tx_eur2

Wat een extreem heerlijke dag in de Lage Landen gisteren! We moeten het in tot ver in Afrika zoeken of richting Azië kijken om hogere temperaturen te vinden.

GMT_TXTX_07052016

Ingezoomd kunnen we Hoek van Holland als winnaar noteren, met Wijk aan Zee (what’s in a name) als goede tweede. Dat was op zich verwacht, ook voor die kustplaatsen. Aflandige wind in combinatie met droge dus snel opwarmende zandgronden en thermometerhutten in beschutte duinpannen. Overigens kwam het gehele plaatje goed uit. Inclusief de (tijdelijke) lijnvormige ontwikkeling van stapelwolken vanuit het zuidoosten; perfect weergegeven door de hoge-resolutie modellen.

ScreenHunter_836 May. 08 07.40

Niet geheel verwacht: de toch zo goed als even hoge temperaturen in de plaatsen ten (noord westen van de grote (koude) wateroppervlakten. Oorzaak: in de loop van de middag viel de wind vooral in de westelijke helft van NL ineens zo goed als weg. Zie bijvoorbeeld de sprong tussen 3 en 4 uur gistermiddag in Vlissingen!

tmax_16050818_16050800

Vandaag een vergelijkbare dag. Door de toegenomen wind verwacht ik dat het koelende effect van de grote wateroppervlakten wel weer groter zal zijn. Opvallend is verder dat alle modellen de hoogste temperaturen voor Zeeuws- en West Vlaanderen berekenen. Dit lijkt gevoed door (daar) de hoogste temperaturen op het 925 en 850 hPa vlak (op respectievelijk 750 en 1450 meter hoogte) in combinatie met de meest strakke zuidelijke aanvoer op het 500 hPa vlak (5650 meter hoog in de atmosfeer). Ik zet daar echter mijn vraagtekens bij; we gaan het weer beleven (en evalueren).

uv10_16050814_16050712

Die wind is wel een dingetje. In de loop van de dag steeds verder toenemend met in de middag vrijwel overal kracht 4 a 5 (matig tot vrij krachtig) uit oostzuidoostelijke richting. Aan het begin van de avond tijdelijk sterk afnemend =  tip van de dag voor de bbq.

graphe3_1000___5_51.94331983805668_

Maar dan. Operatie met-de-neus-op-de-feiten-gedrukt voltooid. Had ik aanvankelijk grote twijfels (lees: voorzichtigheid geboden) gezien de enorme spreiding in de ensembles; die zijn om. Na op aanstaande woensdag aanzienlijke onweerskansen misschien donderdag nog een heel aardige dag. Komende vrijdag terug herfst / winter.

tmax_16051518_16050712

Mooier kunnen we het niet maken; voor het Pinksterweekeinde zijn de vooruitzichten ronduit slecht. Koud, vrij veel wind en buien. Hoe koud? De maxima zullen rond of net boven de 10 graden uitkomen. Daarmee is de kans aanwezig dat we de koudste Pinksteren “ooit” gaan meemaken. Met in zowel de koudste als warmste top 10 vooral jaren uit een ver verleden zou je overigens zo maar kunnen roepen dat het weer vroeger extremer was, maar dat terzijde. Nachtvorst lijkt me overigens niet aan de orde.

rart_16051718_16050800

Voor de Alpen hetzelfde beeld. Nu ja; daar dus die winter. Na nog een aantal mooie komende dagen zal het vanaf woensdag sterk wisselvallig worden met juist in het Pinksterweekeinde waarschijnlijk een sterk dalende sneeuwgrens. Voor details is het eigenlijk nog te vroeg maar zoals ik het nu zie: boven de 1200 tot 1500 meter mogelijk véél sneeuw.

Oostenrijk_W

De grootste kans daarop maakt het noordwesten..

Oostenrijk-ZO

en zuidoosten van Oostenrijk. Na de Pinksteren krabbelen we langzaam uit het dal maar zicht op herstel van het zomerweer kan ik niet echt bieden.

pluim_06260_0_12_60

Zeker niet voor de Lage Landen. Zal de extreme kant zal er van af gaan; waarschijnlijk aanhoudend fris en wisselvallig. Genieten van de komende dagen dus!


Leo

Leo, chemisch analist, 50 jaar, is sinds zijn vroege jeugd enorm in (winter)weer- en sport geïnteresseerd. Zijn eerste sinterklaas-surprise was dan ook een ingevroren scheurkalender van Jan Pelleboer. Sinds de opkomst van het internet en vooral de toegankelijkheid van alle gegevens ging hij zich er wat verder in verdiepen. Tegelijkertijd kwam hij als vanzelf op de site van Hajo Smit uit. Dankzij mooie interactie met een aantal anderen die reageerden op de artikelen van Hajo ontstond het idee daar wat meer mee te gaan doen.

21 reacties

Gesloten voor reacties.