Skisporen! In Champéry in de Région Dents du Midi. Dat moeten toerskiërs zijn want geen lift die daar nog draait. Ja op veel plekken in de Alpen nodige de middelhoge pistes nog uit tot toerskiexperimenten. Alleen hoe verschillend het weer tussen westelijk Alpengebied en oostelijk Alpengebied.

Zo’n knallend hogedrukgebied en zulk matig weer in Oostenrijk aan de noordkant al dagenlang. Ik dacht kijk even hoe het “thuis” in Nederland is….

Gewoon heel mooi weer maar ook niet warmer dan 15ºC vanmiddag. Lang niet. Transportkou heet dat. Medio mei! Bizar. Is de Oostzee nog bevroren of zo? Mmm zie hier. Alleen in het uiterste noorden in Lapland nog wat restjes ijs maar het water is overal onder 6ºC en in het noorden amper boven nul.

Donderdag draait de wind van noordoost naar oost. En komt er een soort regenstormram over Duitsland aan. Maar die lost op en bereikt de Lage Landen amper.

Zaterdag zien we de boel kantelen. Hogedruk as van Groenland naar Finland. En in een soort kommetje daaronder ontstaat een depressie met veel regen.

Nou lekker weer hoor! Wat een verschil met vorig voorjaar.

In Nederland ook niet fraai. De opwarming gaat samen met dikke regen vanaf zondag. Wil je een nog slechtere pluim zien?

Dit is het Engadin in Zwitserland en Lombardije in Italië. De hele rest van mei nat, natter nats. En nu ook niet meer koud. Sneeuwgrens rond 3000m. Aan de noordkant iets minder nat en wel eens opklaringen. Maar de rode lijn van het ensemble gemiddelde ligt nergens meer op de bodem.

De komende twee weken in de West-Alpen. Hoe mooi daar nu nog…. maar vanaf vrijdag is het mis.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

40 reacties

Gesloten voor reacties.