Alle ogen zijn gericht op Florence. En terecht want Florence trekt richting de oostkust van de USA. Alles is breeduit in alle nieuwsbulletins aan bod gekomen want dit systeem gaat ellende brengen in Noord en South Carolina. In de reacties zag ik al wat reageerders die familie hebben, of afreizen naar de diverse gebieden die getroffen gaan worden. Florence is niet het enige tropische systeem op dit moment. Dus vandaar even een korte tropische update.

Er zijn 8 systemen actief. Geheel links is Olivia die op Hawaii afkoerst. Vier dagen geleden nog een superorkaan, nu een tropische strom maar na Lane eentje die enorm veel regen gaat brengen, met name op Maui. De “L” is van Paul. Was reeds een tropische storm maar ingezakt tot tropische depressie en zal snel van de kaarten verdwijnen. De “I” is van Invest 95L en koerst richting Houston. Kan binnenkort TS Joyce worden. Rechts daarvan boven de Atlantische Oceaan is Florence. In het midden Isaac. Nu nog een Tropische Storm, onderweg naar de Caraiben en in sterkte toenemend. St. Maarten wordt gespaard. De storm bij de Afrikaanse kust is Helene. Die vormt geen gevaar en zal uitdoven. Springen we richting Azië: zien we eerst Barijat. Een tropische storm die richting China en Vietnam koerst en de laatste helemaal rechts is de moeder van al deze stormen: Mangkhut. Een Supertyfoon met windsnelheden van 320 kmh. En deze koerst, gelukkig in kracht afnemend, op HongKong af.

Eerst Florence. Een mooie maar gevaarlijke dame die nu nog boven de Atantische Oceaan ligt. Donderdagnacht komt ze aan wal vermoedelijk in North Carolina. Na Hugo in 1989 de zwaarste orkaan die daar aan land komt

Eerder vermoedde men dat Florence als categorie 4 aan land zou komen maar dat is vanavond afgezwakt naar categorie 3. Nog steeds enorm gevaarlijk want ze dendert als categorie 4 orkaan op NC af. Vlak voor de kust verzwakt ze dan iets.

Eerder is Florence ook verzwakt maar kwam in optima forma weer tot leven. Florence heeft heel veel vocht opgepikt en dat houdt het systeem nu nog vast. Op het moment dat ze boven land komt en de voorwaartse snelheid uit het systeem gaat laat ze al haar vocht los. Land werkt als schuurpapier op een orkaan. En als het systeem ook nog eens geen kant op kan dan wordt alle regen losgelaten boven Noord en Zuid Carolina.

Want Florence wordt ingevangen door een hogedrukgebied en kan geen kant op. Zoals Harvey vorig jaar Houston onder water zette, kan dat nu bij de Carolina’s gebeuren door Florence. Kaartjes met 45 inch regen heb ik voorbij zien komen. Dat is 1140 milimeter in 48 uur. Onze jaarhoeveelheid is +/- 800 milimeter. Dat is dus enorm. Nieuwsberichten zullen zeker volgen en ook wij blijven er bovenop zitten. Dan naar de andere kant van de wereld.

Super Tyfoon Mangkhut ligt nu nog boven de westelijke Grote Oceaan en koerst richting het vaste land van Zuid Oost Azie. Mangkhut is reeds een categorie 5 storm en hoger kan niet. En dat blijft hij nog wel even. Gelukkig neemt hij af op het moment dat hij Hongkong nadert.

Het water op de west Pacific is krankzinnig warm dus logisch dat het een categorie 5 kan blijven. Tevens is er geen of weinig schering. De uiterste noordelijke punt van de Filippijnen wordt ook bedreigd. Maar verontrustender is de koers richting Hongkong. Wellicht is Mangkhut ingezakt als hij daar aan wal komt want de interactie met de noordelijke punt van de Filippijnen doet het systeen geen goed. Wel moet Hongkong en ook Macau rekening houden met enorm veel neerslag.

Laten we hopen dat Mangkhut niet op volle kracht de voormalige Britse enclave raakt. Maar met windsnelheden van +/- 185 kmh wel een serieus systeem om te monitoren. Aankomst vermoedelijk aankomende zondag.

Fijne avond!


Ronaldo

Ronaldo: Geboren in 1968, Amsterdammer maar voornamelijk Purmerender. Trotse vader van Mikey en trotse WSWM weerman. All season freak maar voornamelijk winter. Skiën, fietsen en voetbal. Absolute levensgenieter & traveler! USA & Afrika maar zeker ook verrassend mooi Canada.

28 reacties

Gesloten voor reacties.