Het Amerikaanse model produceert nu al keer op keer modelruns met sneeuw in heel Europa inclusief de Lage Landen. Maar we moeten ons in de arm knijpen en het nog niet meteen geloven. De modellen zijn niet consistent. En we weten ook wat een episode met natte sneeuw in Nederland betekent. Meestal een teleurstelling. Dus vooral ook nowcasten samen en kijken waar Koning Thialf zoal uithangt. Op dit moment dus in China!

Beelden die we uit China zo vroeg in de winter alleen kennen van het vorige minimum van de zonnecyclus.

En waar staat China wereldwijd gezien met deze eerste dump? Schokkend toch deze actuele kaart van sneeuwbedekking? Ik zou meteen een mondiale klimaatconferentie beleggen en honderden miljarden dollars en euro’s naar China sturen om daar voor ons zonnepanelen en windmolens te produceren, terwijl ze zelf aan de lopende band groene energie uitrollen… en met groene energie bedoel ik natuurlijk steenkool de meest groene energie die we hebben.

Nu China al helemaal wit is en het rijke westen nog niet extra wenkbrauwfronsend even dat contrast tussen China en het westen… Ik kwam er gisteren pas achter dat de Chinezen gewoon twee traditionele vaccins hebben voor Covid met verzwakt virusmateriaal? India ook? Alleen wij in het westen zitten met dat experimentele mRna. Man man man… wat waren we allemaal als den dood voor genetisch gemanipuleerd voedsel (ik niet), maar nu laat iederen zich gedwee een genetisch goedje inspuiten. Hier de link naar een kersverse wetenschappelijke publicatie dat men in vitro heeft gezien dat het covid-19 spike proteïne in de celkern reparatie van DNA blokkeert (waardoor je extra ziek wordt van covid maar wat ook een deur open zet voor lange termijn gevolgen van de mRna vaccins). Daar hoort ook geen angst of alarmisme bij (dat moet je namelijk bij alles weglaten), maar je moet het wel even lezen. Hoe wenkbrauwfronsend het is bepaal jezelf. Beetje schoolbiologie helpt natuurlijk.

In de titel van het bericht staat het al: Amerika volgt. Is nog wat optimistisch want het treft enkel nog de Rockies en het noorden van het midden westen. Voor de derde decade berekent het Amerikaanse model ook hier een vel heftiger uitbraak met sneeuw tot in Texas.

Snel naar Europa.

Hier zie je een hele rits GFS runs op rij hoe ze de sneeuwbedekking in Europa berekenen voor de derde decade van november. Nou dat zou dus best wat kunnen worden. Maar het is echt overdreven om er nu al op te vertrouwen.

Ja echt prachtig zo’n plaat zoals vanochtend berekend met een goede sneeuw in de Lage Landen op 19 november. Voorpret ja maar verder echt afwachten. Eerst moet het Europes model nog even zo ver gaan kijken.

Kijk nowcasten is echt minstens zo fraai als voorspellen. Zie eens deze prachtige kiek uit Algerije. Dat wil je toch?

En die hebben we ook al op zak. Voor nu even genieten van 10 dagen rustig hogedrukweer. Laat er danmaar een beetje spektakel komen.

Categorieën: Wereldwijd

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

14 reacties

Paul A Club 1989 · 9 november 2021 op 13:40

mooi stuk Hajo! die laatste foto van Algerije…W-O-WW!

Maarten · 9 november 2021 op 15:26

Die GFS-serie met sneeuw hier op het strand aan de Zwarte Zee… dat gebeurt eens per winter en gewoonlijk kan je dan de vlokkorrels tellen… en dan nu al, in november. We leggen de camera klaar om het vast te leggen. Onder het motto, beter mee verlegen dan om verlegen.

Niels · 9 november 2021 op 17:29

Mooi stuk Hajo, zin in de winter!

  Hajo · 9 november 2021 op 17:36

  In de laatste run is de laaglandsneeuw al weer weg. Gewoon ff aanzien.

Everlast · 9 november 2021 op 18:26

Zou mooi zijn als er de komende tijd zoveel sneeuw valt dat de Maiskogel in Kaprun half December open is. Ik heb wel zijn een een short trip.

  Jeroen · 11 november 2021 op 13:50

  Thanks voor de info over het weer!

  Nu mijn grote vraag: waarom de f gaat het in godesnaam over Vaccins/COVID e.d.? Je bent een “weerexpert”, maar sinds wanneer een immuno-/viroloog?

  Ik snap niet waarom mensen met een podium het gevoel hebben dat het geven van hun mening ertoe doet. Houd het lekker bij het weer, daar heb je verstand van.

Carl · 9 november 2021 op 21:22

Mooi stuk Hajo, inderdaad gfs winterse kaarten effe zoek. Maar ik duim voor nieuwe

Wim · 10 november 2021 op 08:16

Dat mRNA vaccins je DNA kunnen beschadigen is volledig uit de lucht gegrepen.
Als je probeert te begrijpen hoe mRNA vaccins werken zie je dat dit praktisch onmogelijk is: bv https://www.eoswetenschap.eu/gezondheid/vijf-redenen-waarom-rna-vaccins-ons-dna-niet-veranderen
En er is geen enkele indicatie dat dit op een onvoorziene manier toch gebeurt.
Wie laat zich bang maken door verzinsels?

