lawine-kappl

We hebben de afgelopen dagen lang niet alle lawines kunnen bijhouden maar vandaag is het weer eens mis op een manier die beschreven moet worden. We springen zo terug naar vorige week vrijdag toen de chef van de lawinecommissie Kappl (vlakbij Ischgl) zelf op een haar na omkwam bij een lawineongeval. Maar nu eerst naar het verschrikkelijke ongeluk van vandaag. Twee Duitse jongemannen waren op vakantie in Samnaun. In Zwitserland dus. Ze namen een lift omhoog en klommen verder. De een op sneeuwschoenen en de ander met splitboard.

falke

Ze daalden aan de Oostenrijkse kant af het Visnitzdal in. Dit dal is beroemd omdat ’s winters vanuit het skigebied van Kappl een valk herkenbaar wordt in de terreinvormen. Iemand wel eens gezien? De plek van de lawine ligt helemaal aan het rechteruiteinde van deze foto. Dat is waar de liften van Ischgl-Samnaun zich aan de andere kant bevinden. Op de foto bovenaan heb ik een pijltje getekend van de plek waar ik een spoor zie dat tot deze lawine zou kunnen hebben geleid vanochtend. Er is heel goed te zien dat ook van veel hogerop sneeuw in de lawinebaan is gekomen. Zou dat de jongens fataal zijn geworden? Sind het pisteongeval in Mayrhofen op 18 maart jl. weet ik dat die politiehelicopter niets goeds betekend. Dat betekent transport van een lichaam. De andere jongen is in kritieke toestand naar Innsbruck gevlogen. Ze zijn namelijk pas gevonden nadat andere toerskiërs alarm hadden geslagen. Friso all over again. De identiteit van de jongens is nog niet bekend. Het zal een lange weg worden voor de overlevende. Als hij al niet beter af zou zijn, zijn vriend naar de eeuwige sneeuwvelden te volgen.

hochfuegen

Begin januari overleed in Hochfügen een medewerker van de liftmaatschappij en lid van de lawinecommissie (foto). Gek genoeg tijdens het graven van een sneeuwprofiel om het lawinegevaar vast te stellen. Uit betrouwbare bron weet ik dat men daar in het hele Zillertal kapot van was. In Kappl – waar dus vandaag wél het noodlot toesloeg – had de chef van de lawinecommissie vorige week vrijdag nog een engeltje op de schouder. De 41-jarige man ergerde zich al langere tijd aan een enorme sneeuwwächte hoog in het skigebied. Die moest weg. Tijdens de voorbereidingen van de detonatie brak de wuachte echter al af. De man viel 12 meter naar beneden met de gigantische sneeuwbrokken. Daardoor kwam daar meteen een lawine los. Waarin de man niet werd meegesleurd. Nee, hij buitelde achter die lawine aan het steile terrein omlaag. Op het nippertje bleef hij meters voor een honderd meter diepe afgrond liggen. Lees maar na als je Duits kunt!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

1 reactie

Gesloten voor reacties.