Het Amerikaanse model is terug. Met wrede wraak. 40cm sneeuw boven de grote rivieren. 1979 all over again.

Hierboven de weerkaart voor 14 februari 1979. En lees hierrr en hierrr over die episode. Met weerkaarten.

En hier ook van Wetterzentrale de kaart van komende zondagochtend. En als ik me niet vergis is dat 4 dagen oftewel 96 uurtjes vooruit slechts. Zoek de 7 verschillen. Ik zie ze niet. Beangstigend.

Zoekplaatje. Je vindt altijd wat. En de komende 36 uur verandert de prognose ook nog. De komende 24 uur kan de ligging van de sneeuwgordel makkelijk nog 100-200km verschuiven. Dus het Denemarken scenario is nog mogelijk en het België-Normandië scenario ook. Maar als ik in Friesland of Groningen woonde zou ik alvast een sneeuwfrees aanschaffen. Vanaf volgende winter en wintershop hier met alles wat je nodig hebt.Hier dan die 37cm sneeuw in de berekening die je ook bovenaan ziet.

Hier de door het Amerikaanse model berekende horrorwinter voor Groningen.

En voor zeg De Bilt. Hier biedt de rode lijn geen ijsdagen. Maar ook dan heb je die sneeuw zondag en maandag.

En sneeuwstorm dus als je dat nog niet uit de titel van het weerbericht had opgemaakt.

En deze opbouw van het sneeuwdek. Amsterdam is er vroeg bij. Mooire plaatjes dan Amsterdam in de sneeuw bestaat niet!Het Canadese model is ook bruut, zei het met en dooiaanval donderdag namiddag die slaagt. Vanaf zondagochtend ijsdagen en hoe. Ik wilde de sneeuwkaart er ff bij pakken maar….


Het Canadese model is gewoon ijziger. Nog gemener. -16º overdag! En dat is niet de wind chill. Daar dus ook minder sneeuw. 8cm in de Benelux en verder waaiert het naar Frankrijk uit. Beter om te schaatsen natuurlijk.

Ik ga ff en koude douche pakken. Kleed me aan. Bak koffie. En dan kijken we naar het Europese model. De kaart hierboven is de laatste op +240u. Dagje erbij en je hebt ook Valentijnsdag. 40cm sneeuw in Amsterdam. Nog los van de verstuivingen? Nou snel naar mijn analyse in onderstaande video …

In het belang van de nationale veiligheid houd ik tot zondag alles gratis beschikbaar voor iedereen. Te veel mensen hebben ook al mooie donaties gedaan. Dus die blokkeer je niet.

En sinds vannacht hebben we steun van boven!!!

Doneer

Persoonlijke informatie

Betalingsinformatie

Inloggen voor gemakkelijker reageren met een leuke profielfoto doe je hierrr. Je reactie komt meteen live te staan. Hou het gezellig!

Categorieën: Crazy shit

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

52 reacties

Tim · 3 februari 2021 op 09:52

Leuk hajo mooie berichten weer . Tijdje geleden. Ga zo door. Hopelijk veel sneeuw zit vanaf maandag in noord Limburg in een huisje hopelijk verplaatst de kou naar het zuiden. . Omgeving Roermond.

Ruben · 3 februari 2021 op 10:32

Weer een mooi weerbericht Hajo. Je kan merken dat veel mensen enthousiast zijn, want de site is lastig te bereiken op het moment van typen. Ga zo door!

Daniel · 3 februari 2021 op 12:42

Heel bijzonder om deze situatie te zien en eigenlijk als ik nu naar zowel de pluim van ECMWF en de laatste run van GFS 0600 kijk, wordt het echt een zeer bijzonder weekend waarbij de F5 knop voor updates op radar en temperaturen weleens veelgebruikt kan gaan worden! Ik vind het echt fijn om te zien dat op deze site echt een uitgebreide analyse wordt gegeven op wat er kan gebeuren met alle voorbehoud ook en dat ik dit compleet mis bij andere websites (onder de noemer, het kan sneeuwen, punt, en weer door). Dit zou toch iets moeten zijn waar alle meteorologen gigantisch naar uitkijken? Ik kijk alvast uit naar wat de weerkaarten ons vanavond weer voorschotelen, maar deze kaarten en de voorpret kan men mij alvast niet afnemen.

