Mijn hartje gaat altijd sneller kloppen als er extreme weersomstandigheden op de weerkaarten te vinden zijn. Stephanie gaat weer voor bakken sneeuw in Italië zorgen en op de Stille Oceaan hebben we cycloon Pam. Een monster van een dame. Mega veel wind, mega veel regen en extreem hoge golven……! Hierboven zie je Pam rechts van Australië. Goed gevormd en extreem mooi voor een extreem weer fetisjist zoals ondergetekende. Een dame met wolkentoppen van -105ºC. Dat is extreem koud. Misschien wel de koudste waarden voor wolkentoppen ooit gemeten (zie publicatie Ebert en Holland, 1990). Zeer convectief en met windsnelheden van 280 kmh een categorie 5 cyclone. Een typhoon is een okaan ten noorden van de evenaar in het westelijk pacifisch basin – een cyclone is een orkaan bezuiden de evenaar in hetzelfde basin en boven de Indische oceaan.
Hier gaat het oog van Pam over Vanuatu. Je zult een rondreis Australië hebben geboekt en nog een weekje bij willen komen op het idyllische Vanuatu. Dan heb je met recht bad luck.
Hier zie je een geweldige loop van Pam via Colorado State University. En Pam koerst richting het noordereiland van Nieuw Zeeland. Pam zal echter afgezwakt zijn tot een tropische storing tegen die tijd met heel veel regen.
En Pam koerst nu over waanzinnig warm water. Dé motor voor zo’n systeem. Tevens zijn er 4 systemen actief rond Australië. Dat is vrij uniek. Zoals 4 systemen boven de Atlantische Oceaan in het Amerikaanse orkaan seizoen van juni tot november. Oh ja over die Amerikanen gesproken. Er weer eens een winterstorm onderweg naar de oostkust. Tja…oud nieuws natuurlijk. Volgend jaar zijn wij hopelijk een keer aan de beurt. Maar die Amerikanen zijn er helemaal klaar mee.
Leuke cartoon ivm de nieuwe winterkansen. Ik kan niet wachten om volgend winterseizoen zo’n sneeuwpop te creëeren en hem er flink van langs te geven. Maar in de Alpen is de winter ook nog lang niet voorbij… Stephanie! Al dagen schrijven wij er over (zie ook Hajo’s bericht vanavond). Vanaf zondag tot en met dinsdag krijgt het noordwesten van Italië te maken met extreem veel neerslag. Dikke sneeuw in de bergen, met name Piemonte, maar ook heel veel regen in het laagland. En wederom is Genua aan de beurt. In oktober werd dit gebied ook al getroffen door hevige regenval. Met veel schade. En iedereen dacht dat het weer een zuidkant winter zou worden. Die prognose is echter niet uitgekomen zoals we weten. Gelukkig.
Volgens GFS van vanavond zit er nog steeds 1.5 meter sneeuw in de berekeningen tot en met woensdag. De sneeuwgrens ligt steady rond de 1200 meter. Als de neerslag afneemt stijgt de temperatuur enigzins. Bij intensieve neerslag is het mogelijk dat de sneeuwgrens nog verder daalt.
En het Europese model legt de lat vanavond weer lager dan de GFS. Zoals we in het verleden gezien hebben is de GFS altijd wat scheutiger met z’n neerslagberekeningen dan de EC. Echter is het ook van belang hoe de geografische ligging van de dalen is. Het ene dal zal meer sneeuw afvangen dan het andere. Toch denk ik dat 1.5 meter die de GFS ons voorschotelt, makkelijk haalbaar is. En de hele zuidelijk Alpenboog doet mee. Alleen zie de neerslagintensiteit duidelijk in het westen hangen.
En in het föhndiagram zie je mooi dat de zuidföhn lekker op gang komt. Toch is de zuidföhn niet extreem met 6 hpa drukgradiënt. Na woensdag is het over met de sneeuwval. Dan is het wachten op Nina.
De volgende vrouw in dit avondbericht. Alleen is dat een dame met een noordwestelijk stromingspatroon. Dus noord(west)stuwing, dus een vers pak sneeuw voor de noordkant. En zo gaat de winter in de Alpen gewoon nog even lekker door. Een en ander zou vanaf eind volgende week voet aan de grond moeten krijgen. Maar ja….er is op vrijdag wel een uniek evenementje wat we niet willen missen. De partiële zonsverduistering. Vorige week gaf ik het nog een kans van 75% dat deze eclips goed te zien zou zijn. Een zeer boude voorspelling zoals we nu kunnen zien. Want de depressie die ons sneeuwdump Nina moet gaan brengen, scheert dan vlak langs Denemarken. Met veel bewolking in onze contreien. Dat zou verschrikkelijk zijn.
Dit is de wolken bedekking op vrijdag. Pfffff…..nu maar even loslaten. Wellicht is het gebroken bewolking en dan is er nog goede hoop.
Fijn weekend
9 reacties
Reacties zijn gesloten.