lawine-kappl

We hebben de afgelopen dagen lang niet alle lawines kunnen bijhouden maar vandaag is het weer eens mis op een manier die beschreven moet worden. We springen zo terug naar vorige week vrijdag toen de chef van de lawinecommissie Kappl (vlakbij Ischgl) zelf op een haar na omkwam bij een lawineongeval. Maar nu eerst naar het verschrikkelijke ongeluk van vandaag. Twee Duitse jongemannen waren op vakantie in Samnaun. In Zwitserland dus. Ze namen een lift omhoog en klommen verder. De een op sneeuwschoenen en de ander met splitboard.

falke

Ze daalden aan de Oostenrijkse kant af het Visnitzdal in. Dit dal is beroemd omdat ’s winters vanuit het skigebied van Kappl een valk herkenbaar wordt in de terreinvormen. Iemand wel eens gezien? De plek van de lawine ligt helemaal aan het rechteruiteinde van deze foto. Dat is waar de liften van Ischgl-Samnaun zich aan de andere kant bevinden. Op de foto bovenaan heb ik een pijltje getekend van de plek waar ik een spoor zie dat tot deze lawine zou kunnen hebben geleid vanochtend. Er is heel goed te zien dat ook van veel hogerop sneeuw in de lawinebaan is gekomen. Zou dat de jongens fataal zijn geworden? Sind het pisteongeval in Mayrhofen op 18 maart jl. weet ik dat die politiehelicopter niets goeds betekend. Dat betekent transport van een lichaam. De andere jongen is in kritieke toestand naar Innsbruck gevlogen. Ze zijn namelijk pas gevonden nadat andere toerskiërs alarm hadden geslagen. Friso all over again. De identiteit van de jongens is nog niet bekend. Het zal een lange weg worden voor de overlevende. Als hij al niet beter af zou zijn, zijn vriend naar de eeuwige sneeuwvelden te volgen.

hochfuegen

Begin januari overleed in Hochfügen een medewerker van de liftmaatschappij en lid van de lawinecommissie (foto). Gek genoeg tijdens het graven van een sneeuwprofiel om het lawinegevaar vast te stellen. Uit betrouwbare bron weet ik dat men daar in het hele Zillertal kapot van was. In Kappl – waar dus vandaag wél het noodlot toesloeg – had de chef van de lawinecommissie vorige week vrijdag nog een engeltje op de schouder. De 41-jarige man ergerde zich al langere tijd aan een enorme sneeuwwächte hoog in het skigebied. Die moest weg. Tijdens de voorbereidingen van de detonatie brak de wuachte echter al af. De man viel 12 meter naar beneden met de gigantische sneeuwbrokken. Daardoor kwam daar meteen een lawine los. Waarin de man niet werd meegesleurd. Nee, hij buitelde achter die lawine aan het steile terrein omlaag. Op het nippertje bleef hij meters voor een honderd meter diepe afgrond liggen. Lees maar na als je Duits kunt!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

1 reactie

Gesloten voor reacties.