  Tije · 3 februari 2021 op 13:55

  Ja, eens! Beleving is belangrijk en die is op deze site buitengewoon enerverend!

Kirsten_dl (Puurs.be) · 3 februari 2021 op 13:23

Ik zie het niet en ik zie het ook niet gebeuren.
YR.no en KMI app geven doodgewone herfsttemperaturen vanaf morgen tot medio volgende week. Met regen, heel veel warm water zelfs. Sneeuw en vrieskou zijn in de verte niet te bespeuren, helaas.

  Winterkoninkje · 3 februari 2021 op 13:32

  Beste Kirsten,
  Ik wordt vaak zo ontzettend moe van je bijdragen.. Je weet de postitieve vibe weer lekker de kop in te drukken..come on met posiiviteit kom je verder in het leven.

   Jarno · 3 februari 2021 op 13:37

   Mee eens. Wordt nu toch wat vermoeiend. Iedereen heeft recht op een mening. Probeer alleen niet te veel uit te gaan van 2 apps en een negatieve gedachte. Geduld is een schone zaak.

   Tije · 3 februari 2021 op 13:46

   Ach joh, leven en laten leven. Is toch juist mooi om van mening te kunnen verschillen!

    Mick · 3 februari 2021 op 14:03

    Kirsten heeft ook niet zoveel om positief te zijn. In Vlaanderen is er vrijwel geen kans op winter. Des te meer in NL

     Hajo · 3 februari 2021 op 15:06

     Precies. Dat is het hem juist. Puur uit die scherpe gradiënt ontstaat die immense sneeuwval. Valt me tegen van Kirsten dat zij niet even over de grens kijkt en het de noorderburen gunt. In elk geval is plus 10 in België geen ontkrachting maar een bevestiging van het verhaal.

    Kirsten_DL · 3 februari 2021 op 19:49

    En waar staat dat ik het jullie Nederlanders niet gun @Hajo !!?
    Tsjonge jonge… dat beetje winterprik doet wat met een mens, sommige lijken hun stoppen wel door te draaien vanwege een sneeuwvlokje en licht negatieve temperaturen in een LANGE termijnvoorspelling.

   Wolfie · 3 februari 2021 op 14:28

   Toch een vreemde reactie van haar.
   Meestal vertrouwt ze de MSM niet echt; maar in dit specifieke geval dan weer wel…….

   Ik vertrouw in dit geval blind op Hajo

    Frank · 3 februari 2021 op 14:53

    Goedemiddag,

    Er viel mij iets bijzonders op, buiten de fenomenale verwachtingen. De temperatuur van het zeewater zuid Noorwegen… 4 graden kouder normaliter. En met de verwachting die op komst zijn… Ook wateren rondom NL zijn kouder!

     Hajo · 3 februari 2021 op 15:07

     Ik ga er eens naar kijken. Dank.

   Skiwi · 3 februari 2021 op 14:48

   Mja, ik moet toch ook toegeven dat ik dit als Belg ook extreem zuur vind: we kunnen zelfs niet eens in de auto stappen en naar de sneeuw bij onze noorderburen rijden aangezien niet-essentiële verplaatsingen naar het buitenland niet toegelaten zijn…

    Leo H · 3 februari 2021 op 14:52

    Ik vind dit essentieel genoeg, Skiwi

     Willem · 3 februari 2021 op 15:35

     Spannend allemaal.
     Meer elfstedentochten lijkt mij een utopie.

