Op dit moment in Denver Colorado. Avondklok? Waarom zien we niemand sneeuwballen gooien? Nee ff opgezocht. Avondklok hebben ze niet maar wel nog de maskergekte. En nu dus mooi laat winterweer dankzij de final warming (FW) van de stratosfeer. Hierrr een briljant Engels artikel daarover dat ik spoedig vertaald hier ga weergeven.

Hier op de weerkaart zie je dat het sneeuwfront op het punt staat Texas aan te tippen, waar zoals we weten alle covid-maatregelen per decreet zijn opgeschort. Sportstadions uitpuilen terwijl de covid besmettingen en ziekenhuisopnames kelderen. Natuurlijk hebben zij daar hun warme  klimaat mee.

Maar Denver nu dus -6ºC terwijl +4ºC een gemiddelde minimumtemp zou zijn. ’s Middags is 19ºC normaal maar wordt vandaag slechts +6ºC gehaald. Ironie wint altijd horen we Elon Musk zeggen in deze mooie video over de momenteel sterk stijgende Dogecoin.

Als ik ergens al 30 jaar zeer warm van wordt is dat ik de tweede helft van mijn leven degene ga zijn die het laatst lacht, als deze door Musk mooi geformuleerde wetmatigheid van de meest ironische uitkomst de klimaatgekkies gaat inhalen. Maar we moeten nog geduld hebben. De eerste serie opeenvolgende elfstedentochten zoals 1940, 1941 en 1942 komt eraan maar dat zou nog 10 jaar kunnen duren.

Komende winter gaan we veel plezier hebben samen van deze extended grafieken van Wetterzentrale. Hierboven het koelste en verdrietigste lid van het meest verse ensemble. De trend lijkt dat tussentijdse opwarmingkjes mogelijk zijn maar er ook altijd weer een koele fase terug mept!

Het warmste lid presenteert een schitterende aanloop naar de 30ºC en dan een crash terug onder de 20ºC. Ook hier blijven we nog tot 5 mei onder de 15ºC zoals gisteren opgemerkt. Vanaf 2 uur vanmiddag wordt het lokaal 16 en 17ºC. Sta daar dan even bij stil en laat die warmte toe in al je poriën. Could be a while!

PS Hierrrr op Wetteronline een artikel over een nieuwe wetenschappelijke studie over hoe opwarming van de aarde leidt tot meer sneeuw in maart in het noorden van Europa. Knap werk!

Categorieën: Extreem weer

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

1 reactie

Kirsten_DL · 20 april 2021 op 15:07

Zalig, zaliger, zaligst !
@Hajo weer volop op dreef en wat een enthousiasme ! Ben blij voor jou hoor en ook wel een klein beetje trots. Dat je doorheen de jaren het been hebt stijf gehouden en dat we nu reeds de resultaten zien van een kaltesonne. 😉
En zoals jezelf reeds schreef; wie laatst lacht… Doe ik ook sinds het begin van de plandemie waarmee we nog steeds dagelijks om de oren worden geslagen. Ook hieraan komt een eind, hetzij heel langzaam (en niet doordat iedereen een gifspuit heeft gehad), hetzij héél drastisch doordat iedereen de ogen opent en zegt; genoeg, opzouten met jullie leugens en bedrog !
We gaan het zien…

Gesloten voor reacties.