Weather-in-China

Terwijl wij net afscheid nemen van Koning Thialf is het in China bitterkoud. Zo koud als voor het laatst 30 jaar geleden. Tja met al die windmolens en zonnepanelen die China neerzet creëer je natuurlijk een kouder klimaat. Of rem je de opwarming. Of wat ook. Of liggen de huidige bittere temperaturen aan de uitstoot van roet dat zonlicht reflecteert? Maar ook de sneeuw in Siberië bevuilt, wat weer opwarmend zou moeten werken. Of is het misschien gewoon weer?

aziebrrrrr

In elk geval is het koud. Heel koud momenteel. Negentig procent van het landoppervlak is veroverd door de koude troepen. Hier de minima morgen.

Schermafdruk 2016-01-22 09.18.56

Blijkbaar net de koudste dag in Beijing te pakken vandaag. Het gemiddelde minimum in januari in Beijing is -9,4ºC.

Weather-in-China-boats

In de noordelijke stad Harbin zakt het kwik vannacht richting -35ºC…..

Schermafdruk 2016-01-22 09.28.04

Nu is het klimaat daar ook tamelijk fris in Mantsjoerije…

Harbin Weather

Maar dus toch een volle 10 graden kouder vannacht dan gemiddeld…. dat kun je vergelijken met -10ºC bij ons.

Weather-in-China-hetwater

En bij die temperature kun je leuke trucjes doen. Schrale troost voor ons: via de kortste weg van de noordpool kan dit koudereservoir ons gemakkelijk bereiken later in februari. Het gonst op internet van de geruchten dat de huidige Sudden Stratospheric Warming (SSW) iets moois voor ons in petto heeft.

 


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

11 reacties

Gesloten voor reacties.