    Winterkoninkje · 3 februari 2021 op 15:48

    We moeten het toch iedereen gunnen die de dump gaat overkomen. Hoe jalours we eigenlijk ook zijn op diegenen die straks in de hotspot mogen wonen. Niet voor ons in Nuenen, Zuidoost-Brabant voorlopig in de berekeningen. eerst veel , toen weer niks en nu weer een beetje… ik hoop dat ik het mag gaan meemaken anders zal ik het met de gave beelden moeten doen en misschien even een autoritje maken..

   Kirsten_dl (Puurs.be) · 3 februari 2021 op 16:17

   @Winterkoninkje, Jarno, Tijd, Mick ; bende ********* !
   Beetje komen janken nu, waar waren jullie de voorbije dagen toen er prachtige bijdragen werden geleverd mijner kant ?
   Kleine kinderen kunnen nog veel van jullie leren… Ach, wederom verspilling van energie en tijd van mijn kant uit.
   De feiten zijn nu éénmaal wat ze zijn voor België, geen echt noch diep winterse toestanden. Deal with it and wees realistisch in plaats van een potje te zitten janken over mijn reacties.

    Jarno · 3 februari 2021 op 16:50

    Nee jouw reactie getuigd van een heel volwassen kaliber . Ik leer inderdaad ook nog veel van mijn kleuters in de klas. Iedere dag weer. Ik jank niet en ik lees mee. Ik hoef niet iedere dag te reageren. Maar wat opvalt is dat het constant negatief geladen is vanuit jouw kant. Niet meer niet minder. Het lijkt alsof je je heel snel aangevallen voelt?
    En waarom noem je Hajo ook niet mee in je rijtje bende ****** Die heeft immers ook iets richting jou getypt..

     Winterkoninkje · 3 februari 2021 op 17:04

     Precies, sluit ik me bij aan Jarno. ik wil niet in een of andere bitchfight terechtkomen met een verzuurd persoon. Deze aankomende winterse situatie die zich boven onze hoofden gaat afspelen is sowieso als echte weer fanaat heel erg bijzonder om te volgen. Of je nou 1 cm of 40 cm op je stoep krijgt!

     Kirsten_dl (Puurs.be) · 3 februari 2021 op 17:47

     Hoeveel bewijs moet ik jouw leveren dat België niet, en ik herhaal, NIET meedoet aan de horrorwinter ????!

     https://postimg.cc/kDH8n7SH
     https://postimg.cc/Q947K3yH
     https://postimg.cc/tnsxhMKD

    Tije · 3 februari 2021 op 16:57

    Haha, Kirsten, ik waardeer jouw berichten hoor.

     Jarno · 3 februari 2021 op 18:04

     En waarom denk je dat dit precies zo uitkomt. Dit is pas over een x aantal dagen. + waarom toon je de zondag niet? Daar staat toch wel echt iets van een sneeuwvlokje ingetekend. Selectief cherrypicking>?

     Kirsten_DL · 3 februari 2021 op 19:41

     Ach schei uit joh… @Jarno.
     De zondag wordt niet getoond OMDAT ER SIMPELWEG WARM WATER WORDT VOORSPELD. Wat zijn we überhaupt met 1 tot eventueel anderhalve meter sneeuw wanneer het daags nadien alweer plustemperaturen geeft en opnieuw warm water giet ?

     Nog een voorspelling :
     “Vanaf het weekend lijkt het wat kouder te gaan worden, met vanaf zondag of maandag mogelijk sneeuw in de Ardennen. In Vlaanderen lijkt het warm genoeg te blijven om de neerslag onder de vorm van regen te laten vallen.”

     Bron : http://www.weerstationmaasmechelen.be/sneeuw/

     Jarno · 3 februari 2021 op 21:04

     We gaan het zien.. 😉

Michel · 3 februari 2021 op 13:31

Na al die dagen mooie analyses heb ik ook maar een donatie gedaan! Ga zo door en groet van je rokende paraglide vriend toen in oberstdorf. 😉

  bas · 3 februari 2021 op 14:54

  Inderdaad. Goede analyse, verdient een beloning en daarmee ook uiting van sympathie voor iemand die zijn weg volgt op gevoel en passie. Ga zo door.

