaturen gaan toeslaan. Dat is dan Daan2 zoals we weten. Daan3 zal in het Sauerland niet grotendeels koud genoeg zijn voor sneeuw.  Dat betekent dat de Sauerlanders vanaf komende week samen met de Laaglanders moeten uitzien naar een echte winterse wending.

wind-nederland0901

Storm in Nederland.

glencoe0901

In Schotland zijn windstoten tot 170km/u gemeten zoals je hierrr ziet. Hierboven zie je een schoongeblazen Glencoe. Het weerbericht zegt “heavy snow” maar wat heb je eraan? Op de website zien we dat 0 van 7 liften open zijn vandaag en lezen we: Looking at the forecasts it is looking very unlikely we will be able to offer any snowsports over the next few days, but we will assess daily. All Slopes will need to assessed when the storm passes, before we will know what we can offer..

charlie

Tja laten we verder vooruit kijken. Voor de korte termijn en het reisweer verwijs ik naar Ronaldo’s bericht van gisteravond. We hebben namelijk goed nieuws voor de fase na Daan. Op verzoek van jullie in de reacties gisteren voegen we een speciale naam in voor de volgende dump: Charlie. Mijn gevoel zegt dat we er ook eentje aan de moedige politieman Ahmed zouden moeten wijden, maar laten we niet te lang in de tragedie blijven hangen op dit a-politieke forum. Wanneer staat Charlie op de kaarten en hoeveel sneeuw gaat hij waar brengen? het probleem daarbij vanochtend is dat het Amerikaanse model voor de 14e een hele mooie dump in de Franse Alpen berekent, maar dat dat wel in het ensemble een positieve uitschieter is. Kijk maar helemaal bovenaan op de kaart. Het Europese model is voorzichtiger / realistischer en dat stelt ons voor de lastige vraag of we de trotse naam Charlie wel moeten willen verbinden aan een dumpje van 15cm beginnend met een sneeuwgrens van 1500m. Ik wil nog even een slagje om de arm houden wat dat betreft. Charlie verdient een echt mooie dump. En voor de fase 16-19 januari is meer in de maak in de modellen. Zelfs een zuidkantdump in het Europese model!

valgardena0901

Over de zuidkant gesproken. Dit was Val Gardena gisteren. Helemaal top dus terwijl de dorpen beneden groen zijn. Wie zit er momenteel in deze regio?

https://www.youtube.com/watch?v=KjTkLtPMGOs

Afsluitend: wij hunkeren naar sneeuw en kou en zeker ook natuurijs. Zij niet! Nu we vanochtend op dit gebied voor ons geen mooie meteofiction kunnen bieden, kunnen we misschien ook even stilstaan bij deze ellende in gebieden waar moordpartijen zoals in Parijs aan de orde van de dag zijn.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

43 reacties

Gesloten voor reacties.