De neerslagsom tot de maandagmorgenspits. Gelukkig maar, dan stopt het tijdelijk met regenen in de Randstad. Er gaat vandaag heel veel regen vallen. Op de kaart van het HIRLAM (High Resolution Limited Area Model)  zien we 50 mm voor Hoek van Holland en 75 mm in Noordwest-Frankrijk. Mijn ervaringen met dit rekenmodel zijn op de termijn waar het aan rekent (tot 48 uur vooruit) echter minder goed dan met het Amerikaanse GFS.

 Neerslagsom_GFS121013_12h+42

En die doet het net andersom.  In Zuid-Holland 70 mm die in circa 24 uur zal vallen.  Ook kan het nog zo zijn dat de grootste intensiteiten op dezelfde plaats vallen, 100 mm is niet uitgesloten. Wanneer de 75 mm in 24 uur tijd  in een gebied van minimaal  50 bij 50 km overschreden dreigt  te gaan worden geeft het KNMI code oranje (extreem weer) of code rood (weeralarm) af. Daarvoor geldt dezelfde definitie. Het hangt ook nog af van de ingeschatte waarschijnlijkheid (60 respectievelijk 90 %) maar ook van het tijdstip (spits) en overige factoren zoals de windrichting. Bij een noordwestenwind is het door opstuwing van het zeewater erger dan bij een zuidwestenwind zoals nu. Waarschijnlijk acht ik dus code oranje.

waarschuwing_land_1

Vooralsnog staat code geel uit maar dan slechts voor windstoten tot 80 km/uur. Ook dat heeft weer te maken met de waarschijnlijkheid en de termijn van optreden. Er is overigens veel onduidelijkheid over het waarschuwingssysteem en vaak wordt er nogal lacherig over gedaan. Ten onrechte naar mijn mening; de misverstanden komen vaak voort uit verkeerde interpretaties en de neiging van de media heden ten dage om alles lekker op te blazen. Lees hier eens hoe het echt zit.  In de rechterkolom onder “verder lezen” veel exacte info! De regen komt overigens vanuit het noordoosten?!

Neerslag 13 oktober 2013

De berichtgeving in de diverse weerberichten ten lande kon afgelopen avond wel eens wat verwarrend zijn. De één zei: neerslag vanuit het zuidwesten. De ander: vanuit het oosten. Hoe gaat het in zijn werk? Bovenstaande neerslagradar verraadt al het een en ander. Om een aparte lagedrukkern -die deel uitmaakt van het complexe systeem dat vrijwel geheel West-Europa in zijn greep heeft- heen tolt de neerslag via of net ten noorden van Groningen en Friesland (ook daar dus de neerslaghoeveelheden best onzeker) en vervolgens de Noordzee Zeeland en Zuid-Holland binnen. Ook nog eens intensiverend boven het warme zeewater.

BeNeLux_2013101212_pmsl_3

Op deze kaart de geboorte van het lagedrukgebied; gistermiddag. Dat ziet er nog niet zo indrukwekkend uit toch?

BeNeLux_2013101212_pmsl_27

Vanmiddag, 24 uur later, ziet het er echter zo uit. En gaat zich, nog een klein beetje verder uitdiepend en zuidwestwaarts opschuivend even parkeren boven pak ‘m beet Londen. Daardoor op maandagmorgen de meeste neerslag boven de Noordzee zoals het er nu naar uitziet. Maar maandagavond gaat het systeem weer aan de wandel – niet harder dan dat. Heel langzaam schuift het nog een keer over Nederland om dan dinsdagavond waarschijnlijk opvullend noordoostwaarts weg te trekken. In de loop van maandag dus méér regen, al is de grootste intensiteit er dan waarschijnlijk wel uit. Deze stromingsfilm is ook het aanbevelen waard.

BeNeLux_2013101218_tmin2m_18

Bij het gisteravond op de Duitse neerslagradar zien van natte sneeuw in het Sauerland vroeg ik me af of Nederland ook nog kans zou maken. Het valt niet helemaal uit te sluiten! De bovenlucht is koud (op 5 km hoogte -28 graden), de neerslagintensiteit hoog. Daardoor is een klap onweer trouwens ook niet ondenkbaar. Geen datumrecords voor de temperatuur omdat de maxima aan het begin van de nacht nog relatief hoog zijn. Maar midden op de dag volgens de laatst beschikbare run (GFS 18h) maar 3 a 4 graden! Dat wordt spannend; zou een evenaring zijn van het record vroegste sneeuwval – ik had het er vrijdag nog over.

 ECpluimDeBilt_131013_12h

Zijn we dinsdag dan van de nattigheid af? Nee dus. Ja, misschien dat met wat geluk dinsdag en woensdag wat betere dagen zullen zijn. Daarna, ook in deze pluim voor midden-Nederland vrij overtuigend aanhoudend zeer wisselvallig. Weinig spreiding dus vrij zeker.

Europe_2013101212_pmsl_114

Deze kaart, voor donderdag aanstaande laat het mooi zien: een vrij klassieke en ouderwetse westcirculatie. Vanaf de oceaan steeds (uitlopers van) nieuwe depressies. Bij gematigde temperaturen.

epsroos_260

Dat beeld wordt volledig ondersteund door deze zogenaamde windroos. In iedere (12 uur verder)cirkel 50 groene bolletjes, de ensembleleden van het ECMEF model vertegenwoordigend. Ze geven vrijwel allemaal een zuidwestelijke stroming aan. En die enkele koude leden dan, waaronder de hoofdrun op vrijdag? Die vertegenwoordigen een toch mogelijke koude-uitbraak vanaf de Noordpool!

Code Oranje Chamonix

Daarover meer in het winter-weerbericht, dat in de loop van de ochtend volgt. Daarin uiteraard ook veel meer Alpen-nieuws. Want we hebben nog een dump gehad, afgelopen nacht. Zuidwest-Zwitserland en de Franse Alpen waren aan de beurt!

 Les Menuires 121013

Gisteren lag Les Menuires er in ieder geval zo bij, hoe zal het vandaag zijn?

Lees ondertussen hier alles over de extreme (record) sneeuwval in Beieren!


Leo

Leo, chemisch analist, 50 jaar, is sinds zijn vroege jeugd enorm in (winter)weer- en sport geïnteresseerd. Zijn eerste sinterklaas-surprise was dan ook een ingevroren scheurkalender van Jan Pelleboer. Sinds de opkomst van het internet en vooral de toegankelijkheid van alle gegevens ging hij zich er wat verder in verdiepen. Tegelijkertijd kwam hij als vanzelf op de site van Hajo Smit uit. Dankzij mooie interactie met een aantal anderen die reageerden op de artikelen van Hajo ontstond het idee daar wat meer mee te gaan doen.

42 reacties

Gesloten voor reacties.