allesgoed

Jullie weten allemaal hoe ik er steeds op hamer dat je soms achterover moet leunen en de modellen hun ding moet laten doen. Heb je een bepaalde meteofiction eenmaal op het netvlies dan weet je twee dingen zeker:

  1. In veel navolgende runs zal het weer helemaal van de kaart zijn
  2. In enkele navolgende runs zal het er yummie en nog beter op staan

En als derde ding weet je:

  • De kans dat het uiteindelijk dan ook gebeurt is miniem, maar de voorpret is ook wat waard en die gekke Hajo zal toch niet weer eens gelijk krijgen?

Vandaag zijn we bij punt 2 aangeland! Het Amerikaanse model heeft er eindelijk eens echt zin an (zoals Fortuyn het zei) en komt met een hoofdrun met aardig wat steun in het ensemble om je vingers bij af te likken. Geen zachte corridor meer in Oost-Europa. Gewoon een scandihoog-russische beer situatie met alles er op en eraan.

ensgfs2901

Het Amerikaanse model heeft de laatste periode niets gedaan wat ook maar in de buurt komt van deze run. Ik tel zo gauw minstens 5 lijntjes die ons richting serieus natuurijs zouden brengen.

usabrrr

Ik maak er de laatste tijd een gewoonte van om steeds als we voor Europa een koude berekening hebben even naar de andere kant van de plas te kijken. Want een ervaringsfeit van de laatste jaren is dat barre winter aan de Amerikaanse oostkust slecht samengaat met bar winterweer in Europa. Mijn theorie daarbij is wel dat nu we verder de nieuwe kleine ijstijd in gaan dit in de toekomst geen probleem zal zijn. Voor het Amerikaans model is het nu al geen probleem. Kijk eens waar het model de dronken kapiteins heen laat varen. Tikkie brrrr en in de berekening gaat dat tot het gaatje door. Tja we verwijzen maar eens naar lawinegoeroe Werner Munter in dit artikel in swissinfo.ch (Engels hierrr) als je eens een onafhankelijk denkend mens over klimaat wilt horen.

sneeuw2901

Hier in Krommenie momenteel buitjes met hele natte sneeuw. Je zou het ook regen kunnen noemen haha! Op dit moment hebben we de grootste sneeuwpiek in de berekening vandaag! Daarna niks meer dat naam mag hebben. Straks nog even kijken naar de dikke buienrij later vanmiddag in de berekening.

oluim2901-00

Voor onze schaatsgekke landjes is het alleen maar goed dat er geen sneeuw komt. De temperatuur daar gaat het om. En het dauwpunt mocht het eens overdag een paar graadjes dooien. Het is goed om te zien dat de Europese hoofdrun vanochtend enerzijds wat zacht is maar anderzijds helemaal aan de bovenkant van het ensemble zweeft. Het allerdikste cluster lijnen is vriezend. Pas rond 10 februari zie ik weer een nietszeggende spaghetti. Kortom: het zit erin!

vanmiddaghirlamzoom

Het HIRLAM model met zijn ultrahoge resolutie was nog het het minst met sneeuw bezig de laatste dagen. Nu zien we toch wel een signaal voor vanavond in de noordelijke provincies. Daar zit 5mm neerslag op dus zie ik daar wel een sneeuwdekje ontstaan. Zie hoe mooi de Wintersport-Arena Sauerland er ook op staat voor vanavond. En deze kiek van gisteravond werd al hevig geliked op Facebook!

vrijdaghirlamzoom

En ook vrijdagavond. Weer sneeuw langs de oostgrens. De Ardennen zeker wit makend en vervolgens ook weer op weg naar Winterberg!

ecvanavond

Het Europese model gelooft nog wel in sneeuw voor de kustprovincies aan het einde van de middag. Bij +2ºC dat wel. We gaan het zien!

sneeuwdek

Dit is waar Europa onderweg naartoe is… laten we zeggen alle gebieden boven 500m dik wit! Het winterhoog in het zadel helpend wat mij betreft. Met in de Alpen een fase met strenge en zeer strenge vorst voor de boeg!

rutgerssneeuw2901

Leuk om dat volgende week weer naar deze kaart voor de (half) wereldwijde situatie te kijken! Spannende tijden! Wat jij?

Nog even iets over de sneeuw vanmiddag en dan door met een Alpenreisweerbericht!

Categorieën: Weermodellen

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

84 reacties

Gesloten voor reacties.