Deze “eskimo” in het Amerikaanse skigebied Alta laat zien dat het een bijzonder sneeuwseizoen is daar. Meer dan 500 inch aan sneeuw daar nu. Dat is 12 meter en 70cm sneeuw. Zo iets kan ook op de Arlberg vallen in een goed seizoen. Maar deze winter zeker niet. Toch is er eigenlijk weinig te klagen. En ook de Lage Landen hebben nog een winterkansje.

https://twitter.com/UTAHSavesH2O/status/1620134986560204800

De bron van de foto. Het antwoord op de vraag is niet simpel: 12,4 inch zou je zeggen, maar onderaan is dat al aardig samen geperst (want 500 inch gevallen). Een halve tot een hele meter water toch zeker wel. Gaat dus een spannende sneeuwsmelt worden in het voorjaar.

https://twitter.com/OscarsWild1/status/1625848924794945537

Mmm… de La Ninja winters gaan goed daar in de Rockies.

Op de Etna gaat het ook historisch goed.

Video erbij.

Suggestieve grafiek erbij. Vertaal het Italiaans zelf maar even. Iets in de geest van: nogal gestoord om in een afkoelend tijdperk over warmte te klagen. En ja na 1975 is het iets opgewarmd. Maar niet voor lang.

Sneeuw rond de aardbol: Europa magertjes.

Qua sneeuwmassa al het zevende jaar op rij boven het gemiddelde van 1982-2012. Maar dat komt door de opwarming natuurlijk. Hint: de opwarming was in 2012 al goeddeels afgelopen. We yitten op een plateau en gaan geleidelijk weer omlaag.

In de Alpen is 22 februari gegarandeerd de laatste warme dag. Met zo’n eenduidig ensemble komt het wel goed. Beetje sneeuw erbij en klaar is kees.

In het Europees model is het zuidkantsneeuw. Maar dat model is nog niet helemaal om naar de kou. Even aanzien nog.

Het Amerikaanse model daarentegen is zelfs voor de Lage Landen leuk. Vanaf 24 februari weer vriezen. Met de hoofdrun als koudste lijntje. We gaan het zien. Er is ook een SSW op dit moment. DIe mogelijk in Amerika enkele koudeuitbraken verzorgt. Gaat het Europa ook wat opleveren?

Categorieën: Extreem weer

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

1 reactie

Hanjo · 19 februari 2023 op 09:45

Helaas schuift GFS steeds meer op. Gek genoeg gaat ECMF nu eerder voor kou en wat sneeuw. De aanblik op de webcams in westelijke Alpen wordt al best troosteloos. Zie het een beetje somber in. Misschien toch maar nadenken over alternatieven?

Gesloten voor reacties.