loseralm0101

Loser in het Ausseerland in Stiermarken! Een ligging die sneeuw uit noordwest, noordoost en zui aantrekt. Een van de weinige skigebieden die van de sneeuwval na kerst heeft geprofiteerd. Kijk maar eens hoe mooi!

loserschnee

Zo sluit je op een goede manier het jaar af! Kunnen andere skigebieden puntje aan zuigen.

Maar ook eind november met de Föhn sneeuwde het in Loser terwijl het elders extreem dooide…

loser2712

Adembenemend…

Je ziet het: hier kan men het prima redden zonder kunstsneeuw. En toch wordt er vanaf 2017-2018 ook hier sneeuw gemaakt! Met dank aan crowdfunding waarover later meer. Afgelopen herfst is alleen het voorbereidende werk op de pistes gedaan. Kijk maar naar deze drie plaatjes…

img_3248

Het egaliseren van de pistes is minstens zo belangrijk als het aanleggen van waterleidingen en spaarbekkens. Alleen op een mooi geëgaliseerde ondergrond kun je al met een dunne laag kunstsneeuw een piste vormen.

img_3353

Gelukkig is de natuur in de Alpen zo weelderig dat je komende zomer al weinig meer zult zien van de plekken waar alles overhoop is gehaald.

img_3226

Fréderic gaat deze week live berichten uit Loser want hij is er met zijn gezin. Hij kan zelf gaan kijken naar het “Loserfenster” dat dus letterlijk met grof geweld is verbreed. Graag een foto van het hele gezin op deze plek. Voor hem en voor jullie het verhaal van de kunstsneeuw in dit leuke gezinskigebied met voldoende uitdaging voor pa en ma.

Rudolf Huber van de bergbahnen vertelt:

In Oostenrijk is er pas sinds 2015 een wettelijke basis voor crowfunding. Ons skigebied wilde voor Oostenrijk wel de primeur hebben. Er was geld nodig om een investering in kunstsneeuw te doen. In 2003-2004 was er nog eens 15 miljoen geïnvesteerd in liften. Kunstsneeuw was hier noet nodig meende men klimatologisch te kunnen onderbouwen. En toen kwamen de afgelopen drie winters. Toen werd het ineens toch hot en meende men zonder kunstsneeuw niet meer te kunnen concurreren. Dan was de enige optie het gebied kleiner te maken tot een puur lokaal skigebiedje.

De eigenaar van de liftmaatschappij is Dr. Hannes Androsch. Een soort Oostenrijkse Donald Trump met een meervoudige carrière. Op Wikipedia lees je wat deze man allemaal heeft gedaan in politiek, bankwezen en industrie. De man wilde wel weer investeren maar met een extra bedrag van burgers en lokale MKB-bedrijven was het allemaal makkelijker te verwezenlijken. Het doel werd gesteld op 600.000 euro. De media schreven veel over het initiatief. Er werd actief gewerkt met ambassadeurs en netwerken waardoor het als een kettingbrief rondging. Ongeveer 1050 huishoudens en bedrijven hebben gedoneerd. Het eindresultaat was 750.000 euro!

Pas in de herfst waren alle vergunningen rond kon worden begonnen met de werkzaamheden. Pas volgende zomer worden de waterleidingen en sneeuwlansen aangelegd. Ook een meer met 50.000 kuub water wordt aangelegd. Het meer wordt aangelegd en gerealiseerd als een stuk natuur. Investeringen trekken altijd andere investeringen aan. Zo is er een mooi chaletdorp gebouwd met 30 woningen. Bij het dalstation heb je een nieuwe bergrestaurant de Alpentenne.

Ook daarvan mag Fréderic ons een foto sturen.

loser0101b

Topcondities

Categorieën: Loser

Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

1 reactie

Gesloten voor reacties.