Er werd vandaag maarliefst 61cm verse sneeuw gemeten in het dorp van Les Menuires. Daar waar niet eens het zwaartepunt van de sneeuwval zat afgelopen dagen en dit weekend. Maar zo’n hoeveelheid is natuurlijk voldoende om de komende weken weer zachte sneeuw op de pistes te houden!

In het lager gelegen Chatel gaat Marcel al een aantal dagen helemaal los in de reacties over de enorme hoeveelheden verse sneeuw. Vanavond de bekende webcam uit het dorp waar je niet verder ziet dan 200m dankzij de mega dikke vlokken. Marcel gelooft z’n ogen niet!

En tegen alle verwachtingen in bleef het voornamelijk sneeuw tot in het dorp van Champery op slechts 1050m hoogte. Dikke natte vlokken, geweldig om naar te kijken.

Maar zoals Hajo vanmorgen al zei verleggen we nu de focus naar de pure zuidkant. In Livigno was het natuurlijk een feestje met de hoogte van het dorp. Mooi weggetje daar, iemand interesse in een chalet?

De meest intense sneeuwval verplaatst zich nu richting de oostelijke zuidkant waar tevens de grootste hoeveelheden verwacht worden. In Val Gardena komen de vlokken in grote getalen naar beneden. Ik ben heel benieuwd naar de tafels morgenochtend! Sneeuwgrens zal het wel redden, toch?

Precies boven Tirol liet de zon zich nog even zien. Onze eigen Jannes was met Eric op de piste, ik had andere verplichtingen, Jannes wist fraai de zuidkantdump te fotograferen vanaf het Brixental. Meer in het westen in Montafon sneeuwde het hogerop met wat regen in het dal. Morgen nog een fikse föhndag met daarna ook de noordkant weer in de sneeuw. Zo wordt het dus een vrij perfecte week met eerst de drieklapper voor de Franse Alpen, dan de superdump voor de zuidkant en aftoppen met een laagje vers voor Oostenrijk waar toch al genoeg lag.

Als dan in de loop van zaterdagavond het ergste voorbij is aan de zuidkant (wat voor astronomische hoeveelheid zal daar vallen?) trekt de kou vanuit het noordwesten Oostenrijk in.

Als we uitzoomen is het best een leuke situatie met een zwiep van de zuidkant aan neerslag met de bijbehorende warmte. Vanuit het noordwesten de kou achter een naar het noordoosten weg trekkende depressie. En juist op het raakvlak van die 2 luchtsoorten wil de neerslag nog eens intensiveren, zo mag ook een groot deel van het laagland van Oostenrijk en Tsjechië zich opmaken voor sneeuwval. Wees ready als je zondag aankomt of vertrekt vanuit de Alpen, lokaal zal je met kettingen de berg af en op moeten. Zodra je de Alpen uit bent zal de intensiteit snel afnemen.

De gehele noordkant wat buiten schot bleef afgelopen dagen ziet 30cm neerdalen op hoogte. In de dalen toch zeker 15cm, scheppen geblazen!!!

Maar niet alleen in de Alpen sneeuw. Opnieuw kansen voor de Lage Landen. Een minisneeuwbom zou morgenvroeg in het westen huishouden met toch sterke intensiteit. EC komt ermee in de wirwar van het grote systeem boven West-Europa. Waarom daar precies ligt niet aan de temperatuur want die is licht positief, net als het dauwpunt wat dan wel weer vreemd is. In de bovenluchten ook geen opvallend koudepuntje of zoiets dergelijks. Het is dus compleet afhankelijk van de neerslagintensiteit. Ik moet het nog maar zien.

HIRLAM ook met de neerslagbom, in dit geval voor de kust van Noord-Holland maar hier geen sneeuw met vrijwel dezelfde input qua temperatuur en windrichting. Als er iets in vaste vorm valt is het natte drek maar kan bij een zekere intensiteit wel mooie beelden opleveren. Gaan we dan weer SNOWcasten morgen? 😉

De meteofictie van vanavond hou ik even voor mezelf. Het ensemble hierboven voor De Bilt zegt genoeg. Er is vanavond niet 1 hoofdrun met winterse aspiraties. Morgen gewoon weer nieuwe kansen. Even 1ooom hoger en 1000km verderop kijken wat het daar oplevert.

We krijgen een periode met een zuidwester maar schrik niet, er ligt een vrij standvastige uitloper van het Azorenhoog over de Alpen waardoor regen onze lieve skigebieden bespaard blijft.

Sterker nog, uitgebreid kaiserwetter vanaf maandag is mogelijk! Af en toe wat hoge bewolking van een zuidwesterdepressie wat het niet haalt tot in de Alpen. Af en toe wat dalnevel bij windstille condities. Meer dan af en toe heerlijk op het terras zitten tussen de skibedrijven door!

Smelt direct alle sneeuw weg? Nee doe niet zo gek, op de warmste dagen zal het met de invloed van de zon misschien net 5 graden worden op 1000m. No worries, het sneeuwdek wat vanaf dit weekend toch praktisch overal in de Alpen ligt gaat dat zeker overleven!

Bovendien mogen we vrijdag alweer rekenen op een opfrisser met “gewoon” weer een lage sneeuwgrens. Die sneeuwgrens is ons dit seizoen echt heel goed gezind. In het laag gelegen Skiwelt heeft het tot vandaag bijvoorbeeld maar 1 nachtje geregend. In Frankrijk was de sneeuwgrens altijd laag genoeg als het daar sneeuwde. De zuidelijke gebieden leken even met een hoge sneeuwgrens te zitten maar dat lijkt vandaag dan toch ook heel erg mee te vallen. Postma rules!


Jorne

Zo veel mogelijk skiënd en altijd kijkend naar de lucht en de wind. Al sinds de jonge jaren door m'n familie meegenomen, en jong geleerd is oud gedaan toch? 2 geweldige seizoenen doorgebracht in de Alpen. Mijn grote passie voor het weer mondde uit tot de eervolle job als een van de wintersportweermannen. Te veel sneeuw bestaat niet!

39 reacties

Gesloten voor reacties.