Christof Innerhofer is voor de vierde keer gekroond tot eindwinnaar van de Südtirol Gardenissima met een recordtijd van 3’29.74, waarmee hij bewees dat het parcours dit jaar bijzonder snel was. In een interview kort na het passeren van de finish was Christof Innerhofer erg blij en zei: “Ik ben blij dat ik het op 39-jarige leeftijd nog steeds zo goed kan volhouden en nog steeds zoveel plezier heb in het skiën. Het parcours was weer uitstekend geprepareerd en sneller dan ooit tevoren.”

Helaas was ikzelf dit jaar niet van de partij maar leuk om te vermelden is dat er maar liefst drie Nederlandse “jonkies” van de skischool Kirchberg hebben deelgenomen. Dat lijkt me een recordaantal. De namen zijn Lars Mulder, Leon Goetz en Isa Ottens. Nul Belgen trouwens! Dit is zo’n leuk event: volgend jaar meer Laaglanders graag!

Wedstrijdleider Giovanni Kasslatter en zijn team van experts en sneeuwspecialisten zorgden opnieuw voor de beste pisteomstandigheden, zodat alle deelnemers evenveel kans hadden op een goede klassering. De 6 kilometer lange piste, die van de top van Seceda (2.518 m) naar de finish op Col Raiser (1.485 m) leidde, bleef tot het einde van de race in uitstekende conditie en bleek dankzij de ideale temperaturen en de vroege starttijd bijzonder snel.

De mannenrace werd gewonnen door de Zuid-Tiroolse Christof Innerhofer in 3’29.74, net voor de Duitsers Simon Jocher (3’29.92) en Alexander Schmid met 3’30.52.
Franziska Gritsch uit Oostenrijk won de vrouwencategorie met een uitstekende tijd van 3’37,51, gevolgd door Elisa Platino uit Merano (3’39,28) en Katharina Liensberger uit Oostenrijk (3’47,51).

In de categorie Ski Legends bij de mannen pakte de Duitser Fredrik Norys de eerste plaats met een tijd van 3’43,27, gevolgd door Alexander Rabanser en Bastian Meisen. Bij de vrouwen won Verena Stuffer uit Val Gardena/Gröden opnieuw met een tijd van 3’51,79 voor Isolde Kostner en Brigitte Kliment-Obermoser.

Südtirol Gardenissima 2024: definitieve ranglijst. Zie ook: Instagram: @gardenissima en de hashtags: #gardenissima @dolomitesvalgardena #valgardena En check ook nog even dat er aan de zuidkant nog meters sneeuw gaan vallen de komende twee weken.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.