   Hajo · 3 februari 2021 op 15:07

   Dank en die aanmoediging volg ik graag en zeker op.

    Frank · 3 februari 2021 op 17:00

    Ik zeg alle bruggen over de rivieren opslot! Voor dagjes mensen

  Hajo · 3 februari 2021 op 15:04

  He buddy!!! Was te gek toen.

deepblue · 3 februari 2021 op 15:30

Spannend hoor. Hoop echt dat het een beetje doortrekt tot onder de rivieren.
Anders een autoritje naar het noord-nederland natuurlijk.

  Frank · 3 februari 2021 op 16:59

  Ik zeg alle bruggen over de rivieren opslot! Voor dagjes mensen

Joost · 3 februari 2021 op 16:02

Fantastische berichten en kan niet wachten tot het uit komt zondag. Na 2 teleurstellingen nu 3 x scheepsrecht! Wat ik mij nog afvraag is of de hoge waterstand nog invloed heeft op de weersituatie? In ieder geval gunstig voor de schaatsers qua ondergelopen weilanden en uiterwaarden.

  Frank · 3 februari 2021 op 17:08

  Voor iedereen die weerkaarten niet helemaal begrijpen, en @hajo wellicht ook leuk om eens in jou vlogs te doen… Op http://www.wetter.de onder het kopje news, vind je een stromingskaart heel interessant waardoor je iets makkelijker inzicht krijgt over weersverwachting dit is de link https://www.wetter.de/cms/stroemungsfilm-der-naechsten-5-tage-4356180.html veel plezier ermee ik kijk er met plezier naar vooral nu! @hajo wellicht is hij jou al wel bekend… Weet jij op welk model hij loopt?

   Aart · 3 februari 2021 op 19:49

   Zie ook http://www.ventusky.com 🙂

   Hajo · 3 februari 2021 op 20:02

   Ja super. Je hebt ook die sites zoals Ventusky tgenwoordig. Dan zit je zelf aan de knoppen.

Michiel B · 3 februari 2021 op 16:31

De Hajo-hype draait weer op volle toeren! Heerlijke tijden weer! Kom maar door met de sneeuw

  Jaap verlaan · 3 februari 2021 op 17:25

  Net op de radio in de auto by het weerbericht word er nu ook over gesproken knmi gaat nu ook mee! Ben nog steeds in spanning waar die sneeuw lyn gaat liggen hoor nu al mensen zeggen dan ry ik naar het noorden! Mensen doe dat nou niet word misschien al chaos genoeg ook voor de hulpdiensten. Want de meeste onder ons zyn helemaal niet meer gewend onder deze omstandigheden te ryden.

   Michel · 3 februari 2021 op 17:32

   De meeste van ons zijn wintersporters en dus wel gewend aan zulke omstandigheden en hebben als het moet ook nog sneeuwkettingen. Ik maak me meer zorgen over de rest van de Nederlanders.

Bart (Amsterdam) · 3 februari 2021 op 17:20

Dankjewel Hajo! Grappig dat de media redelijk terughoudend zijn over de winterinval zondag a.s. KNMI is ook erg zuinigjes: “In het weekend een overgang naar winters weer met af en toe (natte) sneeuw”. Terwijl alle modellen aangeven dat er zondag sneeuw en wind komt met temp onder nul, ook in het midden van het land.

  Frank · 3 februari 2021 op 17:29

  Natuurlijk Bart, zijn ze terughoudend want als je iedere dag roept klimaatverandering de wereld vergaat…. Pas dit niet in het thema.. Als je ieder jaar 0,1 graad warmer word betekend dat niet dat – 10 niet meer bestaat..

