codeoranje

Zelden zal er zo’n beroerde wisseldag zijn geweest voor wintersporters als morgen zaterdag 27 december. Het wordt vast een memorabele dag. Met honderden kilometers file kunnen we nog leven. Als er maar geen verschrikkelijke ongelukken gaan gebeuren op de wegen. Wij hebben de grote opwinding in de Lage Landen over tussen de 0 en 50cm (!!) sneeuwval langs de Belgisch-Nederlandse grens waarvan nog totaal onduidelijk is hoeveel er blijft liggen. In Duitsland daarentegen heerst zekerheid:

Unwetter_Deutschland_Schneefall

Code rood zelfs in een klein gebied maar langs vrijwel alle belangrijke snelwegen voor wintersporters code geel en oranje. Zit je dan in Die Tauplitz kun je pas echt in je handjes knijpen dat je via Regensburg reist en niet via München. Vanuit Zwitserland en het westen van Oostenrijk terug naar huis lijkt het wel een kansloze missie: ga maar kijken of je een pensionnetje kunt bijboeken. Doe dat niet verder dan 100km van je skioord anders weet je niet eens zeker of je er wel voor middernacht bent. Omgekeerd ook: op weg naar de Alpen het beste maar een hotelletje vlak over de grens of beter nog: op zondag reizen. Jammer dan van die eerste vakantiedag.

nederlandvorst

Snel naar Nederland. Wat zien we in de middag ineens gebeuren? Na een nacht met -3,9ºC in Eelde vriest het om half een ’s middags nog steeds! We nemen hiermee een voorsprongetje op de weermodellen die alleen voor Schleswig-Holstein en Berlijn een ijsdag voorzagen. Altijd goed want meer kou dan de berekening betekent ook meer weerstand tegen berekende dooiaanvallen.

26dec14-sneeuw-zat-mid

Voor de sneeuwkansen in de Lage Landen kunnen we aanhaken bij deze mooie analyse van weerplaza. Tevens hebben we een update van Leo:

Ik zie dat alle modellen de kern van het LL sneeuwlaag over Brussel laten trekken. En de meeste vooral (deels natte) sneeuw geven. Hirlam doet als enige nog steeds niet mee; vooral regen (het Erwin-scenario!) Neerslagintensiteit zal hoog zijn. EC komt tot aan 10 mm (=cm als sneeuw) per 3 uur, Hirlam met (gedurende een aantal uren) 5 tot 7 mm/cm per uur! Bij veel wind! ALS alles als sneeuw valt is een dek van 30 cm plaatselijk in ZW-NL mogelijk.

De KNMI guidance kan ik nog steeds niet helemaal volgen; niet alleen vanwege het wel heel slechte Nederlands. Maar goed; het heeft waarschjijnlijk veel te maken met de basering op (enkel) Hirlam. Toch wordt (zij het met de grootste omzichtigheid) de code oranje nu genoemd.
Hier:
http://www.knmi.nl/waarschuwingen_en_verwachtingen/extra/guidance_modelbeoordeling.html
en hier:
http://www.knmi.nl/waarschuwingen_en_verwachtingen/extra/guidance_meerdaagse.html

Achter die laatste link verstopt zich toch echt het volgende zinnetje:

Kijkend naar de sneeuwdek verwachting van EC-18z run rekent het model lokaal opnieuw 20-50 cm, dat lijkt erg veel (teveel) waarschijnlijk.

Duhhh? Kan dus echt gekkenhuis worden, maar vooralsnog rekent men erop dat het meeste als natte sneeuw gaat vallen. De Ardennen gaan zeker een mooi sneeuwdek krijgen en hopelijk is het ook voor de Wintersport-Arena Sauerland feest.

Afsluitend wil ik nog even een mooi stukje meteofiction delen:

uitbijter2612

Nog nooit sinds ik actief ben als wintersportweerman (bijna 10 jaar realiseer ik me net, mijn eerste seizoen was het sneeuwarme seizoen 2006-2007) heb ik zo’n vreemd ensemble gezien als van het Amerikaanse weermodel vanochtend. De hoofdrun gaat in zijn eentje voor een elfstedentocht met werkelijk geen enkele steun van ook maar een lid van het ensemble en ook niet van de nieuwere versie van het model de parallel.

pluim2612

Als we dan ook zien dat de 06u run van het Amerikaanse model onze laaglandwinter niet langer laat duren dan 5 januari en het Europese model vanochtend wederom niet langer dan 2 januari, dan weten we dat we realistisch moeten zijn: we zitten in een fase waarin de Alpen onbedreigd supersneeuwrijk gaan worden terwijl het voor ons laaglanders nog even sappelen is. Maar toch: zo’n hoofdrun vanochtend is toch weer een portie gratis voorpret die ik niet wilde versmaden.  En geloof me: zo’n hoopvolle run komt nog eens terug in de komende dagen….


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

102 reacties

Gesloten voor reacties.