09072015 xxirgmsbbm

Vanmorgen las ik in de reacties van gisterenavond een reactie van Maarten. Eén van zijn kinderen studeert in Taiwan en dat eiland wordt bedreigd door tyfoon Chan-Hom. Op de foto rechts van Taiwan. En links van Taiwan ligt Linfa. Deze Tropische storm (geen tyfoon) bedreigd Hongkong. Linfa neemt veel neerslag met zich mee maar de windsnelheden zijn niet bijzonder hoog. En verder naar recht op de Grote Oceaan ligt Nangka. Deze tyfoon is op dit moment het zwaarst maar blijft op open zee en koerst richting het noorden. Nangka vormt geen bedreiging voor enige landmassa en zal later in de straalstroom (de gele band benoorden deze systemen dwars over Japan) worden opgenomen. Chan-Hom doet dat wel. Het bedreigd de Oostkust van China, met name Hangzhou en Shanghai. Chan-Hom ligt nu boven de Ryukyu Eilanden en koerst noord-west.

09072015 irngms

Op de foto hierboven zijn ze alle 3 mooi te zien middels de wolken-top satelliet foto. Van links naar rechts: Linfa – Chan-Hom en Nangka. Mooie convectiebanden rondom Chan-Hom en Nangka, wat duidt op intensieve tyfoons. Linfa is niet meer dan een wolkenpluk met zeer veel regen in de ton. Maar laten we Chan-Hom eens wat dichterbij bekijken ivm Taiwan en Shanghai.

rb0-lalo

Hier zie je de convectiebanden, met name aan de zuidkant van het systeem, mooi opbollen. Maar aan de noordkant is dit veel minder.

CH vis0-lalo

Ook op de zichtbare satellietfoto is dit ook mooi zichtbaar. Geheel links op de foto ligt overigens Taiwan en midden-boven een van de Ryukyu Eilanden die bij Japan behoren. Zoals gezegd, aan de noordkant van dit systeem veel minder convectiebanden dan aan de zuidkant. Daardoor wel heel veel wind maar ook drogere perioden. Dit komt omdat er droge lucht aan de noordkant van het systeem instroomt. Hierdoor wordt de convectie weggevreten.

tropical_mtsat_14km_wv_20150708103200

Op de foto kun je dat mooi ziet. Dit is de WV (watervapor) foto van deze systemen. De oranje-bruine kleur is droge lucht die aan de noordkant instroomt (inflow) Alle 3 de systemen hebben hier last van de ontmoeting met droge lucht en daardoor wordt een verdere ontwikkeling bemoeilijkt. Alle puzzelstukjes moeten op z’n plek liggen, zoals 1.5 jaar geleden bij Haiyan (Jolanda) Linfa krijgt de meeste tegenstand van droge lucht. Een geluk voor Hongkong. Daarbij ligt Linfa dicht bij de kust en ondervind ze ook tegenstand van landmassa. Landmassa is als schuurpapier voor een tropisch systeem. De voeding (warm water) is weg of wordt verminderd.

SST_09072015_CHANHOM

Chan-Hom zal binnen 12 uur afscheid nemen van de droge lucht en verder uitgroeien tot een super tyfoon die noordelijk van Taiwan langs trekt. Het water rondom Chan-Hom is lekker warm dus goede ingrediënten voor een verdere ontwikkeling. Het noorden van Taiwan zal zeker last ondervinden van dit systeem. Veel regen en hoge golven (high surf). Het vliegverkeer zal uitwijken en van Maarten heb ik begrepen dat morgen een “nationale schuildag”is georganiseerd. De wind zal meevallen. Hoe verder bij het oog vandaan hoe verder de wind afneemt. Vlak voor de kust van China is ook veel kouder water aanwezig zodat de mogelijkheid bestaat dat het systeem deels instort voordat het oog “landfall” maakt.

CHANHOM_09072015

 

En ook het Joint Typhoon Warning Center berekend een categorie 1 storm wanneer Chan Hom China raakt. Desalniettemin is Chan-Hom heel gevaarlijk. Te meer omdat het aan land komt in heel dicht bevolkt gebied. In het pad van Chan-Hom wonen +100 miljoen Chinezen. Goeiedag. Ik wens die Chinezen en, in mindere maten,  de Taiwanesen veel geluk met dit geweld.


Ronaldo

Ronaldo: Geboren in 1968, Amsterdammer maar voornamelijk Purmerender. Trotse vader van Mikey en trotse WSWM weerman. All season freak maar voornamelijk winter. Skiën, fietsen en voetbal. Absolute levensgenieter & traveler! USA & Afrika maar zeker ook verrassend mooi Canada.

11 reacties

Gesloten voor reacties.