Loser in het Ausseerland in Stiermarken! Een ligging die sneeuw uit noordwest, noordoost en zui aantrekt. Een van de weinige skigebieden die van de sneeuwval na kerst heeft geprofiteerd. Kijk maar eens hoe mooi!
Maar ook eind november met de Föhn sneeuwde het in Loser terwijl het elders extreem dooide…
Je ziet het: hier kan men het prima redden zonder kunstsneeuw. En toch wordt er vanaf 2017-2018 ook hier sneeuw gemaakt! Met dank aan crowdfunding waarover later meer. Afgelopen herfst is alleen het voorbereidende werk op de pistes gedaan. Kijk maar naar deze drie plaatjes…
Het egaliseren van de pistes is minstens zo belangrijk als het aanleggen van waterleidingen en spaarbekkens. Alleen op een mooi geëgaliseerde ondergrond kun je al met een dunne laag kunstsneeuw een piste vormen.
Gelukkig is de natuur in de Alpen zo weelderig dat je komende zomer al weinig meer zult zien van de plekken waar alles overhoop is gehaald.
Fréderic gaat deze week live berichten uit Loser want hij is er met zijn gezin. Hij kan zelf gaan kijken naar het “Loserfenster” dat dus letterlijk met grof geweld is verbreed. Graag een foto van het hele gezin op deze plek. Voor hem en voor jullie het verhaal van de kunstsneeuw in dit leuke gezinskigebied met voldoende uitdaging voor pa en ma.
Rudolf Huber van de bergbahnen vertelt:
In Oostenrijk is er pas sinds 2015 een wettelijke basis voor crowfunding. Ons skigebied wilde voor Oostenrijk wel de primeur hebben. Er was geld nodig om een investering in kunstsneeuw te doen. In 2003-2004 was er nog eens 15 miljoen geïnvesteerd in liften. Kunstsneeuw was hier noet nodig meende men klimatologisch te kunnen onderbouwen. En toen kwamen de afgelopen drie winters. Toen werd het ineens toch hot en meende men zonder kunstsneeuw niet meer te kunnen concurreren. Dan was de enige optie het gebied kleiner te maken tot een puur lokaal skigebiedje.
De eigenaar van de liftmaatschappij is Dr. Hannes Androsch. Een soort Oostenrijkse Donald Trump met een meervoudige carrière. Op Wikipedia lees je wat deze man allemaal heeft gedaan in politiek, bankwezen en industrie. De man wilde wel weer investeren maar met een extra bedrag van burgers en lokale MKB-bedrijven was het allemaal makkelijker te verwezenlijken. Het doel werd gesteld op 600.000 euro. De media schreven veel over het initiatief. Er werd actief gewerkt met ambassadeurs en netwerken waardoor het als een kettingbrief rondging. Ongeveer 1050 huishoudens en bedrijven hebben gedoneerd. Het eindresultaat was 750.000 euro!
Pas in de herfst waren alle vergunningen rond kon worden begonnen met de werkzaamheden. Pas volgende zomer worden de waterleidingen en sneeuwlansen aangelegd. Ook een meer met 50.000 kuub water wordt aangelegd. Het meer wordt aangelegd en gerealiseerd als een stuk natuur. Investeringen trekken altijd andere investeringen aan. Zo is er een mooi chaletdorp gebouwd met 30 woningen. Bij het dalstation heb je een nieuwe bergrestaurant de Alpentenne.
Ook daarvan mag Fréderic ons een foto sturen.

Topcondities
1 reactie
Gesloten voor reacties.