  Hajo · 10 november 2021 op 08:28

  We zijn het geheel eens. Dat roep ik ook al tijden. Ik ben een honest broker. Ik verkeer in twee werelden en hou in beide mensen bij de les. Aan de kant van de complotdenkers ontzenuw ik aan de lopende band indianenverhalen. En aan de kant van de orthodoxie laat ik mensen dingen zien die ze anders niet te zien krijgen. Maar hier is nu dus een nieuwe studie die laat zien dat een van de manieren hoe covid-19 ons ziek maakt is dat het cellen hindert hun DNA schade te repareren. Dat is iets anders dan dat mrna ons DNA zou veranderen. Je moet altijd goed lezen anders leer je niks. Je moet altijd op zoek gaan naar die dingen die je bestaande kennis aan het wankelen brengen en juist daarop aanslaan zo van “he, dat had ik nog niet eerder langs zien komen”. De onderzoekers die dit ontdekt hebben, hebben ook geen mening over het vaccin. Je kunt allen bedenken dat als spike proteïne deze verstorende werking heeft het in zeldzame gevallen bijvoorbeeld tot kanker zou kunnen leiden. Alles staat en valt met de vraag of mrna en het spike proteine inderdaad snel in het lichaam worden afgebroken. Ik sluit me aan bij de consensus dat dat inderdaad het geval is. Maar net als bij klimaat geldt: “weten is meten”. en voor de lange termijn gevolgen van deze eerste generatie vaccins worden de metingen over 5 en 10 jaar pas gedaan. Tot die tijd moeten we het doen met hypotheses en expert opinie.

Wim · 10 november 2021 op 17:51

Ik weet niet op welke planeet jij vertoeft Perry, maar mijn satanische elite vrienden fluisterden me deze link in: https://www.economist.com/graphic-detail/2021/10/27/people-with-covid-jabs-have-been-less-likely-to-die-of-other-causes
Gewoon even registreren om tot het einde te kunnen lezen, dan kunnen we je gelijk ook tracken en een drone sturen 🙂

  Hajo · 10 november 2021 op 19:49

  Interessant Wim. helaas heb ik geen Economist abonnement. Ben dol op statistieken. Beetje zoals Maurice de Hond en Wouter Keller. Kun je eventueel de conclusies copy pasten?

  PS reactie Perry verwijderd want te lang voor dit platform en te buitenissig. Perry: “Een korte samenvatting van wat je bedoelt is welkom. Zoals je het nu opschrijft lijkt het pseudowetenschap.”

   Perry · 10 november 2021 op 22:34

   Hajo
   Wat ik gestuurd heb zijn gewoon keiharde feiten van een van de beste moleculair biologen ter wereld Judy Mikovits, waar ik zelf les van heb gehad. Zij is diegene samen met Luc Montaignier die o.a het HIV virus hebben kunnen isoleren waar hij de Nobelprijs voor heeft gekregen en jij noemt haar pseudo wetenschapper dan weet je niet waar je over praat, kijk eens naar de filmpjes van mijn oude docent prof. Pierre Capel op YouTube: immunologie voor dummies,
   Ik doe zelf al jaren onderzoek als immunoloog naar dit soort vaccins en hoe ze ontwikkeld worden. Ik zal je nog een link sturen en ik zou dat maar eens op je gemak naar kijken, dan staat het huilen je nader dan het lachen over Gardasil vaccin en HPV vaccin
   https://youtu.be/ieaISikwH5U
   Ik zou ook eens 2 boeken lezen
   Plaque of corruption en Ending plaque van Judy Mikovits
   Maar ik stop met reacties plaatsen
   Ik heb geen zin om met mensen die geen verstand van deze materie hebben, hier mijn 25 jarige ervaring als immunoloog hier te delen
   Ik wens jullie allen veel wijsheid toe
   Ik blijf wel kijken naar je prachtige wintersport weerberichten, maar ik scroll niet meer naar de reacties
   Het ga je goed
   Ps, die Wim heeft het verstand van een kokosmacroon

    Hajo · 10 november 2021 op 22:42

    Dat is een goede samenvatting met further reading…. dat zou ik nooit verwijderen. Je vorige post was gewoon mateloze overkill. Ik ga je links en boekentips bekijken. Via mail heb ik je ook al eens gevraagd toe te lichten wat je nu precies gestudeerd hebt… daar heb je nooit op geantwoord.

Wim · 11 november 2021 op 11:59

@Perry: fantast, mythomaan of last van andere psychosen dat weet ik niet… laat je helpen.
Capel en Mikovits, idolen van de antivaxxers zijn al lang geleden alle geloofwaardigheid verloren binnen hun vakgebied en zelfs uit hun functies ontheven. Als jij nu toevallig les kreeg van die 2 dan ben ik een kosmonaut.

@Hajo: de conclusie = “Jabs are not immunisations against mortality” 🙂 Er is nog geen verklaring gevonden, het is wel een intrigerend beeld dat opduikt uit de statistische gegevens van 11 miljoen Amerikanen. Waarschijnlijk is er een correlatie met 1 of meer andere factoren – bv stel dat zich onder de gevaccineerden veel minder rokers bevinden?
Deze gegevens werpen sowieso nog eens koud water op beweringen van antivaxxers dat mensen sterven door vaccinatie.
PS na registratie kan je gratis 5 artikels per maand lezen

Gesloten voor reacties.