Af en toe zie je ergens een foto dat je denkt: Prachtig, creatief, en ook weer een gevoel van, als dat maar goed gaat. Ik kwam afgelopen week bovenstaande foto tegen op Twitter, en op het moment dat ik hem zag dacht ik, dat ik dit wel eens eerder had gezien. Snowboarden en surfen liggen immers niet zo heel ver bij elkaar vandaan. En omdat je het beeld regelmatig op het strand ziet, of op ijsvlaktes, maar op de piste?Maar het beeld is fantastisch, en zeer vermakelijk. Maar toch als je een zeil erop zet van de maat 6.2 m2 en het waait pittig op de berg, reken maar dat je een flinke vaart maakt, en voor het remmen heb je toch wel een “comfort zone” van een aantal meters nodig. Anyway, het is gewoon prachtig om te zien dat mensen zo creatief te werk gaan!
Afhankelijk van wind
Tijdens jouw wintersport moet het gewoon prachtig, stralend weer zijn en windstil. Het mag de weken eromheen met bakken uit de lucht vallen, koud zijn, en hard waaien, zolang in jouw wintersportweek de condities maar perfect zijn. Deze creatieveling die je hieronder ziet is juist afhankelijk van de wind. Het vergt wat kluswerk om het board om te bouwen zodat je er een zeil op kunt zetten, en dan werkt het in principe hetzelfde als en surfplank. De plank die ze maken hiervoor is ongeveer 240 cm en 35 cm breed.
Zelf knutselen
De berichtgeving op internet is minimaal hierover, alleen dat het nog erg experimenteren is op de piste. Mocht je nu denken als windsurfer om dit seizoen naar een wintersportgebied af te reizen, om dit zelf te gaan ondernemen. Het lijkt mij dat de skigebieden daar niet blij mee zijn. Je hebt al een uitdaging om met de lift mee te kunnen. Ze zien je aankomen met je snowsurfboard. Wellicht iemand die hier ervaring mee heeft? Om zelf aan de slag te gaan om de mast te koppelen aan je board bekijk je onderstaande slideshow
[metaslider id=31311]
IJssurfen
Naast dit nog in in de kinderschoenen staande surfen op de piste heb je natuurlijk ook het ijssurfen, wat wel de Snowfer wordt genoemd. De Snowfer is alweer iets ouder. Sinds 1991 wordt het al in diverse landen uitvoerig gebruikt. Het idee kwam van de Canadese uitvinder Charles Chepregi. Deze monteerde enkele scherpe ijzer onder een plank, en zo werd het surfen op het ijs geboren. De plank heeft net als een surfplank voetbanden, en Je hebt in principe maar een kleine windvlaag nodig om vooruit te komen. Op een goede ijslaag kunnen er soms wel snelheden van 80 km per uur gehaald worden. Een helm is daarom echt noodzakelijk. In Duitsland wordt deze sport ook beoefend op de Berlijnse Müggelsee en Rangsdorf lake. Dit zijn 2 walhalla’s onder de ijssurfers. Wellicht leuk evenement voor wintersportweerman om ooit de alternatieve Elfstedentocht voor ijssurfers te organiseren;-)
12 reacties
Gesloten voor reacties.