Deze “eskimo” in het Amerikaanse skigebied Alta laat zien dat het een bijzonder sneeuwseizoen is daar. Meer dan 500 inch aan sneeuw daar nu. Dat is 12 meter en 70cm sneeuw. Zo iets kan ook op de Arlberg vallen in een goed seizoen. Maar deze winter zeker niet. Toch is er eigenlijk weinig te klagen. En ook de Lage Landen hebben nog een winterkansje.

https://twitter.com/UTAHSavesH2O/status/1620134986560204800

De bron van de foto. Het antwoord op de vraag is niet simpel: 12,4 inch zou je zeggen, maar onderaan is dat al aardig samen geperst (want 500 inch gevallen). Een halve tot een hele meter water toch zeker wel. Gaat dus een spannende sneeuwsmelt worden in het voorjaar.

https://twitter.com/OscarsWild1/status/1625848924794945537

Mmm… de La Ninja winters gaan goed daar in de Rockies.

Op de Etna gaat het ook historisch goed.

Video erbij.

Suggestieve grafiek erbij. Vertaal het Italiaans zelf maar even. Iets in de geest van: nogal gestoord om in een afkoelend tijdperk over warmte te klagen. En ja na 1975 is het iets opgewarmd. Maar niet voor lang.

Sneeuw rond de aardbol: Europa magertjes.

Qua sneeuwmassa al het zevende jaar op rij boven het gemiddelde van 1982-2012. Maar dat komt door de opwarming natuurlijk. Hint: de opwarming was in 2012 al goeddeels afgelopen. We yitten op een plateau en gaan geleidelijk weer omlaag.

In de Alpen is 22 februari gegarandeerd de laatste warme dag. Met zo’n eenduidig ensemble komt het wel goed. Beetje sneeuw erbij en klaar is kees.

In het Europees model is het zuidkantsneeuw. Maar dat model is nog niet helemaal om naar de kou. Even aanzien nog.

Het Amerikaanse model daarentegen is zelfs voor de Lage Landen leuk. Vanaf 24 februari weer vriezen. Met de hoofdrun als koudste lijntje. We gaan het zien. Er is ook een SSW op dit moment. DIe mogelijk in Amerika enkele koudeuitbraken verzorgt. Gaat het Europa ook wat opleveren?

Categorieën: Extreem weer

Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

1 reactie

Hanjo · 19 februari 2023 op 09:45

Helaas schuift GFS steeds meer op. Gek genoeg gaat ECMF nu eerder voor kou en wat sneeuw. De aanblik op de webcams in westelijke Alpen wordt al best troosteloos. Zie het een beetje somber in. Misschien toch maar nadenken over alternatieven?

Gesloten voor reacties.