tegernsee0310

Hoe mooi de Alpen vanochtend van de Tegernseehütte in Beieren naar het zuiden kijkend. Pik dit beeld hierrr even op op middernacht en zie de zon opgaan. Minstens even mythisch doemde voor mij gisteren in de kleine maar luxe turboprop van Skywork Airlines de skyline van de Alpenhoofdkam op. Ik tik dit bericht nog vanuit een hotelletje in de UNESCO werelderfgoed stad Bern die inderdaad minstens zo mooi is als de Amsterdamse Grachtengordel waar we gistermiddag overheen opstegen. Minpuntje van die turboprops is dat ze bij het opstijgen vrij veel herrie maken wat we gisteravond lopend in de stad verschillende keren konden horen. Kniesoor die erop let want groot pluspunt is dat die dingen je via Bern Belalp in een mum van tijd naar de verschillende skigebieden van het Berner Oberland brengen.

adelboden0310

Zo gaan wij vanmiddag naar Adelboden. Waar het mooi bewolkt is. Hoe is het in Nederland vandaag? Meer zon dan hier denk ik. De verwachting van een tweede mooie weekeinde op rij is toch aardig uitgekomen. We gaan nu zien wat ook is uitgekomen en wat NIET lijkt uit te komen.

corsica0310

Wat is uitgekomen is dat Corsica is overstroomd. Wetteronline bericht uitgebreid. 150mm regen is lokaal neergedaald. Windstoten met orkaankracht (157km/u) hebben huisgehouden. Lees even mee wat ik er op 27 september over schreef.

Met de maandwisseling komt er door aan de oostzijde van het hoog aangevoerde kou naar de Middellandse Zee een neerslagbom tot stand die eerst recht tegen de zuidkant van de Alpen zou knallen. Dat is al helemaal van de kaarten geweest maar nu is de zuidkantdump op 1 oktober weer terug en wel op een hele boeiende manier: als een soort “tweede regenboog” buiten het epicentrum dat Corsica lijkt te gaan overstromen. Natuurlijk ook door de stuwing tegen het gebergte met de door de depressie aangejaagde oostenwind. Het is echt niet heel koud en de atmosfeer warmt ook weer verder op in de berekening. De kwalificatie “dump” lijkt niet meer van toepassing.

Je ziet hier al dat een in de meteofiction ooit aangekondigde dump niet doorgaat en ook een volgende gaat de mist in, want dat artikel van 27 september had de titel: Nachten al heerlijk koud en brengt tweede week oktober de volgende dump? Dat eerste deel van die titel hebben we al op zak en het tweede deel gaf ik netjes een vraagteken mee. De een zal misschien denken: Wintersportweerman.nl stipt zoveel mogelijkheden aan dat er altijd wel wat van uitkomt. De ander zal erkennen dat het wel degelijk zin heeft scenario’s en meteofiction tot wel 16 dagen vooruit gewoon te benoemen omdat de kans op het uitkomen van dergelijke scenario’s wel degelijk groter is dan random en omdat je dan tenminste weet waarvoor individueel of collectief geduimd kan worden.

vriezenoktober

En sinds gisteren hebben we een echt twijfelgevalletje… komt de winter niet te vroeg naar Europa met zo’n fantastisch Scandihoog als nu. Maar nee. Het is allemaal prima. De winter slaat vooral toe in de gebieden waar je hem nu ook al wil hebben en waar al een beetje kou de grond in kan worden gejaagd. Twee meter sneeuw aan de Groendlandse zuidkust. Bring it on! De intense sneeuwstormen beginnen er zondag al terwijl de Lage Landen pas maandagavond in de regen komen. Nachtvorst in de gebieden hierboven op de kaart. Bring it on! 

roemeniesneeuw

Dat de Karpaten al volop lijken te gaan meedoen is de streep door de rekening van de Alpendump rond 12 oktober. Met 1025hPa gaat dat echt niet lukken. Prima dus. Laat de Alpen nog even aan de wandelaars en bikers. En sneeuwplaatjes uit Roemenië en Servië, wie wil ze niet zen? Uit Moskou krijgen we ze sowieso. Mind my words.

noorwegen0310

Het ensemble (18u run) van de bergen in Zuid-Noorwegen. Bring it on!

wintertje

En dit is het ensemble voor Nederland. Mmmm die zwarte hoofdrun is wel een beetje gek natuurlijk. Dat zal toch niet? We gaan het zien! Adé!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

9 reacties

Gesloten voor reacties.