fraalp

Vanochtend even de aanstaande Charlie-sneeuwval onderbelicht. Maar hij komt eraan en zal fraai zijn. Lekker koud. Mooi lage sneeuwgrens. En sneeuwsandwich met zwaartepunt in het zuiden. Hierboven het moment van meest intense sneeuwval in de Franse Alpen vrijdagnamiddag. We zien tot 17mm/3uur aan toe. Dat is 10cm sneeuw per uur en kan oplopen tot de dikke halve meter in alle Franse skigebieden.

foehn

Het probleem zit een beetje in Oostenrijk. Op het moment dat het in Frankrijk los gaat zit men daar nog steeds met Föhn. Het moment dus waarvan ik vanochtend met mijn tweede boude voorspelling heb geroepen dat het tot 31 januari het laatste warme moment is in de Alpen. De nieuwe hoofdrun van de GFS06 (zachte uitbijter) laat al zien hoe gewaagd die uitspraak is. Maar donderdag  zitten de hele Noordalpen dus nog een keer met Föhn en vrijdag Oostenrijk nog.

zuidkant

In de nacht op zaterdag zakt de Föhn in en sneeuwt het flink aanweerszijden van de hoofdkam. Ik voorzie voor Livigno en Val Gardena toch wel een halve meter. Aan de noordkant kan het ook eentegenvaller worden. Dat hangt af van hoe snel de warme lucht wordt verdreven en ook wat de luchtdruk doet. Op het moment dat de Franse Alpen in de sneeuw zitten praten we over 1011hPa. Hierboven zie je alweer 1017hPa staan. De grens tussen hoge en lage luchtdruk is 1013hPa. Zie de mini-laagjes aan de zuidkant met 1013hPa om te snappen dat we vooral daar de sneeuw moeten verwachten.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

55 reacties

Gesloten voor reacties.