graphe3_1000_563_418___

Ja we weten het, de herfstdagen warm en stabiel weer in Europa zijn geteld. Het is hierbuiten echt lelijk aan het spoken terwijl ik dit bericht schrijf. Gelukkig heb ik alle tuinstoelen al binnen gehaald.  Ook in de Alpen is de tijd daar om afscheid te nemen van de nazomer. De dump voor komend weekend staat nog steeds op de kaarten. Toch onstond er in de reacties even wat lichte paniek. Nu ja, paniek …, noem het eerder wat twijfel. Want de middagrun van GFS liet de sneeuwgrens bij de aanstaande dump wel pas hééééél laat dalen, waardoor bijna alle neerslag in vloeibare vorm zou vallen, tenzij je boven de 2300m zit. En erger, de avondrun van GFS deed identiek hetzelfde. Je ziet het op dit ensemble voor de Haute Savoie in Frankrijk. De zwarte lijn van de hoofdrun laat een dikke neerslagpiek zien, maar de temperaturen op 850hPa gaan wel erg laat naar omlaag. Hoe waarschijnlijk is dit?

gfs-0-66

Wel, niet. Punt! In de reacties werd het pas laat sluiten van de occlusierits als verklaring gegeven, maar dat is het niet. Nee, de oorzaak ligt aan dit klein laagje dat door het uitzakken van koude lucht op de oceaan (groene kleuren) een soort van schwung krijgt, en daardoor nog net over het hoog west van Portugal weet te springen. Zo neemt het in zijn kielzog flink wat warmte mee. Genoeg om voor een extra hoeveelheid neerslag te zorgen, maar ook om de sneeuwgrens pas zaterdagnamiddag en -avond te laten zakken in de Alpen in plaats van ‘s ochtends al.

ens tabel

Maar geen paniek. Je weet, ik ben geen fan van ‘als dit, dan dit, dan dit, en dan pas dat’. Teveel toeval en nauwelijks ondersteund in het ensemble. Hier zie je het GFS12 ensemble in tabel vorm, wat iets overzichtelijker is dan al die lijntjes op mekaar. De hoofdrun staat helemaal achteraan in de laatste kolom: 6,4°C op 1500m nog zaterdagochtend, maar er is maar 1 ander ensemblelid dat daarin meegaat. Al de anderen niet. Neen, die houden zich netjes aan de timing, …

rart_15112106_15111712

… net zoals de andere weermodellen, zoals hier de EC12. Sneeuwgrens al vrijdagavond en in de nacht op zaterdag dalende. Nee, ik heb er voorlopig nog steeds een goed oog in. Verwacht wel geen meter sneeuw onderin het dal aub. Neen, het duurt wel even eer daar de regen ook in sneeuw overgaat.

rart_15112206_15111712

En hoe zit het met de sneeuw in de Lage Landen? Wel, niet zo goed bij het bekijken van de avondruns. De eventuele sneeuw in de nacht op maandag is zo goed als zeker gecanceld. Maar ook voor zaterdagnacht is er nog een massale duimactie nodig. De Ardennen, het zuiden van Limburg en het Sauerland gaan het wel redden. In Wintersport-Arena Sauerland kan dit weekend zelfs zo’n 15cm vallen.

gfs-0-222

Hoe het daarna verder gaat, valt bij het bekijken van de avondruns nog steeds niet te zeggen, behalve dan dat de bovenstroming in hoofdzaak noordwestelijk blijft, waar Hajo en ik het vandaag en gisteren ook al over hadden. Met dus nog steeds kans op sneeuwverrassingen in de Lage Landen zoals hier eind volgende week.

gfs-0-360

En hier, nog een week later.

ECM1-216

Het Europese EC-model houdt het onstuimiger …

rart_15112700_15111712

… met veel wind, en woensdag en donderdag nieuwe sneeuw in de Alpen. Ach, we zien het wel. De kaarten zijn sowieso mooi.


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

30 reacties

Gesloten voor reacties.