fraalp

Vanochtend even de aanstaande Charlie-sneeuwval onderbelicht. Maar hij komt eraan en zal fraai zijn. Lekker koud. Mooi lage sneeuwgrens. En sneeuwsandwich met zwaartepunt in het zuiden. Hierboven het moment van meest intense sneeuwval in de Franse Alpen vrijdagnamiddag. We zien tot 17mm/3uur aan toe. Dat is 10cm sneeuw per uur en kan oplopen tot de dikke halve meter in alle Franse skigebieden.

foehn

Het probleem zit een beetje in Oostenrijk. Op het moment dat het in Frankrijk los gaat zit men daar nog steeds met Föhn. Het moment dus waarvan ik vanochtend met mijn tweede boude voorspelling heb geroepen dat het tot 31 januari het laatste warme moment is in de Alpen. De nieuwe hoofdrun van de GFS06 (zachte uitbijter) laat al zien hoe gewaagd die uitspraak is. Maar donderdag  zitten de hele Noordalpen dus nog een keer met Föhn en vrijdag Oostenrijk nog.

zuidkant

In de nacht op zaterdag zakt de Föhn in en sneeuwt het flink aanweerszijden van de hoofdkam. Ik voorzie voor Livigno en Val Gardena toch wel een halve meter. Aan de noordkant kan het ook eentegenvaller worden. Dat hangt af van hoe snel de warme lucht wordt verdreven en ook wat de luchtdruk doet. Op het moment dat de Franse Alpen in de sneeuw zitten praten we over 1011hPa. Hierboven zie je alweer 1017hPa staan. De grens tussen hoge en lage luchtdruk is 1013hPa. Zie de mini-laagjes aan de zuidkant met 1013hPa om te snappen dat we vooral daar de sneeuw moeten verwachten.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

55 reacties

Gesloten voor reacties.