Op dit moment in Denver Colorado. Avondklok? Waarom zien we niemand sneeuwballen gooien? Nee ff opgezocht. Avondklok hebben ze niet maar wel nog de maskergekte. En nu dus mooi laat winterweer dankzij de final warming (FW) van de stratosfeer. Hierrr een briljant Engels artikel daarover dat ik spoedig vertaald hier ga weergeven.

Hier op de weerkaart zie je dat het sneeuwfront op het punt staat Texas aan te tippen, waar zoals we weten alle covid-maatregelen per decreet zijn opgeschort. Sportstadions uitpuilen terwijl de covid besmettingen en ziekenhuisopnames kelderen. Natuurlijk hebben zij daar hun warme  klimaat mee.

Maar Denver nu dus -6ºC terwijl +4ºC een gemiddelde minimumtemp zou zijn. ’s Middags is 19ºC normaal maar wordt vandaag slechts +6ºC gehaald. Ironie wint altijd horen we Elon Musk zeggen in deze mooie video over de momenteel sterk stijgende Dogecoin.

Als ik ergens al 30 jaar zeer warm van wordt is dat ik de tweede helft van mijn leven degene ga zijn die het laatst lacht, als deze door Musk mooi geformuleerde wetmatigheid van de meest ironische uitkomst de klimaatgekkies gaat inhalen. Maar we moeten nog geduld hebben. De eerste serie opeenvolgende elfstedentochten zoals 1940, 1941 en 1942 komt eraan maar dat zou nog 10 jaar kunnen duren.

Komende winter gaan we veel plezier hebben samen van deze extended grafieken van Wetterzentrale. Hierboven het koelste en verdrietigste lid van het meest verse ensemble. De trend lijkt dat tussentijdse opwarmingkjes mogelijk zijn maar er ook altijd weer een koele fase terug mept!

Het warmste lid presenteert een schitterende aanloop naar de 30ºC en dan een crash terug onder de 20ºC. Ook hier blijven we nog tot 5 mei onder de 15ºC zoals gisteren opgemerkt. Vanaf 2 uur vanmiddag wordt het lokaal 16 en 17ºC. Sta daar dan even bij stil en laat die warmte toe in al je poriën. Could be a while!

PS Hierrrr op Wetteronline een artikel over een nieuwe wetenschappelijke studie over hoe opwarming van de aarde leidt tot meer sneeuw in maart in het noorden van Europa. Knap werk!

Categorieën: Extreem weer

Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

1 reactie

Kirsten_DL · 20 april 2021 op 15:07

Zalig, zaliger, zaligst !
@Hajo weer volop op dreef en wat een enthousiasme ! Ben blij voor jou hoor en ook wel een klein beetje trots. Dat je doorheen de jaren het been hebt stijf gehouden en dat we nu reeds de resultaten zien van een kaltesonne. 😉
En zoals jezelf reeds schreef; wie laatst lacht… Doe ik ook sinds het begin van de plandemie waarmee we nog steeds dagelijks om de oren worden geslagen. Ook hieraan komt een eind, hetzij heel langzaam (en niet doordat iedereen een gifspuit heeft gehad), hetzij héél drastisch doordat iedereen de ogen opent en zegt; genoeg, opzouten met jullie leugens en bedrog !
We gaan het zien…

Gesloten voor reacties.