Aart · 3 februari 2021 op 17:35

Het is weer aan 🙂 ! Zowel EC als GFS op gelijke koers, lees ijsdagen, minstens 5 op een rij. Nou duimen dat die dikke sneeuw Flevoland bezoekt 🙂 .
https://i.postimg.cc/6pBXBCcC/Het-is-weer-aan-3-2-2021.jpg

Aart · 3 februari 2021 op 17:39

En de sneeuwkans van EC en GFS. Heet dat niet een dump in ski-termen 🙂
https://i.postimg.cc/cHkRL7fC/SNEEUW-SNEEUW-7-2-2021.jpg

Jelle · 3 februari 2021 op 18:01

Heerlijke berichten. Ik ben nieuw hier. Kijk zelf al jaren naar het weer en volg wat kaarten maar deze uitleg erbij maakt het heel erg duidelijk en interessant. En spannend in dit soort tijden. Ik heb voor dit weekend alvast een landal huisje bij assen geboekt. Dan zit ik er maar vast mocht het gebeuren. Woon in hoorn waar ook wel die voorspellingen zijn maar vaak warmer. Ben benieuwd naar de kaarten van vanavond.

Hajo.doe je dit ook in de zomers met de onweersbuien? Zoals noodweer Benelux doet bijvoorbeeld?

sneeuwfanaat(Ron) · 3 februari 2021 op 18:04

Gfs12 komt met niet zo n beste run zeg ,amai
Sneeuw ook weer noordelijker berekent

Spyfromthesky · 3 februari 2021 op 18:22

Zoals ik schreef, als er veel sneeuw moet komen vanuit het oosten dan moet dit met flinke kou wel gepaard gaan. Nou ja, we zitten binnen 5 dagen en nog steeds hoog onzeker hoe het gaat verlopen. De insteek vergelijk met 1979 lijkt wel leuk als aandachtsopener, maar gaat natuurlijk geheel mank in het vergelijk.

Destijds constant een bevroren bodem en situatie. Dit was één van de langste winters en bovendien met heel veel hellman puntjes. Het was zeker ook één van de vuilste winters. Zonder te overdrijven schaatste ik op diverse straten destijds.

Nu maar hopen dat de Drechtsteden voorzien worden van veel sneeuw. Dat daarna direct de kou erover heen komt is zeer gewenst en eigenlijk zolang mogelijk.

We weten dat we op de L.L. altijd op de randjes lopen van gevaar met een beginnende winter. Maar een keer een paar graden vriezen en van hellmanpuntjes pakken, daar teken ik nu al voor.

En dan maar alweer hopen op de volgende winter met de wetenschap dat de winters weer meer winters kunnen worden en de waanzin van de maatregelen rondom corona weg zijn. En met dit laatste heb ik geen vertrouwen in dat het snel zal verdwijnen.

Spyfromthesky

  Kirsten_DL · 3 februari 2021 op 19:46

  Kunnen jullie hierop niu ook graag een keer lopen zeiken a.u.b. ?
  Met jullie snappen jullie wel wie ik hiermee bedoel.
  Volgens mij toch ook niet zo’n beestig positieve reactie want dat moet het uitsluitend zijn.
  Het lijkt wel of sommige de realiteit gewoon niet aankunnen…

Nynke · 3 februari 2021 op 20:51

Weet iemand hoeveel sneeuw er in delft gaat vallen?

  Kirsten_DL · 3 februari 2021 op 22:47

  Halve meter om te beginnen, minstens.

Jaap verlaan · 3 februari 2021 op 21:17

Heb ik de boodschap niet goed geformuleerd tuurlijk je hebt gelyk dat de meeste mensen hier op deze site gewend zyn met sneeuwkettingen te ryden! Maar 90 procent van Nederland niet en om daar rekening mee te houden dat het niet wenselijk is dat wy of we daar ook nog een beetje voor ons genoegen rondjes gaan ryden en het daardoor gevaarlijker te maken voor anderen! En dat voor een beetje sneeuw . Ik ben ook sneeuwgeil en waarschynlyk krygen wy net niks het is niet anders.

Jaap verlaan · 3 februari 2021 op 21:20

Oh ja was gericht aan Michel

Gesloten voor reacties.