livigno-centro

Jawel dames en heren, het is begonnen. De eerste stuwing van Zuidkantdump Charlie is sinds gisterenavond op gang gekomen. Eindelijk hebben de Italiaanse hun eerste echte dump van het seizoen beet. Hier een beeld uit het centrum van Livigno. Er is nog niet bijster veel gevallen, maar er is nog een pak meer op komst. Naarmate de dag vordert zal de sneeuwval steeds intensiever worden. ‘Chique he’, zouden een paar van mijn Limburgse vrienden zeggen. Yep, chique wordt Charlie sowieso. Chique Charlie, zo gaan we hem herinneren. Wil je meer te weten komen over de winterkansen bij ons in de Lage Landen, scroll dan meteen naar beneden. De Alpengangers moeten het hele bericht uitzweten.

Livigno

Iets meer uitgezoomd, ziet Livigno er zo uit momenteel. Alles wit. Eindelijk. Ik ben speciaal met Livigno begonnen omdat hier vandaag en morgen tot een meter verse sneeuw kan vallen.

GFS

En als het van het Amerikaanse GFS-model afhangt, wordt dat nog een stuk meer! Anderhalve meter? Twee meter? Hmmm, neeh, dat lijkt me overdreven, al weet je natuurlijk met zo’n zuidkantdump.

Wolkenstein

Meer naar het oosten toe moet het allemaal nog echt beginnen. In Val Gardena bijvoorbeeld, ligt nog maar een dun laagje poedersuiker en zitten er nog gaten in de bewolking, …

Gressoney Saint Jean Valle d'Aosta

 

… terwijl het aan de westkant zoals hier in Gressoney Saint Jean in Valle d’Aosta wel al stevig aan het sneeuwen is.

EC

Het Europese model berekent voor Valle d’Aosta slechts zo’n 20 tot 30 cm. Een onderschatting lijkt me dat. Nee, ik denk dat heel de zuidkant zich voor minstens een halve meter tot een volledige mag opmaken. En je ziet het goed, eigenlijk doen heel de Alpen mee met Charlie deze keer. Louter en alleen een zuidkantdump is het dus niet.

rart_15011621_15011600

Vanavond begint het in de Franse Alpen stevig te sneeuwen die dan snel naar het oosten doortrekt. Wie vanavond dus al vanuit de Franse Alpen richting huis wil vertrekken, … . Nope, slecht idee.

rart_15011709_15011600

Gaandeweg komt er ook een lichte noordelijke component in Charlie en tegen zaterdagochtend sneeuwt het ook in heel Zwitserland en Oostenrijk. Sneeuwgrens? Heel snel dalend tot 700 meter. Later zelfs tot in de laagste dalen. En de hoeveelheden? 30cm moet op vele plaatsen echt wel lukken. Eigenlijk is Charlie gewoon een omnidump. Bam.

ECM1-120

En de rest van de week in de Alpen? Sowieso koud. En lage drukgebieden liggen steeds dichtbij. Dus zoals ik gisteren al zei, gaan er bij momenten dus veel wolken hangen waaruit het dan licht kan sneeuwen, vooral aan de Zuidkant door een lichte oostelijke tot zuidoostelijke aanvoer. Over sneeuwfront Auke dat even in de steigers stond, zwijg ik gewoon, want er is een goede kans dat dat front er zelfs gewoon helemaal niet komt.

eps_pluim_tt_06380

En hoe zit het dan met de Lage Landen? Hier alvast de pluim voor Midden-Nederland. Je ziet het. Heel de week licht winterse temperaturen. Lichte nachtvorst en overdag net boven 0°C. Toch zijn er twee dagen die we echt in het oog gaan moeten houden.

rart_15012000_15011600

Nu maandag is er 1 daarvan. Wat komend weekend niet gaat lukken, gebeurt maandag mogelijk wel. Er hangt dan echt sneeuw in de lucht die vanuit het zuiden komt opzetten. Sneeuw die bij temperaturen van 0°C op vele plaatsen wel eens zou kunnen blijven liggen. Het Amerikaanse model is veel kariger met de sneeuwval, maar sluit niet uit dat er in de nacht op dinsdag een lokaal sneeuwdekje kan ontstaan.

gfs-0-144

De tweede dag die we moeten blijven opvolgen blijft komende donderdag. Ik heb het al verschillende keren aangehaald de voorbije dagen. Dat is het moment dat de wind bij ons echt naar het oosten draait. Kan iets koudere lucht vanuit Duitsland de winterprik dan echt een versnelling hoger doen schakelen? Of is het daarna snel over en uit? Onzekerheid troef momenteel. Ik hoop op het eerste natuurlijk. Maar met het verloop van de winter tot nu toe in gedachten, is het tweede scenario zeker niet uit te sluiten. Blijf het hier volgen!


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

91 reacties

Gesloten voor reacties.